Ontmossen van daken: hoe doe je dat?

Voor de lange levensduur van je dak, en om dure herstellingen aan je woning te vermijden, is het regelmatig ontmossen van je dak noodzakelijk. Een slecht onderhouden dak met vuil, mos en algen zorgt tevens voor een slechte waterafvoer. En een regelmatig en goed onderhouden dak geeft extra uitstraling aan je woning. Met een schoongemaakt dak blijft je woning zijn origineel uitzicht behouden. Je dak ontmossen kun je uiteraard zelf. Heb je hoogtevrees? Schakel dan een ervaren vakman in. De prijs voor het reinigen en ontmossen van je dak valt best mee. Hoe ga je te werk bij het ontmossen van je dak, en op wat moet je letten om dit werk tot een goed einde te brengen?

Hoe ontstaat mos?

Mossen maken deel uit van de uitgebreide familie van de spoorplanten, die bij voorkeur dicht bij elkaar groeien. Mossen tref je op de meest onmogelijke plaatsen aan. Dat is te danken aan het feit dat ze zelfs geen vaste bodem nodig hebben om in leven te blijven. Daardoor nestelen mossen zich probleemloos op daken, maar even goed langs gevels en muren en op klinkers. Mossen groeien vooral op vochtige plaatsen met weinig of geen zon. Mos en algen zorgen voor vele problemen. Door hun aanwezigheid blijft je dak veel langer vochtig, waardoor er gemakkelijk schadelijke schimmels ontstaan. Dat zorgt zowel buiten- als binnenshuis voor heel wat schade. Voldoende redenen om je dak tweemaal per jaar te ontmossen, dus zowel in het voorjaar als in het najaar.

Wat zijn algen?

Samen met mos, zijn algen de grootste vijand van je dak. Deze eencellige planten vormen een erg dunne laag op om het even welke dakbedekking. Je vindt algen dan ook zowel op dakpannen als op leien, roofing en golfplaten. Als gevolg van de dunne laag die algen op je dak vormen, blijft de dakbedekking langer vochtig en ontstaan op relatief korte termijn schimmels die vooral je dakbedekking en het hout aantasten.

Mos en algen ontwikkelen zich vooral:
  • in een vochtige en schaduwrijke omgeving
  • in een groene omgeving met veel bomen
  • als gevolg van zure regen en luchtvervuiling
  • bij slecht geplaatste dan dakbedekking
  • bij oude en/of poreuze dakbedekking

Daken ontmossen met water

Je kan je dak ontmossen met zuiver water of met speciaal daarvoor ontworpen reinigingsproducten. Daken ontmossen met deze producten laat je bij voorkeur aan de ervaren vakman over. Die weet welke producten voor je dak het meest geschikt zijn. Om je dak te ontmossen met water, is een hogedrukreiniger onmisbaar. Gebruik daarbij een hogedrukreiniger uitgerust met een zogenaamde vuilfrees. Een vuilfrees is een speciaal ontworpen en roterende sproeikop voor bijvoorbeeld het reinigen en ontmossen van daken. Deze sproeikop vergroot aanzienlijk het reinigend vermogen van je hogedrukreiniger. Op die manier behandel je gemakkelijk alle moeilijk bereikbare plaatsen. Om je dak niet te beschadigen, gebruik je nooit een druk die hoger is dan gemiddeld tachtig bar. Eens je dak mosvrij, spoel alles grondig na met zuiver water tot alle sporen van zowel mossen als algen volledig verdwenen zijn. Werk daarbij steeds van boven naar onder. Zo voorkom je dat het water overal in- en tussen dringt.

Daken ontmossen met reinigingsproducten

Daken ontmossen kan uiteraard ook met aangepaste, en daarvoor speciaal ontworpen reinigingsproducten. Gebruik hiervoor nooit agressieve reinigingsproducten. Die tasten de dakbedekking aan, en zorgen voor heel wat schade. Een speciale coating zorgt voor de extra bescherming van je dakbedekking. Daardoor is je dakbedekking bestand tegen alle weersomstandigheden en zelfs tegen de schadelijke UV- stralen van de zon. Deze beschermlaag maakt je dak vocht- en vuilafstotend, waardoor zowel mos als algen geen schijn van kans krijgen om zich te ontwikkelen. Voor je zo'n beschermende coating aanbrengt, gebruik je eerst een aangepaste primer. Daardoor hecht de coating zich beter aan je dakbedekking.
© 2015 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijf goede redenen om uw dak van mos te ontdoenMisschien vraagt u zich af: Waarom moet ik mijn dak ontmossen? Hieronder staan vijf belangrijke redenen om uw dak mosvri…
Dakreiniging: zo maken we ons dak weer als nieuwDakreiniging: zo maken we ons dak weer als nieuwZonder hoogtevrees kunnen we perfect ons dak zélf reinigen en ontmossen. Is dat niet het geval, dan kunnen we nog altijd…
Groene daken: voordelen voor mens en milieuGroene daken: voordelen voor mens en milieuGroene daken zijn daken met planten op hun bovenste laag. Dit dakgroen vormt de basis van een ecosysteem: een gemeenscha…

Hoe zelf een plafond schilderen?Is je plafond aan een nieuwe verflaag toe? Dan kun je zélf je plafond schilderen of daarvoor een ervaren vakman over lat…
Dakrenovatie: waar op letten bij het renoveren van je dak?Is het dak van je woning aan vernieuwing toe, dan betekent dit niet dat je een nieuw dak moet plaatsen. Zelfs wanneer je…
Bronnen en referenties
  • http://www.askthebuilder.com/removing-moss-and-algae-from-roofs/
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.