Zomerbloeiende bloembollen; Dahlia

Zomerbloeiende bloembollen; Dahlia Van de zomerbloeiende bloembollen is de Dahlia misschien wel één van de bekendste soorten. Het is bovendien een bloembol die heel veel verschillende verschijningsvormen kent. De kleur van het blad varieert van fris groen tot bijna zwart. En de bloemen hebben, naast een diversiteit aan kleuren, heel veel verschillende vormen. Dahlia's zijn heel dankbare en gezonde planten, die de tuin tot diep in het najaar prachtige bloemen geeft. Bovendien is de Dahlia ook nog eens bijzonder geschikt om te gebruiken als snijbloem. Gemengd in een boeket, of slechts één bloemsteel als blikvanger in een vaas. Dahlia's horen in elke (bloemen)tuin thuis!
Grootbloemige Dahlia / Bron: Virginielenoir, PixabayGrootbloemige Dahlia / Bron: Virginielenoir, Pixabay

De terugkeer van de zomerbloeiende Dahlia

Dahlia's zijn weer helemaal terug van weggeweest. Het is een prachtige zomerbloeiende bloembol, die het aanplanten meer dan waard is. Lange tijd werd het gezien als een ouderwetse tuinplant die van oudsher veel werd toegepast op boerenerven. Mede daardoor werd deze plant door de meeste tuinbezitters volkomen genegeerd. Die periode ligt inmiddels ver achter ons. De Dahlia telt weer helemaal mee. Wie er oog voor heeft kan helemaal los gaan met deze groep planten. Ze hebben ongelooflijk veel verschillende kleuren, zowel in bloem- als bladkleur. Maar ook de vorm van de bloem kent vele verrassende verschillen. De dahlia is een heel dankbare plant, die bij een goede verzorging, goed zal groeien en ook nog eens heel uitbundig zal bloeien. De verzorging van de dahlia is niet moeilijk, want het vraagt geen bijzondere handelingen. Met een beetje kennis van zaken staan er zo prachtige dahliaplanten in elke tuin. Helaas zijn de knollen van de dahlia's niet winterhard. Zodra er sprake is van nachtvorst, dan is het gelijk gedaan met de bovengrondse plantdelen en dan is het de hoogste tijd om de knollen op te graven en op te bergen voor de winter verder invalt. Ook in het voorjaar mogen de jonge planten pas naar buiten als de kans op nachtvorst helemaal is verdwenen.

Bloembollen van zaaddahlia's of van soortdahlia's

Dahlia's worden in het vroege voorjaar aangeboden in de tuincentra en bij gespecialiseerde kwekerijen. Bij het uitzoeken en/of aanschaffen van de dahliabollen is het belangrijk om te weten op welke wijze de Dahlia's vermeerderd worden. De Dahliabollen die aangeboden worden zijn op te splitsen in twee soorten:

Soortdahlia's

Er is sprake van soortdahlia's, als er vermeerderd wordt door middel van de stekken van de dahliaknollen. Deze jonge knollen groeien uit tot volwassen planten, die dezelfde eigenschappen hebben als de moederplant. De vorm, bladkleur, bloemsoort en bloemkleur zijn volkomen identiek aan die van de moederplant waar de knollen vanaf gehaald zijn. Op de verpakking van soortdahlia's staat altijd een foto van de bloem zoals deze uiteindelijk zal worden.

Zaaddahlia's

Zoals de naam al doet vermoeden, worden deze dahlia's opgekweekt uit zaad. Bij het op deze wijze vermeerderen van de planten is niet te voorspellen welke bloem er uit het zaad zal verschijnen. De door zaad vermeerderde dahlia's worden daarom als gemengd aangeboden. Op de verpakking staat een foto van een gemengde groep dahlia's en het is dus een verrassing welke daarvan uiteindelijk in de tuin zal staan.

