Daktuin en verkoopwaarde van een woning
De functie van een daktuin kan een esthetische zijn. Een daktuin kan ook aangelegd worden als een recreatieve ruimte. Een aangelegde tuin kan tevens, afhankelijk van de manier waarop hij is aangelegd, gunstig zijn voor de klimaatbeheersing. Bij een slimme aanleg is soms ook minder onderhoud van het dak noodzakelijk. En een daktuin kan ook dienen als habitat voor dieren. Natuurlijk moet bij de aanleg van een daktuin wel terdege rekening worden gehouden met de maximale belastbaarheid.
In vroegere jaren al planten op het dak
Al eeuwenlang laten mensen op hoge gebouwen planten groeien. De middeleeuwse stad Fustat had in het begin van de elfde eeuw al een gebouw van veertien verdiepingen met tuinen op het dak. Maar ook in de oudheid bestonden er al daktuinen. De Grieken, Romeinen en Egyptenaren hadden daktuinen en ook werden er al gerealiseerd in het oude China.
Benutten in deze tijd
Nu in deze tijd steeds meer mensen op dezelfde oppervlakte wonen, worden de tuinen rond de huizen alsmaar kleiner. Parkgebieden veranderen soms in parkeerruimten. Waar ruimte schaars is, zoals in grote steden, is het dak een prima mogelijkheid om een tuin op aan te leggen. Daken van huizen of villa’s en vooral ook van bovenwoningen, flats of penthouses zijn vaak geschikt voor een daktuin. Een mooie daktuin geeft de mogelijkheid om te genieten van een deel van een gebouw dat er anders saai uitziet.
De voordelen van een daktuin zijn onder meer:
- Bescherming van de dakbedekking.
- Vermindering van de verschillen van de temperatuur.
- Verlenging van de levensduur van de dakconstructie.
- Verlaging van het risico op schade.
- Verbetering van de leefkwaliteit van de woonomgeving.
- Meer groen in het milieu.
- Geluiddempend.
- Besparing van verwarmingskosten door de isolerende werking.
Dunne of dikke grondpakketten
Grofweg zijn er twee mogelijkheden voor de aanleg van een daktuin. De ene met een dun grondpakket van slechts enkele centimeters en de andere met een grondpakket met meer beplantingsmogelijkheden.
Daken met dunnere grondpakketten
Sedumdaken
Sedum is een kleine soort vetplant die voldoende heeft aan drie centimeter grond. Er bestaan verschillende kleuren van en de plantjes kunnen gecombineerd worden met mos.
Kruidendaken
Ook voor kruidendaken is een betrekkelijk dunne grondlaag voldoende. De kruiden kunnen ook gecombineerd worden met mos en sedum.
Grasdaken
Bij een horizontaal grasdak is een grondlaag van minimaal acht centimeter vereist en bij een hellend dak minimaal vijftien centimeter. Door het gewicht van die laag is ook een zwaardere dakconstructie noodzakelijk.
Daken met een dikkere grondpakketten
Tuindaken
Bij tuindaken zijn zeer gevarieerde begroeiingen mogelijk en is vaak niet te zien dat het om een dak gaat. Struiken, bomen en vijvers zijn zelfs mogelijk waarbij voor bomen minimaal vijftig centimeter grond noodzakelijk is.
Verticale tuin en verkoopwaarde van woning
Een alternatief voor een daktuin bij een geringe vloeroppervlakte is een zogenaamde verticale tuin. Bij een verticale tuin worden vooral de muren rond het dak bij de tuin betrokken door beplanting met planten die op een verticale wijze groeien. Tuincentra hebben steeds meer aanbiedingen in klimopachtige planten. Voor fantasievolle ontwerpers zijn er talrijke mogelijkheden en door meer groen zal de verkoopwaarde van de woning verhogen. Een daktuin zal ook positief werken bij een potentiële koper.
Lees verder