Weinig onderhoud aan de stadse tuin!

Weinig onderhoud aan de stadse tuin! Wie wil het niet? De echte man of vrouw met groene vingers draait zijn of haar hand niet om om een stadse tuin bij te houden. Echter, velen vinden een leuke stadse tuin heerlijk om in te vertoeven, maar niet om wekelijks in te wieden, snoeien etc. Er zijn wat handigheidjes waar je op kunt letten om het onderhoud te beperken.

Vloer

In je huis begin je ook met de vloer en dus ook in de tuin. Daarmee pak je meteen de grootste veroorzaker van het wekelijkse onderhoud.

Een open deur is natuurlijk alleen tegels in je tuin. Maar als je dan met potten je tuin “groen” wilt maken, moet je deze toch weer wekelijks controleren op onkruid en bij lang aanhoudend warm en droog weer dagelijks de sproeier op de planten zetten om ze in leven te houden.

Deels tegels en deels grond voor planten is deels een oplossing. Het probleem blijft ‘m zitten in de grond voor de planten of bomen. Een iets lagere frequentie met sproeien is bij planten in de volle grond prima, maar onkruid groeit hoe dan ook door.

Mogelijke oplossingen

Een tuin is net als een huiskamer heel persoonlijk, maar grind doet het in de strak vormgegeven tuin, de klassieke tuin, de traditionele rozen tuin etc. etc. allemaal goed. Je moet alleen wel goed met grind om gaan.

Grind in combinatie met bijvoorbeeld grote hardhouten vlonders of in combinatie met grote antracietkleurige natuursteen is een prima oplossing om tegen het onkruid te beschermen. Bepaal waar je je planten e/o bomen wilt hebben, maak het omkruid vrij en koop een groot stuk worteldoek wat je goed strak vastlegt op de plaats waar je je planten e/o bomen wilt hebben. Maak gaten waar de planten komen en graaf een gat zoals je dit normaal bij het planten ook zou doen. Leg na het planten de opengeknipte worteldoek terug, zo dicht mogelijk tegen de plant of boom en doe dit bij alles wat geplant moet worden. Breng daarna een stevige laag grind aan. Er zijn diverse kleuren te koop, dus combineer handig met de tegelvloer en/of vlonder(s).

Planten en bomen

Snoeien voorkom je niet bij planten en bomen, maar een roos moet je weten te snoeien, terwijl bijvoorbeeld een Bolacacia simpelweg eenmaal per jaar teruggesnoeid moet worden tot de aanzet van de takken. Op een dergelijke manier naar je planten en bomen kijken kan ook, tenminste als er tussen de “simpele snoeiers” ook groei zit wat je mooi vind. Immers, een eenvoudig te snoeien plant die je foeilelijk vind is ook geen oplossing.

Een “simpele snoeier” die goed bevonden is kan ook op meerdere plaatsen in de tuin terugkomen, en denk er ook eens aan om deze planten of bomen symmetrisch in de tuin te plaatsen. Dit in combinatie met grind, natuursteen e/o hardhouten vlonders kan een mooi rustig en evenwichtig plaatje opleveren.

Naast deze oplossing mag er ook meer ruimte zijn tussen de planten. Het grind mag best gezien worden!

Meer onderhoudsvrije onderdelen in de tuin

Natuurlijk kan een gedeelte ook ingevuld worden met een mooi kunstwerk in de tuin, eventueel in combinatie met een mooie grote spiegel en mooi oplichtende spot. Mooie invulling en nauwelijks onderhoud.

Een zonnige plaats kan ook ingevuld worden met een grote zonnewijzer of een strak vormgegeven waterornament.

Hoe dan ook, naast de bekende tuincentra zijn er zaken die gespecialiseerd zijn in beelden of waterornamenten voor in de tuin. Kijk daar ook eens rond.

Succes!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tuin onderhoudsvriendelijk maken met boomschors en tegelsDe tuin onderhoudsvriendelijk maken met boomschors en tegelsDe meeste mensen willen graag een tuin hebben om te genieten van mooie bloemen en struiken. En om na gedane arbeid heerl…
De onderhoudsvrije tuinDe onderhoudsvrije tuinDe geheel onderhoudsvrij tuin bestaat niet, maar je kunt wel kijken naar een onderhoudsarme tuin. De meeste mensen wille…
Het aanleggen van een grindborder, hoe doe je dat?Het aanleggen van een grindborder, hoe doe je dat?Grind wordt veel gebruikt bij de aanleg van een tuin omdat het weinig onderhoud vraagt en relatief goedkoop is. Bij hevi…
Het aanleggen van een grindpadHet aanleggen van een grindpadHet aanleggen van een grindpad hoeft niet duur te zijn. Zeker niet wanneer u er voor kiest om het zelf aan te leggen. He…

Vochtproblemen snel ontdekken en verhelpenVochtproblemen snel ontdekken en verhelpenOké, bij een lekkende dakpan of voortdurende slagregen op de windkant is een vochtprobleem snel verholpen. Maar niet alt…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.