Zomerbloeiende bloembollen

Zomerbloeiende bloembollen Bij bloembollen denkt men meestal gelijk aan het grote assortiment voorjaarsbloeiende soorten, zoals narcissen. Maar er zijn ook wel degelijk bloembollen die in de zomer bloeien. Tussen deze zomerbloeiende bloembollen zitten soorten die in de tuin kunnen blijven staan en soms verwilderen, maar ook soorten die helaas niet winterhard zijn en aan het einde van het seizoen opgeslagen moeten worden op een droge, donkere en vorstvrije plaats. Deze zomerbloeiende bloembollen staan erg mooi in potten op het terras, maar doen het ook goed in de border. Vanaf het vroege voorjaar is er volop keuze bij de tuincentra en kunnen de bloembollen gelijk gepoot worden.

Abbesijnse gladiool (Gladiolus callianthus "Murielae")

De Abbesijnse gladiool moet niet verward worden met de "gewone" gladiool. Gladiolus callianthus bloeit laat, vanaf augustus. De bloemen staan op hoge stelen, zijn opvallend wit. Het hart van de witte bloem is donker purper met geel. De bloemen maken, ten opzichte van de steel, een sierlijk knikje. De bloemen verspreiden bovendien een heerlijke geur. Zet ze daarom dicht bij een pad of het terras of in potten. Aangeplant in de border komen ze vooral in een grote groep goed tot hun recht.

Ananasplant of Kuiflelie (Eucomis)

De Eucomis is een echte liefhebbersplant, die je geduld wel op de proef stelt. Al vroeg in het seizoen begint het blad uit te lopen, maar pas vanaf eind juli/begin augustus laat hij zijn prachtige bloemen zien. De bloemen hebben de vorm van een aar, met daarboven een groene kuif. Vandaar de Nederlandse naam kuiflelie. Eucomis is een bol die het beste in potten gepoot kan worden. Daarin komt deze plant met zijn bijzondere groeiwijze en prachtige bloemen namelijk het beste tot zijn recht. Het is echt een solitaire plant. Enkele gangbare soorten zijn Eucomis bicolor (geelgroene bloem met donkere rand), Eucomis bicolor "Alba" (witte bloemen) en Eucomis comosa (groenwit tot paarse bloemen). Deze soort is helaas niet winterhard en moet aan het einde van het seizoen uit de grond worden gehaald.

Canna (Bloemriet)

De Canna is een prachtige, vrij forse plant die door zijn omvang echt in de volle grond gepoot moet worden. De dwergvorm kan eventueel wel in een pot. Een plekje in de volle zon, waar de grond niet te droog is en hij ook regelmatig voeding krijgt is verreweg het beste. Al voor de bloei is de plant een sieraad voor de tuin, vanwege zijn prachtige grote bladeren. Een spectaculaire bloembol, die vanuit het niets aan het einde van de zomer zomaar een hoogte van twee meter kan bereiken. Enkele mooie soorten zijn Canna "Black Knight" (donkerrode bloem, bruin blad), Canna "Ingeborg" (zalmroze en oranje/ dwergvorm), Canna "Golden Lucifer" (geeloranje, dwergvorm) en Canna "President" (rode bloemen, fraai blad). De canna moet in de winter vorstvrij bewaard worden.

Gladiolus (Gladiool)

Gladiolen zijn niet zo geschikt om aan te planten in potten. Ze worden hiervoor namelijk veel te groot. Plant ze in de border, waar ze met hun statige verschijning een leuke afwisseling kunnen vormen met de overige beplanting. De grote zware bloemen combineren bijvoorbeeld mooi met de ijle bloemen van Verbena bonariensis. Gladiolen doen het ook heel goed als snijbloem. Op de vaas gaan alle bloemen, van onder naar beneden open, mits de bovenste bloem eraf gebroken wordt. Gladiolen zijn er in allerlei kleuren. Verwijder de gladiolen aan het einde van het seizoen, om bevriezen te voorkomen.

Incalelie (Alstroemeria)

Ook de Alstroemeria is een prachtige snijbloem, die het heel lang doet op de vaas. De bloemen variëren in kleur (geel, oranje, roze, zalm en (bijna) wit) en hebben een opvallende kleurschakering. Zeker de binnenste bloembladen zijn opvallend getekend. De hogere soorten zijn het meest geschikt voor in de border, de lagere kunnen goed in potten. Let op waar je ze aanplant, want de Alstroemeria's houden wel van een vochtige grond, maar ook van volle zon. De bol van de incalelie is niet winterhard.

