Vlinderstruik is leuk in de tuin om vlinders te kijken
Eigenlijk zou er in iedere tuin een vlinderstruik geplant moeten worden. Deze struik trekt vlinders aan en heeft daarnaast ook prachtige bloemen. We moeten de struik wel goed in bedwang houden anders groeit hij ons boven het hoofd. Wie een kleine tuin heeft kan de struik het best in een hoek planten als afscheiding. Er zijn veel verschillende soorten. In de zomer zien we prachtige vlinders die de nectar komen drinken. Men noemt deze plant ook wel de herfstsering omdat de bloemen dezelfde kleur en vorm hebben.
Oorsprong
De vlinderstruik of de Buddleja is afkomstig uit China, Zuid Afrika en was ook bekend in Chili, Argentinië. De naam is afkomstig van Adam Buddle die botanicus was. De struik wordt ook wel herfstsering genoemd. Hij behoort tot de helmkruidfamilie. Het is een struik die bijna overal geplant kan worden. In de winter kan de vorst weinig schade aanrichten want de plant kan een temperatuur tot - 15 graden Celsius goed verdragen. Mocht het nog kouder worden dan is bescherming aan de voet met wat stro al voldoende. Het leuke van een vlinderstruik is dat hij in de zomer veel verschillende vlinders aantrekt en dat geeft een levendig beeld in de tuin. Zo kunnen we bezoek krijgen van het koolwitje, de citroenvlinder of de dagpauwoog.
Vlinders in de tuin
Door het planten van een vlinderstruik werken we ook mee aan het behoud en de bescherming van vlinders. Er zijn méér dan honderd soorten vlinderstruiken. Het aantal vlinders in de natuur wordt minder door verschillende oorzaken en door het planten van vlinderstruiken geven we de natuur een duwtje in de goede richting.
Bloeiwijze van de heester
De vlinderstruik kan erg hoog worden en moet daarom goed gesnoeid worden. We zijn vaak te voorzichtig en dan worden de stammen teveel houtachtig ofwel de struik schiet door en bereikt een hoogte van vier meter wat voor de meeste mensen toch niet de bedoeling was. De bloemen van een vlinderstruik zijn mooi langwerpig donkerpaars maar er zijn ook roze en zelfs witte variëteiten te koop. Ze hebben een lichte geur vooral in de vroege morgen. De struik bloeit volop van juli tot en met september. Wil men de bloei vermeerderen dan kunnen de uitgebloeide bloemen afgeknipt worden. Er ontstaan zo nieuwe bloemen. Aan het eind van de bloeitijd vallen de bloemen niet af maar ze verdorren en worden bruin. Laat ze rustig zitten en geniet van de bloemen in de winter als er sneeuw op ligt of als in het najaar de herfstkleuren de struik omringen.
Planten van een vlinderstruik
Een vlinderstruik is een gemakkelijke plant. Ze kan in bijna iedere soort grond geplant worden.Ook op arme grond zal de vlinderstruik toch gewoon groeien en bloeien. Maak wel een groot plantgat en zorg dat de plant niet te vochtig staat. De struik vraagt om een zonnige plek. Het voordeel van deze plant is dat ze doorbloeit tot diep in het najaar.
Snoeien
In het voorjaar kan men het beste beginnen met het snoeien van deze struik. Zodra er geen vorst meer verwacht wordt dan kan de struik gesnoeid worden tot 30 tot 45 cm. boven de grond. Dit lijkt erg rigoreus maar de struik komt weer terug en zal méér dan 150 cm. hoog worden. Zelfs een plant die we wat verwaarloosd hebben kan zo opnieuw tot leven worden gewekt.
Buddleja alternifolia
Een uitzondering vormt de Buddleja alternifolia. Deze struik bloeit al in juni en bloeit op tweejarig hout. Na de bloei moet je de uitgebloeide takken dan ook direct wegknippen. Alleen de takken met jonge scheuten kunnen blijven staan.
Diverse soorten vlinderstruiken
We kennen veel verschillende soorten vlinderstruiken waarvan de Buddleja Davidii wel de bekendste is. Maar ook kennen we o.a.
- Black Knight Border Beauty
- Fascinating
- Buddleja tubiflora bloeit geel
- White profusion
- Harlequin
- Ile de France
Daarnaast zijn er specifieke soorten die we in potten kunnen planten zodat je ook op een balkon of terras kunt genieten van de vlinderstruik. De planten houden wel van warmte, dus kies een goede plaats voor de potten. Goede variëteiten hiervoor zijn
- Buddleja Albiflora
- Buddleja Asiatica
- Buddleja Crispa
- Buddleja Japonica
- Buddleja Nevea
- Buddleja saligna wit en blijft redelijk klein.
Zelf stekken van de vlinderstruik
Het is goed mogelijk om zelf een vlinderstruik te stekken. Neem hiervoor in de winter een stek en snijd deze af tot 20 cm. hoogte. Zorg dat er minstens 2 bladknopen behouden blijven. Denk erom dat
de onderkant altijd de onderkant moet blijven. Bindt een paar stekken bij elkaar tot een bundeltje en stop dit voor twee derde in de grond. Zorg dat de planten dan wel voldoende vocht krijgen maar beslist niet teveel. Stekpoeder is niet echt nodig.