Spinvormige Dahlia / Bron: Gellinger, PixabaySpinvormige Dahlia / Bron: Gellinger, Pixabay

Wanneer kan je dahlia's planten?

Wie in het bezit is van een kasje kan de knollen al voortrekken in potten. Dit kan eventueel ook in huis, in een lichte onverwarmde ruimte, worden gedaan. Als de kans op nachtvorst is verdwenen, kunnen de potten naar buiten. De planten hebben dan al een grote voorsprong op de knollen die in de volle grond gepoot zijn. De plant is al flink gegroeid en zal daardoor eerder gaan bloeien. In pot voorgetrokken planten kunnen natuurlijk alsnog in de volle grond geplant worden. Eventueel kunnen ze met pot en al ingegraven worden. Doe dit alleen als de plant in een grote pot staat, minimaal een 10 liter container. Deze methode is in het najaar weer handig, als de knollen naar binnen moeten om te overwinteren. Als er voldoende bergruimte voorhanden is, dan kan, mits de aarde in de pot goed droog is, de knol gewoon met pot en al opgeborgen worden. Een nadeel van ingegraven potten is wel dat de hele zomer goed opgelet moet worden of de potkluit nog voldoende vochtig is. Dahlia's kunnen wel wat water gebruiken, zeker als ze in bloei staan. De knollen direct planten in de volle grond, kan het beste eind maart / begin april. Tegen de tijd dat het eerste groen boven de grond komt, is de kans op nachtvorst nagenoeg verdwenen.

Welke grondsoort is goed voor dahlia's?

De dahlia stelt geen bijzondere eisen aan de grond. Elke grondsoort volstaat, als deze maar goed los en voedzaam is. Wat wel belangrijk is, is dat de grond niet te droog is. De grond is bij voorkeur altijd een beetje vochtig. Zeker de hoge Dahliasoorten kunnen op warme dagen via de bladeren veel vocht verdampen. Dit verbruikte vocht moet dan, bij voorkeur via de grond, weer zo snel mogelijk aangevuld worden. Als de grond te droog is, dan zal de groei teruglopen en zullen de bloemknoppen zich niet goed ontwikkelen.

Wat is de beste standplaats voor dahlia's?

Dahlia's zijn echte zonaanbidders en verlangen veel licht. Alleen op heel warme plaatsen wordt een beetje schaduw per dag wel verdragen. De zon op de plant is belangrijker voor de ontwikkeling van de bloemknoppen en voldoende licht is belangrijk voor het vormen van een stevige plant. Als de Dahlia te weinig licht krijgt, ontstaan er slappe stengels.

Welke voeding hebben de dahlia's nodig?

Zorg bij het planten van de knollen of de voorgetrokken plant gelijk voor voldoende voeding in de grond. Vervolgens is het belangrijk om tijdens de groei en bloei periode regelmatig bij te mesten. Denk daarbij aan het ongeveer één keer per maand ruim strooien van meststof (NPK 12-10-18) rondom de plant. Zo zal de plant mooi groen van kleur blijven, goed doorgroeien en steeds weer nieuwe bloemknoppen aanmaken.

Dahlia's verzorgen tijdens de groei

Zeker de hogere soorten willen graag een steun hebben. Bij sommige soorten is het gewicht van de bloemen zo groot, dat ze overhangen en breken. Steunen kan door middel van tonkinstokken of plantenringen. Maar vaak wordt ook gebruik gemaakt van grof gaas (met een gaaswijdte van 10 x 10 cm). Als dit vroegtijdig wordt aangebracht, dan kunnen de planten er doorheen groeien en ontstaat een natuurlijke steun die uiteindelijk helemaal niet meer zichtbaar is. Wie stevige vertakte planten wil hebben, moet zodra er drie bladparen aan een stengel zitten deze stengel net boven het derde bladpaar toppen. Hierdoor worden de knoppen die in de bladoksels aanwezig zijn gestimuleerd. Deze ontwikkelen zich vervolgens tot nieuwe en stevige stengels. Door dahlia's te knippen voor op de vaas en/of uitgebloeide bloemen te verwijderen, wordt hetzelfde bereikt. Ook hierdoor worden de okselknoppen gestimuleerd, blijft de plant nieuwe stengels aanmaken en worden er nieuwe bloemen gevormd. Voor een langere bloei is het dus aan te raden om uitgebloeide bloemen te verwijderen.

