Herfstbloeiende struiken: Buddleja of vlinderstruik

Herfstbloeiende struiken: Buddleja of vlinderstruik De Buddleja of vlinderstruik is een plekje in ieders tuin meer dan waard. Het is een zeer rijk bloeiende struik, die bovendien op een mooie zonnige dag overladen zal zijn met vlinders. Het is dan een druk gezoem en gefladder rondom de talloze bloemtrossen die de struik rijk is. De vlinderstruik bloeit zeer rijk en de bloei kan ook nog eens verlengd worden door de uitgebloeide bloemen weg te knippen. De bloei begint weliswaar al in de zomer, maar gaat tot diep in de herfst door. Daarom is het echt een aanwinst voor de herfsttuin. In combinatie met bijvoorbeeld grassen, asters en sedum-soorten is er dan nog volop bloei aanwezig.

De vlinderstruik en de aantrekkingskracht op vlinders

Wie een vlinderstruik in de tuin heeft staan weet dat hij zijn Nederlandse naam zeker eer aan doet. Een struik die volop in bloei staat heeft echt een enorme aantrekkingskracht op de vlinders. Op een windstille en zonovergoten dag kan hij helemaal overladen zijn met vlinders. Als het kort daarvoor geregend heeft, dan is de productie van de nectar extra gestimuleerd en is het helemaal feest op de struik. De vlinders ruiken dat en komen op de honigachtige geur van de nectar af. De vlinderstruik bloeit met lange aren, die vol zitten met kleine bloemen. De afzonderlijke bloemen hebben elk een lange en smalle bloembuis. Vlinders beschikken over een zogenaamde roltong waarmee ze goed in dit smalle buisje op zoek kunnen naar de aanwezige nectar. Ze zullen niet snel voor niets hun tong in een buisje steken. De afzonderlijke bloemen van de vlinderstruik hebben een geel hart en zijn daardoor goed zichtbaar voor de vlinders. Nadat een bloem bestoven is wordt het hart rood van kleur. En rood is een kleur die door de vlinders slecht wordt waargenomen. Met andere woorden: de vlinders komen eerder op een bloem met een geel hart (en dus met nectar!) af dan op een bloem met een rood hart.

Welke vlinders zijn dol op de vlinderstruik?

Het zijn vooral de in Nederland algemeen voorkomende dagvlinders die op de Buddleja afkomen. Voor deze soorten is de struik een heel waardevolle voedselbron. De in ons land zeldzame vlindersoorten hebben helaas niet veel interesse in deze struik. Een vlinderstruik in de tuin trekt de volgende tuinvlinders aan:
  • Atalanta
  • Distelvlinder
  • Gehakkelde Aurelia
  • Kleine Vos
  • Witjes

De beste standplaats voor buddleja of vlinderstruik

Buddleja of vlinderstruik is een bladverliezende struik, die bloeit vanaf juli tot ver in de maand oktober. Verreweg de meeste soorten gedijen het beste op een plek in de volle grond. Er zijn ook wat kleinere variëteiten, die eventueel in een pot op het terras gezet kunnen worden. Geef de plant bij voorkeur een plek in de volle zon, want hij houdt echt van veel warmte. Eventueel kan een plek in de halfschaduw ook. De voorkeur gaat uit naar een vochtige grond, die echter wel goed doorlatend moet zijn.

Hoe en wanneer moet je de vlinderstruik snoeien?

Als een vlinderstruik niet regelmatig grondig gesnoeid wordt, dan zitten de bloemen uiteindelijk alleen nog maar hoog in de lucht en heb je er geen plezier meer van. Het is het beste voor de struik om elk voorjaar een rigoureuze snoeibeurt uit te voeren. Wees niet bang en zet de zaag en/of snoeischaar gerust in de struik. Vanaf maart tot half april kan gesnoeid worden. Snoei het liefst niet eerder, want dan bestaat de kans dat de struik invriest op de verse snoeiplekken. De struik kan kort teruggezet worden, wat betekent dat alle takken tot een hoogte van 40 centimeter kunnen worden afgeknipt.

Hoe moet je de struiken verzorgen?

