Daktuin en verkoopwaarde van een woning

De functie van een daktuin kan een esthetische zijn. Een daktuin kan ook aangelegd worden als een recreatieve ruimte. Een aangelegde tuin kan tevens, afhankelijk van de manier waarop hij is aangelegd, gunstig zijn voor de klimaatbeheersing. Bij een slimme aanleg is soms ook minder onderhoud van het dak noodzakelijk. En een daktuin kan ook dienen als habitat voor dieren. Natuurlijk moet bij de aanleg van een daktuin wel terdege rekening worden gehouden met de maximale belastbaarheid.

In vroegere jaren al planten op het dak

Al eeuwenlang laten mensen op hoge gebouwen planten groeien. De middeleeuwse stad Fustat had in het begin van de elfde eeuw al een gebouw van veertien verdiepingen met tuinen op het dak. Maar ook in de oudheid bestonden er al daktuinen. De Grieken, Romeinen en Egyptenaren hadden daktuinen en ook werden er al gerealiseerd in het oude China.

Benutten in deze tijd

Nu in deze tijd steeds meer mensen op dezelfde oppervlakte wonen, worden de tuinen rond de huizen alsmaar kleiner. Parkgebieden veranderen soms in parkeerruimten. Waar ruimte schaars is, zoals in grote steden, is het dak een prima mogelijkheid om een tuin op aan te leggen. Daken van huizen of villa’s en vooral ook van bovenwoningen, flats of penthouses zijn vaak geschikt voor een daktuin. Een mooie daktuin geeft de mogelijkheid om te genieten van een deel van een gebouw dat er anders saai uitziet.

De voordelen van een daktuin zijn onder meer:

  • Bescherming van de dakbedekking.
  • Vermindering van de verschillen van de temperatuur.
  • Verlenging van de levensduur van de dakconstructie.
  • Verlaging van het risico op schade.
  • Verbetering van de leefkwaliteit van de woonomgeving.
  • Meer groen in het milieu.
  • Geluiddempend.
  • Besparing van verwarmingskosten door de isolerende werking.

Dunne of dikke grondpakketten

Grofweg zijn er twee mogelijkheden voor de aanleg van een daktuin. De ene met een dun grondpakket van slechts enkele centimeters en de andere met een grondpakket met meer beplantingsmogelijkheden.

Daken met dunnere grondpakketten

Sedumdaken

Sedum is een kleine soort vetplant die voldoende heeft aan drie centimeter grond. Er bestaan verschillende kleuren van en de plantjes kunnen gecombineerd worden met mos.

Kruidendaken

Ook voor kruidendaken is een betrekkelijk dunne grondlaag voldoende. De kruiden kunnen ook gecombineerd worden met mos en sedum.

Grasdaken

Bij een horizontaal grasdak is een grondlaag van minimaal acht centimeter vereist en bij een hellend dak minimaal vijftien centimeter. Door het gewicht van die laag is ook een zwaardere dakconstructie noodzakelijk.

Daken met een dikkere grondpakketten

Tuindaken

Bij tuindaken zijn zeer gevarieerde begroeiingen mogelijk en is vaak niet te zien dat het om een dak gaat. Struiken, bomen en vijvers zijn zelfs mogelijk waarbij voor bomen minimaal vijftig centimeter grond noodzakelijk is.

Verticale tuin en verkoopwaarde van woning

Een alternatief voor een daktuin bij een geringe vloeroppervlakte is een zogenaamde verticale tuin. Bij een verticale tuin worden vooral de muren rond het dak bij de tuin betrokken door beplanting met planten die op een verticale wijze groeien. Tuincentra hebben steeds meer aanbiedingen in klimopachtige planten. Voor fantasievolle ontwerpers zijn er talrijke mogelijkheden en door meer groen zal de verkoopwaarde van de woning verhogen. Een daktuin zal ook positief werken bij een potentiële koper.

Lees verder

© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taxatie woning; de waardebepaling van een huisTaxatie woning; de waardebepaling van een huisAls je een huis gaat kopen of verkopen krijg je te maken met een taxateur die bepaalt hoeveel je woning waard is. Aan de…
Een nieuwe dakbedekking plaatsenEen nieuwe dakbedekking plaatsenHet kan dat uw woning toe is aan een nieuwe dakbedekking. Of dat u bijvoorbeeld een uitbouw gaat bouwen waarvoor u een d…
Weinig onderhoud aan de stadse tuin!Weinig onderhoud aan de stadse tuin!Wie wil het niet? De echte man of vrouw met groene vingers draait zijn of haar hand niet om om een stadse tuin bij te ho…
Ontmossen van daken: hoe doe je dat?Voor de lange levensduur van je dak, en om dure herstellingen aan je woning te vermijden, is het regelmatig ontmossen va…

Grasverzorging in maart, wat moet ik doen?Grasverzorging in maart, wat moet ik doen?In maart begint het gras langzaam aan weer te groeien. Het is tijd om er weer eens aandacht aan te besteden. De eerste m…
De siertuin: zo houden we onze hortensia in topvormDe siertuin: zo houden we onze hortensia in topvormHortensia's. Ze zijn er in alle geuren, kleuren en formaten. Hortensia's zijn dan ook de absolute blikvangers in menig s…
Bronnen en referenties
  • Daktuinen.tk
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 14-05-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.