Moestuin op plat dak
Tuinieren zonder grond kan niet dus iemand die jarenlang een moestuin heeft bijgehouden in de hoek van zijn siertuin en plotseling tweehoog komt wonen moet zijn hobby laten schieten. Toch geldt dat niet voor iedereen die niet op de begane grond woont. Degenen die over een plat dak beschikken hebben weldegelijk mogelijkheden om te tuinieren als het dak daar voldoende oppervlakte voor heeft naast bijvoorbeeld de functie van een gezellig zitje. Uiteraard moet ook de draagkracht van het plat dak voldoende zijn om grond te kunnen dragen. Als dit niet het geval is kunnen wellicht plantenbakken uitkomst bieden om kleinschaliger te werk te gaan. Plantenbakken geven in elk geval mogelijkheden om kruiden te kweken.
Voldoende draagkracht vereist voor grondlaag
Een moestuin op een
plat dak aanleggen begint uiteraard met het bestuderen van de draagkracht van het dak. Voor een moestuin is immers een grondlaag nodig van een bepaalde dikte. Als een bouwkundige, die daar verstand van heeft, eenmaal groen licht heeft gegeven voor het opbouwen kan met voldoende creativiteit grond worden aangebracht. Desnoods moet een uurtje een hijskraan of andere liftmogelijkheid worden ingehuurd om de last boven te krijgen in plaats van dagenlang met emmers over de trap te sjouwen.
Voordelen van een moestuin op een plat dak
Een moestuin op een plat dak heeft een aantal voordelen:
- De herkomst van de producten is bekend.
- Geen gebruik van bestrijdingsmiddelen.
- Geen toegevoegde stoffen bij zelf gecontroleerde kweek.
Maar naast de opbrengst van groenten en kruiden naar eigen keuze heeft een moestuin nog een aantal voordelen zoals:
- Efficiënt gebruik van ruimte.
- Isolatie zowel in de zomer als in de winter.
- Soms langere levensduur van de dakbedekking.
- Werkt geluiddempend.
En een moestuin geeft leefruimte voor insecten, en vogels.
Vergunning en overleg
Voor een daktuin, die van de straatzijde zichtbaar is, geldt meestal dat er een vergunning nodig is. Zeker als het pand een monument is of onder de regels van beschermd stadsgezicht valt. Raadzaam is om dit eerst na te gaan waarbij rekening moet worden gehouden dat het aanvragen van een dergelijke vergunning 12 tot 20 weken in beslag kan nemen en een berekening van de dakconstructie en een tekening van de bestaande en de nieuwe situatie moet worden overlegd. Ook is het verstandig om vooraf met de buren contact op te nemen zodat die achteraf niet om welke reden dan ook bezwaar maken.
Benodigde grond
Afhankelijk van wat verbouwd gaat worden kan de hoogte van de laag grond worden bepaald tussen 10 centimeter en een behoorlijk aantal decimeters. Op een laag van 10 centimeter kan veldsla worden verbouwd en gedijen bepaalde soorten kruiden ook goed. Slakroppen hebben een laag van minimaal 15 centimeter nodig en gewassen als zomerworteltjes groeien op 20 centimeter. Struiken verlangen minstens 30 centimeter grond en bomen groeien, afhankelijk van de soort, liever op een laag van 50 tot 75 centimeter wat voor de meeste
daktuinen niet haalbaar is.
Grondsoort en structuur
De structuur van de grondlaag moet luchtig zijn zodat beworteling mogelijk is. Als grondsoort kan het best een substraat worden gebruikt. Substraat is samengesteld uit lichtgewicht materiaal dat in iedere geval bestaat uit gesteente dat poreus is en veel water kan opnemen en vasthouden. Hiertoe behoren bijvoorbeeld kleikorrels, lava, perlite en puimsteen dat vermengd wordt met compost, humus, kokos of veen.
Bakken als alternatief
Een alternatief, als het plat dak niet aan de gestelde eisen voldoet, of als er geen vergunning wordt verleend, is het gebruikmaken van bakken die uit het zicht blijven. Ook voor een klein dakterras is het vaak al mogelijk om één of meerdere bakken te plaatsen. Een bak van één bij één meter geeft al voldoende ruimte voor het kweken van diverse kruiden. Bij alles geldt dat een goed ontwerp belangrijk is om tot de gewenste resultaten te komen.
Lees verder