Als de plant op een erg droge plek staat, dan wordt een watergift af en toe wel op prijs gesteld. In het voorjaar kan extra voeding gegeven worden, zodat je verzekerd blijft van een gezonde en goed bloeiende struik. Een struik vol bloemen aan lange stengels kan slap worden en daardoor gaan overhellen en eventueel afbreken. Om dat te voorkomen kunnen in een vroeg stadium overdadig dragende takken beter gesteund worden. Om de bloei te stimuleren en te verlengen kunnen de uitgebloeide bloemtrossen worden weggeknipt. In de bladoksels zullen zich dan snel weer nieuwe bloemen vormen.

Verschillende soorten vlinderstruiken

Verschillende bloemkleuren en afmetingen van de struik

Het assortiment vlinderstruiken is behoorlijk groot. Het verschil tussen de verschillende soorten zit hem in de kleur van de bloemtrossen, in de afmeting van de struik, maar ook voor een deel in de bloeiperiode. Er zijn kort bloeiende soorten, die alleen in de zomermaanden kleur aan de tuin geven. Maar een grote groep bloeit lang en spectaculair tot ver in de herfst. Door de vele kleuren, van blauw, lila, paars, roze tot wit, is hij in elke tuin wel toe te passen. De bloemtrossen kunnen in lengte variëren van tien tot wel veertig centimeter. Dat je je vooraf maar beter goed kunt oriënteren op de soort die je gaat aanschaffen blijkt ook wel uit de verschillende afmetingen die er zijn. Ze zijn er in een bijna dwergvorm (50 centimeter), maar er zitten ook ware reuzen bij, die zelfs vier meter hoog kunnen worden.

Soorten vlinderstruiken

Latijnse naamBloemkleurBloeiperiodeHoogte (cm)Bijzonderheden
Buddleja "Ärgus White"© "Ilvoargus1"witjuli-okt100-125Breed opgaande vorm
Buddleja davidii "Black Knight"diep donkerpaarsjuli-okt250-300Breed opgaand met overhangende takken
Buddleja davidii "Emporer Blue"violetpaarsjuli-okt250-300Relatief kleine opstaande bloemtrossen
Buddleja davidii "Ile de France"paars/lilajuli-okt250-300Lange opstaande bloemtrossen
Buddleja davidii "Nanho Blue"blauwjuli-okt150-200Lange hangende bloemtrossen
Buddleja davidii "Nanho Purple"paars/lila, roodjuli-okt150-200Lange hangende bloemtrossen
Buddleja davidii "Pink Delight"zuiver rozejuli-okt250-300Bloemtrossen van wel 40 centimeter lang
Buddleja davidii "Royal Red"donker purperroodjuli-okt250-300Vrij kleine bloemtrossen
Buddleja davidii "White Profusion"zuiverwitjuli-okt250-300Stevige lange opgaande bloemtrossen
© 2019 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlinderstruik is leuk in de tuin om vlinders te kijkenVlinderstruik is leuk in de tuin om vlinders te kijkenEigenlijk zou er in iedere tuin een vlinderstruik geplant moeten worden. Deze struik trekt vlinders aan en heeft daarnaa…
Snoeien van de Vlinderstruik, Buddleja DavidiiDeze mooie struik die behalve aantrekkelijk voor mensen ook aantrekkelijk is voor vlinders, kan wel een regelmatige snoe…
De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?Wanneer en hoe je planten en struiken moet snoeien kun je vinden in de snoeitabel in dit artikel. Een snoeitabel wordt o…
Meer vlinders in de tuinMeer vlinders in de tuinVlinders geven tuinbezitters extra plezier in de tuin. Het is een vrolijk gezicht om vlinders van allerlei soorten en kl…

Herfstbloeiende struiken: Hibiscus of altheastruikHerfstbloeiende struiken: Hibiscus of altheastruikDe hibiscus of altheastruik is een herfstbloeiende struik die bloeit op het eenjarige hout. Als vrij onopvallende struik…
Herfstbloeiende struiken of heestersHerfstbloeiende struiken of heestersHerfstbloeiende struiken of heesters zorgen ervoor dat de bloei in de tuin nog lang door kan gaan. Volop kleur in de tui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Monikasmigielska, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.plantenkweker.be/nl/catalogus
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.