De siertuin: zo houden we onze hortensia in topvorm

De siertuin: zo houden we onze hortensia in topvorm Hortensia's. Ze zijn er in alle geuren, kleuren en formaten. Hortensia's zijn dan ook de absolute blikvangers in menig siertuin. Met het naderen van de ijsheiligen omstreeks 15 mei, wordt het stilaan hét moment om onze hortensia's in de grond te stoppen. Hoe gaan we tewerk bij het planten van hortensia's? Hoe verwennen en verzorgen we onze hortensia's, zodat we een zomer lang met volle teugen van hun weelderige bloemenpracht kunnen genieten?

Oppassen voor late vorst

Onze hortensia's hebben een hekel aan vrieskou. Vanaf het uitlopen van hun knoppen eind maart, tot de komst van de de ijsheiligen omstreeks 15 mei, moeten we ze dan ook zorgvuldig beschermen en afdekken tegen late vorst. Dat doen we bij voorkeur met vliesdoek, maar ook bruin papier is hiervoor geschikt. Gebruik voor het afdekken van hortensia's zéker nooit materialen in plastiek. Dat veroorzaakt immers teveel condenswater, en dat doet onze hortensia's veel meer kwaad dan goed.

Schaduwrijke plaats voor lange bloei

Om jarenlang van hun weelderige bloemenpracht te kunnen genieten, moeten we bij het planten van hortensia's zéker enkele belangrijke voorzorgen in acht nemen. Het kiezen van de juiste standplaats is daarbij van groot belang. Hortensia's verkiezen een schaduwrijk plekje. Een schaduwrijke standplaats wil zeggen dat de zon op die plaats niet schijnt tussen twaalf en vijftien uur. Dan zijn de zonnestralen op hun sterkst.

Hortensia's zijn echte dronkaards

Hortensia's zijn échte dronkaards. Plaatsen we ze in een tuin met weinig of geen schaduw, dan hebben ze dagelijks erg veel water nodig. Hebben onze hortensia's teveel zon en té weinig water, dan laten hun bladeren al zeer vlug hun kopje hangen, en zullen de bloemen opvallend klein blijven.

Niet alle hortensia's zijn kleurvast

De meerderheid van onze hortensia's zijn niet kleurvast. Dat is alleen met de witte en rode variant het geval. Zo is het best mogelijk bijvoorbeeld blauwe hortensia's het volgend jaar roze bloemen krijgen. Blauwe en roze hortensia's zijn immers afkomstig van dezelfde planten. Omgekeerd is dat verwonderlijk genoeg niet het geval. Een beperkt aantal roze hortensiarassen kunnen we onmogelijk blauw bloemen laten krijgen.

Zuurtegraad bodem bepaald de kleur

Wat zorgt er dan uiteindelijk voor dat de hortensia's in vele gevallen van kleur veranderen, waardoor ze de kameleons onder de bloemen worden genoemd? De kleur van de blauwe hortensia hangt van verschillende factoren af. Eén van de belangrijkste is ongetwijfeld de zuurtegraad van onze bodem. Op kalkrijke gronden zullen de blauwe hortensia's altijd roze bloemen leveren. Geven we de voorkeur aan roze hortensia's, dan zullen we er in de allereerste plaats moeten voor zorgen dat onze bodem voldoende rijk is aan kalk. In een zure ondergrond, en dan spreken we van een ph- waarde lager dan vijf, is de kans erg groot dat onze hortensia's een blauw kleurtje krijgen. Naast kalk, moet onze bodem ook in voldoende mate ijzer en aluminiumionen bevatten. Is dat niet het geval, dan zullen onze planten roze bloemen met een blauwachtige schijn voortbrengen.

Aangepaste voeding met aluin

Voor mooie diepblauwe bloemen, voegen we aluin toe aan hun voeding. Aluin is in zure bodems oplosbaar in alumiumzout, dat op zijn beurt aluminiumionen geeft aan de hortensiawortels. We geven zo een uitgebreide verwenbeurt bij voorkeur in het voorjaar. Om onze hortensia's langzaam te laten verkleuren, geven we ze wekelijks een hoeveelheid aluin, opgelost in hun gietwater. Aluin is in zure bodems oplosbaar met aluminiumzout. Dit aluminiumzout geeft de nodige aluminiumionen aan de wortels van onze hortensia's. Aluin is een échte blauwmaker. Al deze moeite is echter tevergeefs, wanneer onze hortensia's te weinig water krijgen. Het zijn immers échte drinkebroers.