Klaver (Oxalis)

Oxalis is een zeer uitgebreid geslacht met wel meer dan 800 verschillende soorten. Het is een leuke plant voor aan de voorste rand van de border, in rotstuinen en natuurlijk in potten op het terras. Vooral in potten kunnen leuke combinaties gemaakt worden. Zet een grote groep potten bij elkaar met daarin allemaal verschillende soorten klaverzuring. Door de grote verschillen tussen de soorten (groen, grijsgroen of paars blad, en bloemen variërend van wit tot fel roze) ontstaat zo een heel leuk stilleven. Leuke Oxalis-soorten om uit te proberen zijn Oxalis adenophylla, Oxalis depressa, Oxalis deppei "Iron Cross", Oxalis triangularis.

Knolbegonia

De Knolbegonia is een erg leuke vrolijke bloembol voor in potten. Ze bloeien de hele zomer uitbundig en gaan daar heel lang mee door. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemstengels, dan is de bloei nog langer en mooier. De knolbegonia kan heel goed op een plekje in de lichte schaduw. Met het donkergroene of rode blad en de felle kleuren van de vele bloemen lichten ze de schaduw mooi op. Begonia bertinii is de mooie boeren-hangbegonia met vlezige stelen en rode bloemen. Begonia tuberhybrida is fraai vanwege zijn gevulde bloemen in de kleuren wit, geel, rood, of zalmroze. De knolbegonia moet vorstvrij overwinteren.

Lelie (Lilium)

Ook de Lelie is een prachtige zomerbloeiende bloembol, die bijzonder geschikt is om te gebruiken als snijbloem. Maar ook in de border kan de lelie goed gecombineerd worden met vaste planten. De prachtige bloemen van de lelie verspreiden een heerlijke geur. Van lelies heeft men al vroeg in het seizoen plezier, de bloemen verschijnen al in juni en bloeien door tot ver in de maand juli. Enkele mooie soorten zijn Lilium hollandicum (grote oranje bloemen met zwarte spikkels), Lilium speciosum (roze met teruggeslagen bloembladeren, echt heel bijzonder), Lilium "Apollo" (wit) en Lilium "Golden Splendour" (geel).

Vogelmelk (Ornithogalum)

De bloemen van Ornithogalum zijn wit tot zuiver wit. Ze zijn in het bijzonder aantrekkelijk vanwege het donkere hart, dat zorgt voor een opvallend contrast. Ornithogalum arabicum bloeit in juni en kan een hoogte bereiken van 70 cm. Ornithogalum thyrsoides is ook bekend onder de Nederlandse naam Zuidenwindlelie. Deze soort is vanwege zijn lange bloei (juli tot ver in september) helemaal het aanplanten waard. Het is ook een goede snijbloem, waar je op de vaas heel lang plezier van hebt. De bloemsteel heeft een hoogte van 40 centimeter. Per bol verschijnen meerdere bloemstelen, soms wel meer dan vijf.

Wat is de beste bewaarplaats voor zomerbloeiende bloembollen?

Als de niet winterharde bloembollen uit de tuin worden verwijderd, zorg dan dat alle aarde goed van de bol verwijderd is. Stop de bollen in een kist of doos met droog zand, zaagsel of droge turfmolm. Zet deze weg op een koele en vooral droge plek. Het is belangrijk dat de bollen niet vochtig kunnen worden, anders rotten ze alsnog weg. Zomerbloeiende bloembollen in pot moeten ook naar binnen. Als de bollen in de pot blijven, zorg dan dat de potgrond goed droog is voordat hij binnen gezet wordt. Dit ook weer om te voorkomen dat de bollen wegrotten tijdens de rustperiode.
© 2012 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…
Bloembollen planten: hoe, waar en wanneerDe herfst is de periode van het jaar waarin de meeste bloembollen geplant worden, zodat ze vanaf de lente je tuin met mo…
Uitgebloeide bloembollen; wat doen we er mee?Uitgebloeide bloembollen; wat doen we er mee?Heerlijk is dat toch dat we zelf het voorjaar in huis kunnen halen. Blauwe druifjes, narcissen of tulpen. Allemaal worde…
Zomerbloeiende bloembollen: Allium of SieruiZomerbloeiende bloembollen: Allium of SieruiDe sieruien zijn, op enkele uitzonderingen na, echte zomerbloeiende bloembollen. Met de soms spectaculaire grote bloeien…

Zomerbloeiende struikenZomerbloeiende struikenZomerbloeiende struiken zijn er volop. De zomer is natuurlijk het bloeiseizoen bij uitstek. Veel tuinen zijn aangeplant…
Geel bloeiende bomen, struiken, vaste planten en bloembollenGeel bloeiende bomen, struiken, vaste planten en bloembollenDe ene tuinbezitter koopt alles wat aangeboden wordt en de ander kiest alleen planten met bloemen in een bepaalde kleur.…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.