Dahlia's bewaren in de winter

Helaas zijn de knollen van de dahlia's niet winterhard en moeten dus uit de volle grond verwijderd worden. Na de eerste nachtvorst is het gelijk gedaan met de mooie planten. Knip ze dan af tot ongeveer 20 cm en haal de knollen uit de grond. Verwijder alle grond en laat de knollen drogen. Daarna kunnen ze het beste in turfmolm worden gelegd en worden weggezet op een droge en koele plaats.
Dahlia's in potten moeten ook naar binnen. Zorg dat de grond goed droog is en dek de pot af met stro.

Mignon gemengd en Unwin gemengd

Dit zijn beide de zogenaamde zaaddahlia's. De Mignon gemengd is een mengsel van enkelbloemige Dahlia's. Unwin gemengd is een mengeling van halfgevulde Dahlia's. Als het goed is staat ook op de verpakking vermeld dat deze soorten geproduceerd zijn uit zaad. Deze mengsels zijn geschikt voor in een pluktuin, waar de uiteindelijke kleur en vorm er niet zo veel toe doet.

Grootbloemige Dahlia's

 • "Alva's Supreme"
 • "Blithe Spirit"
 • "Cafe au lait"
 • "Elma Elisabeth"
 • "Silver City"

Waterlelievormige Dahlia's

 • "Apricot Desire"
 • "Caballero"
 • "Cream Beauty"
 • "Geerlings Cupido"
 • "Pearl of Heemstede"

Cactus Dahlia / Bron: Ben Kerckx, PixabayCactus Dahlia / Bron: Ben Kerckx, Pixabay

Cactus Dahlia's

 • "Black Jack"
 • "Royal Wedding"
 • "Anna Marie"
 • "Chat Noir"
 • "White Lace"

Halskraag Dahlia's

 • "Aranka"
 • "Libretto"
 • "Olivia"
 • "Pooh"
 • "Raisa"

Pompon Dahlia / Bron: Skeeze, PixabayPompon Dahlia / Bron: Skeeze, Pixabay

Pompom Dahlia's

 • "Hallmark"
 • "Lismore Carol"
 • "Minley Linda"
 • "Oreti Duke"
 • "Poppet"

Zwartbladige Dahlia's

 • "Bishop of Llandaff"
 • "David Howard"
 • "Fire Mountain"
 • "Fascination"
© 2012 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomerbloeiende bloembollen: Allium of SieruiZomerbloeiende bloembollen: Allium of SieruiDe sieruien zijn, op enkele uitzonderingen na, echte zomerbloeiende bloembollen. Met de soms spectaculaire grote bloeien…
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…
Bloemen die voorjaar en zomer kleur gevenBloemen die het voorjaar kleur geven zijn onder andere tulpen, hyacinten, narcissen en krokussen. Deze bloemen ontspruit…
Hoe kun je een Amaryllisbol bewaren tot volgend jaar?Hoe kun je een Amaryllisbol bewaren tot volgend jaar?Bloemen en planten fleuren bij veel mensen de huiskamer. Er is een grote diversiteit aan bloemen en planten te koop. Zo…

Zomerbloeiende klimplantenZomerbloeiende klimplantenKlimplanten, leiplanten of slingerplanten zijn allemaal verschillende benamingen voor dezelfde plantsoort. Het zijn plan…
Zomerbloeiende struikenZomerbloeiende struikenZomerbloeiende struiken zijn er volop. De zomer is natuurlijk het bloeiseizoen bij uitstek. Veel tuinen zijn aangeplant…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.