Goed beschermen tegen vrieskou

Na zijn bloei, snijden we onze plant bij voorkeur in tot op twee ogen. We geven de jonge scheutjes daarbij vrij spel. De doorlevende hortensiaplant vraagt een afdoende bescherming tegen strenge vorst. Stonden onze hortensia's in potten en/of kuipen, dan kunnen deze na de bloei worden verpot en ingeknipt worden. Kuiphortensia's overwinteren binnenskamers bij een temperatuur van gemiddeld zestien graden. Zo kunnen we onze plant reeds zeer vroeg in het voorjaar water geven. Dan vormt hij al erg vroeg jonge scheutjes. In het voorjaar geven we onze hortensiaplan nog méér water, dat versnelt zijn groei. Na de ijsheiligen mag hij dan naar buiten.

Gemakkelijk vermeerderen

Hortensia's laten zich gemakkelijk vermeerderen. Van afgesnoeide takjes maken we beide ogen vrij, door alle bladeren te verwijderen. De op die manier bekomen stekjes, planten we onmiddellijk in volle grond. We beschermen deze stekjes uiteraard tegen vriestemperaturen. Deze hortensiastekjes overwinteren bij voorkeur binnenskamers, in een pot of een flesje.

Extra verzorgingstips voor onze hortensia's

Meststof

We geven onze hortensia's reeds in augustus hun aangepaste meststof. Ze hebben deze extra voedingsstoffen nodig, om in september bloemknoppen voor volgend jaar te kunnen vormen. Wees nooit té kwistig met het toedienen van mest. Enkele keren licht bemesten, is beter dan één keer té veel.

Bodemverbeteraar:

Bij het planten van blauwe hortensia's, mengen we bij voorkeur een bodemverbeteraar voor zuurminnende planten in de bodem. Deze bodemverbeteraar zorgt voor een extra humuslaag. Deze humus werkt de ontwikkeling van gezonde, en stevige wortels in de hand.

Snoeien

We snoeien het oude hout pas dan uit de plant, nadat de takken van onze hortensiaplant goed zichtbaar zijn uitgelopen. Het eerste jaar snoeien we uitsluitend dode takken, hout en verwelkte bloemen weg. Door deze takken weg te snoeien, verminderen we het aantal bloemen voor het komende jaar. We kunnen daarom beter wortelsnoei toepassen.

Stekken

Het voorjaar (vanaf april) is de beste periode voor het stekken van hortensia's. Stekken kan in principe het ganse jaar, behalve bij vriesweer.

Wortelsnoei

Snoeien we alleen de takken van onze hortensia weg zonder het snoeien van hun wortels, dan kunnen er snelgroeiende, lange takken ontstaan. Zo krijgen we de groei van de hortensiaplant niet meer onder controle. Wortelsnoei doen we uitsluitend in het voorjaar, vanaf april.

Verplanten

We verplanten onze hortensia's uitsluitend in het voorjaar. Op die manier beschikken ze over voldoende sterke wortels om probleemloos de winter door te komen.

Voldoende water

Hortensia's zijn échte drinkebroers. Zorg zéker in de zomer voor voldoende water, en laat de grond nooit uitdrogen. Zorg steeds voor een gietrand rond de hortensiastruiken. Staan onze hortensia's onder bomen, dan moeten ze nog meer water krijgen.

Slakken

Slakken en wollige bloedluizen zijn ongetwijfeld de grootste vijanden van hortensia's. Slakken dienen we reeds in het voorjaar te bestrijden. Bevinden er zich aan de onderzijde van onze hortensiabladeren kleine witte propjes, dan hebben we te kampen met de wollige bloedluis. We dienen dan ze snel mogelijk in te grijpen. Dat doen we door sterk aangetaste takken weg te snijden en te verbranden, om verspreiding van de wollige bloedluis te voorkomen.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slakken bestrijdenMet een slakkenvanger kun je slakken in de tuin lokken en verwijderen. Meerdere slakkenvangers werkt nog effectiever om…
Blauwe hortensia wordt ineens roze?Blauwe hortensia wordt ineens roze?Je hebt een blauwe hortensia, een hele mooie, maar als je hem in de tuin plant wordt hij ineens roze en dat vind je niet…
Bestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenBestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenWe hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin zoals mieren, rupsen, slakken, emelten en eng…
Verwijderen en tegengaan van slakken en naaktslakkenVerwijderen en tegengaan van slakken en naaktslakkenNaaktslakken kunnen niet alleen bijzonder vervelend zijn, maar ook nog eens zeer schadelijk zijn. Vooral bij een wat nat…

Daktuin en verkoopwaarde van een woningDe functie van een daktuin kan een esthetische zijn. Een daktuin kan ook aangelegd worden als een recreatieve ruimte. Ee…
Heesters, hagen en bomen: de ruggengraat van de tuinVanwege hun fraaie blad en de kleurrijke bloemen zijn heesters, hagen en bomen haast onmisbaar in de tuin. Bovendien gev…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.