Bodembedekkende rozen, stamrozen en heesterrozen

Bodembedekkende rozen, stamrozen en heesterrozen Bodembedekkende rozen, stamrozen en heesterrozen zijn drie verschillende rozensoorten binnen de enorme en uitgebreide rozenfamilie. Het zijn soorten die qua uiterlijk helemaal niet op elkaar lijken. Ze vragen ook elk om hun eigen specifieke toepassing in de tuin. De bodembedekkende roos komt helemaal tot zijn recht toegepast in een grote groep, op een talud of op een helling. Een stamroos vraagt om een subtiele toepassing en wordt juist als blikvanger, dus solitair, in een formele tuin gebruikt. De heesterroos kan goed gebruikt worden als lang bloeiend accent achter in de border.

Bodembedekkende rozen

Wat zijn bodembedekkende rozen?

De groep rozen die we bodembedekkende rozen noemen zijn eigenlijk lage heesterrozen, die de eigenschap hebben of een dusdanige groeiwijze bezitten, dat ze goed een bodem kunnen bedekken. De bodembedekkende rozen kenmerken zich door de dichte en gedrongen groeiwijze. De lange loten van de struik zijn veelal naar beneden gebogen of liggen breed uitstoelend op de grond. Deze rozen zijn zeer geschikt om in een grote groep met meerdere exemplaren van dezelfde rozensoort aan te planten. In een groep komen ze namelijk beter tot hun recht dan als solitair. Denk hierbij aan een plantvak vol met één en dezelfde rozensoort, dat, eenmaal in volle bloei, een blikvanger zal gaan worden in de tuin. Maar bodembedekkende rozen lenen zich ook heel goed voor de aanplant op een talud of kleine helling. Ook in wat hogere (stenen) plantenbakken kunnen bodembedekkende rozen net iets extra's toevoegen. De lange en rijk bloeiende loten van de struik kunnen dan sierlijk over de rand van de bak hangen. Als weefplant in een gemengde border kunnen ze weer wel goed als eenling toegepast worden.

Toepassen van een roos als bodembedekker

Het toepassen van bodembedekkende rozen heeft als groot voordeel dat ze de grond snel bedekken en daarmee de groei van onkruid op die plek na verloop van tijd volledig tegengaan. Het zijn bovendien ook nog eens allemaal rijke én doorbloeiende rozensoorten. De meeste rozen binnen deze groep bloeien door tot diep in de herfst of zelfs tot aan de eerste nachtvorst. Door deze lange bloei zijn ze als bodembedekker veel interessanter dan de veelal nauwelijks bloeiende, maar wel wintergroene andere bodembedekkers die je vaak toegepast ziet worden. De beste standplaats voor deze rozengroep is bij voorkeur zonnig, maar ook lichte schaduw wordt zeker wel verdragen.

Bekende en veel toegepaste bodembedekkende rozen

NaamHoogte x BreedteBijzonderheden
Rosa "Avon" 30 x 90 cm. Herbloeiend
Rosa "Kent, White Cover"45 x 90 cm. Herbloeiend
Rosa "Grouse"45 x 300 cm. Geurend, herbloeiend, goed resistent tegen ziektes
Rosa "Flower Carpet"45 x 120 cm. Doorbloeiend
Rosa "The Fairy" 60 x 120 cm. Weinig geur, doorbloeiend, goed resistent tegen ziektes
Rosa "Pink Bells"60 x 120 cm. Zomerbloeiend

Stamrozen

Wat zijn stamrozen?

Stamrozen zijn rozen die geoculeerd zijn op een stam. De hoogte van deze stam kan variëren van ongeveer 40 tot 180 cm. Bij aankoop moet goed bedacht worden waar je de stamroos wilt aanplanten en welke stamhoogte op die plaats het beste effect geeft. De stamhoogte staat namelijk vanaf de oculatie al vast. De stam groeit niet meer door, alleen de roos die op de stam geoculeerd is groeit verder. De eigenlijke roos, dus de gewenste bloemen, komen boven de geoculeerde stam te staan. Die hoogte moet dus goed zijn, zodat het gewenst effect bereikt kan worden. Stamrozen heten zo omdat ze geoculeerd zijn op de stam van een andere roos. Maar boven dat oculatiepunt staat een Engelse-, grootbloemige-, patio-, tros- of miniatuurroos. Zelfs klimrozen worden als stamroos gekweekt. Hiervoor wordt dan wel een hoge stam (minimaal 120cm.) genomen. Een klimroos op stam heeft het effect van een treurroos, de lange normaal gesproken klimmende ranken zullen nu immers gaan hangen.

