Zomerbloeiende struiken

Zomerbloeiende struiken Zomerbloeiende struiken zijn er volop. De zomer is natuurlijk het bloeiseizoen bij uitstek. Veel tuinen zijn aangeplant met vaste planten. Maar struiken zijn gemakkelijk in onderhoud en maken een tuin vaak veel interessanter. Zomerbloeiende struiken combineren heel goed met vaste planten. Ze kunnen als solitair aangeplant worden, als accent in de border, maar veel soorten komen ook in een grote groep goed tot hun recht. Kortom zomerbloeiende struiken mogen in geen tuin ontbreken!

Verschillende soorten zomerbloeiende struiken

Onder de struiken zijn veel soorten die in het voorjaar bloeien, maar toch is ook uit de zomerbloeiende struiken een ruime keuze te maken. Elke tuin verdient een mooie struik die de hele zomer, of een deel daarvan, voor een kleurig accent zorgt in de tuin.

Buddleja of Vlinderstruik

Vlinder op Buddleja / Bron: PollyDot, PixabayVlinder op Buddleja / Bron: PollyDot, Pixabay
De vlinderstruik is een prachtige en vrij forse struik, die zeker in volle bloei alle aandacht naar zich toe trekt. Maar ook na de bloei blijft de struik interessant, vanwege zijn prachtige bloemaren die mooie vruchten vormen. De buddleja dankt zijn Nederlandse naam aan het feit dat, eenmaal in bloei, de struik een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op vlinders. Op mooie zonnige dagen kan de struik werkelijk helemaal overdekt zijn met vlinders. Het af en aan vliegen van de vlinders brengt een heel bijzondere en levendige sfeer in de tuin. De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout. Dit betekent dat deze in het voorjaar flink gesnoeid moet worden. Wees daar niet te voorzichtig mee, snoei hem gerust terug tot ongeveer 30 centimeter. Zo blijft de struik jong en mooi van vorm. Het geeft even een grote kale plek in de tuin, maar binnen enkele weken is die weer opgevuld. Op de mooie jonge takken vormen zich al snel de bloemaren. Naast de bloemen geeft ook het blad van de Buddleja extra sierwaarde aan de tuin. Het is mooi grijs van kleur en enigszins viltig. Geef de struik een zonnige en beschutte standplaats, hij houdt van warmte en droogte.

Enkele mooie soorten zijn:
  • Buddleja "African Queen" (donker purperviolet)
  • Buddleja "Black Knight" (donker violet, lang bloeiend)
  • Buddleja "Empire Blue" (diep paarsblauw)
  • Buddleja "Nanho Blue" (diep blauw-paars, iets lagere soort)
  • Buddleja "Pink Delight" (zuiver roze met zeer lange pluimen)
  • Buddleja "White profusion" (wit, lange tros)

Caryopteris of Blauwe Spirea

Caryopteris is een struik met een dicht vertakte groeiwijze en wordt ongeveer een vierkante meter in omvang. In het voorjaar kan de struik tot ongeveer 15 centimeter teruggesnoeid worden. De blauwe spirea houdt van de (volle) zon, maar kan wel wat lichte schaduw verdragen. De sterk naar kruiden geurende bloemen verschijnen in augustus en bloeien door tot ver in september. De bladeren zijn grijsachtig en aan de onderzijde viltig behaard. Caryopteris clandonensis "Heavenly Blue" is de meest aangeboden soort en is in zijn verschijningsvorm ook wel de mooiste. Hij blijft iets compacter, ongeveer 60 centimeter hoog. Deze maat maakt hem ook geschikt voor het plaatsen in een pot op het terras.

Deutzia scabra "Pride of Rochester" (Bruidsbloem)

De deutzia is een snel groeiende struik voor in de grotere tuinen. Hij kan tot twee meter hoog worden en ruim 1,5 meter breed. Om de struik mooi en jong te houden is het raadzaam om elk jaar na de bloei enkele van de oudste takken tot ongeveer 10 centimeter terug te knippen. De witte gevulde bloemen geuren heerlijk en sieren de struik in juni en juli.

Escallonia

De escallonia is een mooi compact struikje, dat geen snoei nodig heeft. Het is een langzame groeier, na ongeveer 10 jaar is de struik ongeveer 125 centimeter hoog. De jonge scheuten van de plant geuren heerlijk. Het is wintergroen, maar helaas matig winterhard. De bloeiperiode valt in juni en juli. Escallonia heeft diverse verschillende soorten, mooie exemplaren zijn bijvoorbeeld Escallonia "Apple Blossom" (roze), Escallonia "C.F.Ball" (donkerrood), Escallonia "Donard Radiance" (rozerood), Escallonia "Donard Seedling" (appelbloesem roze) en Escallonia "Iveyi" (zuiver wit).

Hibiscus syriacus of Altheastruik

Hibiscus of Altheastruik / Bron: Antranias, PixabayHibiscus of Altheastruik / Bron: Antranias, Pixabay
Hibiscus is er in vele soorten. De meeste zijn kamerplanten en alleen Hibiscus syriacus is geschikt voor aanplant in de tuin. Daar is hij volkomen winterhard. In principe hoeft deze langzaam groeiende struik niet gesnoeid te worden. Maar hij verdraagt snoei goed en zal daarna ook rijker bloeien. Snoei dan wel in het voorjaar als de kans op nachtvorst nagenoeg verdwenen is. Hibiscus bloeit in allerlei kleuren en soms ook met gevulde bloemen. Enkele soorten zijn Hibiscus "Admiral Dewey" (wit, gevuld), Hibiscus "Ardens" (paarsblauw gevuld), Hibiscus "Hamabo" (lichtroze met rode vlekken), Hibiscus "Red Heart" (zuiver wit met rood hart, grootbloemig) en Hibiscus "Woodbrigde" (diep rozerood).

Hypericum (Hertshooi)

Hypericum is een uitgebreid geslacht van planten met een vrij losse groeiwijze, waarvan diverse soorten half wintergroen zijn. Ze bloeien vrij lang van juni tot in oktober met gele bloemen en ook na de bloei zijn ze door de mooie donkere zaaddozen het aanzien nog meer dan waard. De struik kan goed teruggezet worden en zal nog hetzelfde jaar weer rijk bloeien. Hertshooi kan goed als solitaire struik aangeplant worden, maar ook in grote groepen komt hij goed tot zijn recht. Hypericum adrosaemum 'Buttercup' is een mooie opgaande struik. Dit geldt ook voor Hypericum calycinum en deze is bovendien wintergroen. Hypericum dummeri 'Peter Dummer' heeft fijn blad en een meer breed uitstoelende groeiwijze. Hypericum 'Hidcote' is ook een mooie breed uitgroeiende vorm, die het goed doet als bodembedekker.

Ligustrum vulgare of Gewone liguster

Liguster dankt zijn bekendheid voornamelijk aan de toepassing als haagplant. Maar het is ook een struik die het als solitair of achter in de border heel goed kan doen. Het is een in de zomer rijkbloeiende struik met bloemen in grote witte pluimen. Deze mooie pluimen verspreiden bovendien een heerlijke geur. Na de bloei verschijnen de zwarte bessen die de hele winter aan de struik blijven. Liguster is half wintergroen. Zeker in een milde winter blijft er veel blad aan de struik. In principe hoeft er niet gesnoeid te worden, maar af en toe de oudste takken weghalen houdt de struik mooi in vorm. Het is een belangrijke struik voor vogels, een drachtplant voor bijen en hij trekt ook de vlinders aan.

Rosa (Roos)

Een echte zomerbloeiende struik is natuurlijk de roos. Vanaf de vroege zomer tot aan de eerste nachtvorst kunnen de rozen een tuin opfleuren. Engelse rozen, moderne rozen, bodembedekkende rozen, stamrozen en heesterrozen zijn allemaal verschillende soorten, met hun eigen groeiwijze, toepassing en bloeiperiode. Een roos mag eigenlijk in geen enkele tuin ontbreken.

Spirea (Spierstruik)

Spirea kent verschillende verschijningsvormen. Grote struiken met lange overhangende twijgen en een losse groeiwijze, maar ook compactere dicht vertakte struiken met kleine schermvormige bloemen. Spirea japonica "Little Princess" is de kleinere soort, heeft een enigszins bolronde vorm en bloeit met bleekroze bloemen die de struik in juni en juli helemaal bedekken. Deze soort moet in het voorjaar helemaal worden terug geknipt tot 10 centimeter boven de grond. Spirea bumalda "Anthony Waterer" groeit vanuit pollen en heeft een losse vorm, de karmijnrode/violetrode bloemen staan in tuilen en geven de struik de mooie losse vorm. De bloei valt in juli en augustus. Ook deze soort kan in het voorjaar helemaal teruggezet worden. Dit hoeft bij deze echter niet ieder jaar.
© 2012 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlinderstruik is leuk in de tuin om vlinders te kijkenVlinderstruik is leuk in de tuin om vlinders te kijkenEigenlijk zou er in iedere tuin een vlinderstruik geplant moeten worden. Deze struik trekt vlinders aan en heeft daarnaa…
Herfstbloeiende struiken: Buddleja of vlinderstruikHerfstbloeiende struiken: Buddleja of vlinderstruikDe Buddleja of vlinderstruik is een plekje in ieders tuin meer dan waard. Het is een zeer rijk bloeiende struik, die bov…
Snoeien van de Vlinderstruik, Buddleja DavidiiDeze mooie struik die behalve aantrekkelijk voor mensen ook aantrekkelijk is voor vlinders, kan wel een regelmatige snoe…
Vlinderstruik, niet alleen voor vlindersBuddleja heeft zijn naam te danken aan de Engelse botanicus Adam Buddle, maar wij noemen hem liever vlinder­struik. Ook…

Zomerbloeiende bloembollen; DahliaZomerbloeiende bloembollen; DahliaVan de zomerbloeiende bloembollen is de Dahlia misschien wel één van de bekendste soorten. Het is bovendien een bloembol…
Zomerbloeiende bloembollenZomerbloeiende bloembollenBij bloembollen denkt men meestal gelijk aan het grote assortiment voorjaarsbloeiende soorten, zoals narcissen. Maar er…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: PollyDot, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Antranias, Pixabay
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.