Gebruik van stamrozen in de tuin

De stamroos krijgt altijd een opvallende plaats in de tuin toebedeeld. Ze worden echt gebruikt als blikvanger. Zo zien we stamrozen vaak in het midden van een Buxus vak of rozenperk toegepast worden. Ook kan er met een stamroos getuinierd worden op verschillende niveaus, door deze op subtiele wijze toe te passen in een vaste planten-border. Het gebruik van stamrozen geeft, door de bloemen op hoogte, een extra dimensie in de tuin.

Bekende en veel toegepaste stamrozen

NaamBijzonderheden
Rosa "Bonica"Licht geurend, goede herbloeier
Rosa "Amber Queen" Goede geur, doorbloeiend
Rosa "Cocktail"Geurend
Rosa "Rustica"Licht geurend, herbloeier
Rosa "Red Cascade"Herbloeiend
Rosa "Albertine"Geurend, zomerbloeier, treurvorm
Rosa "Paul Noël"Licht geurend, treurvorm
Rosa "Pearl Meidiland"Herbloeiend

Heesterrozen

Wat zijn heesterrozen?

Een afgeleide vorm van de wilde rozen zijn de heesterrozen. Heesterrozen groeien compacter dan de wilde rozen en bovendien hebben ze een wat bossigere groeiwijze. De lange slierten van de wilde rozen komen bij de heesterrozen niet voor. Heesterrozen zijn sterk en dus goed bestand tegen rozenziektes en vragen maar weinig onderhoud. Zo hoeven de uitgebloeide bloemen niet weggeknipt te worden. Beter van niet zelfs, want als je ze gewoon laat zitten wordt je in de herfst bij sommige soorten beloond met een overdaad aan mooie, vaak fel rode of oranje, rozenbottels.

Gebruik van heesterrozen in de tuin

Heesterrozen hebben ten opzichte van de wilde rozen als groot pluspunt dat ze het hele seizoen bloeien. Ze bloeien vanaf eind mei en gaan daarmee door tot vaak diep in de herfst of tot de eerste nachtvorst. Het zijn sterke gezonde en goed groeiende struiken met een werkelijk overdadige bloeiwijze. De heesterrozen stellen niet veel eisen aan de grond en de standplaats, maar een plek in de volle zon is wel het beste. Deze groep rozen heeft allerlei soorten bloemen van enkel tot gevuld. Ze zijn verkrijgbaar in vele kleuren. Door de vele kleuren en verschillende bloemvormen zijn ze goed te gebruiken in de border. Daar krijgen ze dan, vanwege de hoogte, het liefst een plekje achterin.

Bekende en veel toegepaste heesterrozen

NaamHoogte x BreedteBijzonderheden
Rosa "Sally Holmes" 200 x 150 cm.Herbloeiend, goed ziekte-resistent
"Rosa "Jacqueline du Pré"180 x 150 cm. Geurend, doorbloeiend
Rosa "Ballerina"120 x 75 cm. Iets geurend, doorbloeiend tot in de winter
Rosa "Buff Beauty"150 x 150 cm. Heerlijke geur, doorbloeiend, goed ziekte-resistent
Rosa "Prosperity"200 x 150 cm. Geurend, doorbloeiend
Rosa "Pearl"90 x 120 cm. Geurend, zomerbloeier
Rosa "All that Jazz"90 x 100 cm. Licht geurend, herbloeiend
Rosa "Cerise Bouquet"270 x 180 cm. Geurend, zomerbloeier
© 2011 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rozen - heesterrrozenRozen - heesterrrozenHeesterrozen staan erom bekend dat ze sterk en rijkbloeiend zijn. Ze vragen niet veel onderhoud en stellen geen al te ho…
Rozen: New Dawn, Schneewittchen en The FairyRozen: New Dawn, Schneewittchen en The FairyRozen zijn mooie, vaak langdoorbloeiende planten. Er zijn vele soorten rozen te koop. De roos 'The Fairy' is een vrij la…
Rozen in de tuinRozen in de tuinRozen doen het in vele tuinen goed. Heerlijk geurende rozen e/o de mooie kleuren rozen die een tuin op kunnen halen. Maa…
Roos, koningin der bloemenAl eeuwen lang is de roos een erg geliefde tuinplant. Ze wordt daarom ook niet voor niets 'de koningin der bloemen' geno…

Rozenkwekers, rozentuinen, rosaria en rozensnoeidagenRozenkwekers, rozentuinen, rosaria en rozensnoeidagenEr zijn in Nederland volop gespecialiseerde rozenkwekers te vinden. Allemaal bijzondere en mooie bedrijven die een bezoe…
Rozen: meeldauw, sterroetdauw, rozenroest en andere ziektesRozen: meeldauw, sterroetdauw, rozenroest en andere ziektesRozen staan er bij de meest mensen om bekend dat ze gemakkelijk allerlei ziekten en plagen kunnen krijgen. Denk daarbij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Naturepost, Pixabay (bewerkt)
  • In de ban van de roos, ISBN 9027461414
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.