Coniferen planten en verzorgen in uw tuin

Coniferen planten en verzorgen in uw tuin Coniferen kunnen een mooie aanwinst zijn voor uw tuin indien u ze goed weet te plaatsen. Ze zijn prachtig als heg of haag maar lang niet in elke situatie geschikt. De keuze is groot maar de juiste keuze vraagt toch wat wetenschap over deze groenblijvers. Ze doen het niet in elke grondsoort even goed en vragen vrij veel onderhoud met snoeien en sommige soorten kunnen immens groot worden.

Wat zijn coniferen

Coniferen vallen onder de groep heesters, het zijn bomen die laag bij de grond of zelfs al in de grond vertakken. Coniferen zijn groenblijvers en geven dus in de winter een welkome groene aanblik in een verder vrij lege tuin, echter kan dit groenblijven ook in uw nadeel werken. Als u een conifeer plant als solitaire boom zal deze u mogelijk snel gaan vervelen, ze verkleuren namelijk niet en de bloemen zijn meestal klein en groen en bevinden zich in de top van de boom, een echte blikkenvanger zult u er dus niet van kunnen maken.

Bron: Music4life, PixabayBron: Music4life, Pixabay

De aankoop van een conifeer

Vaak worden coniferen in de mooiste vormen aangeprezen bij de kwekerij, vergeet echter niet dat de boom van vorm zal veranderen en ook zal groeien, op den duur zullen ze hun vorm verliezen. De kwekerij houdt er meestal perfecte groeiomstandigheden op na, iets wat u niet altijd in uw tuin na kunt bootsen. Wees er op tijd bij als u een conifeer wilt hebben, ze zijn in het voorjaar vaak al uitverkocht. Bestel ze dus in de herfst al en laat u goed adviseren over wanneer u de boom het beste kunt aanplanten, dit kan per conifeer sterk verschillen.

Prijzen

Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende coniferen, u zult vaak zien dat grote coniferen goedkoper zijn als kleine, dit is simpelweg omdat de grotere, goedkopere coniferen sneller groeien en dus korter bij de kweker staan als de kleinere langzaam groeiende varianten. Het voordeel van de kleinere coniferen is dat ze minder vaak geschoren of gesnoeid hoeven te worden als de grote coniferen, het nadeel is echter wel dat in de eerste jaren ze minder privacy bieden.
Sommige ceders zijn in staat om binnen enkele jaren 30 meter hoog en breed te worden, laat u dus vooral niet misleiden! Het verwijderen van een grote boom is een ramp voor uw tuin én uw portomonaille.

Plaatsing van een conifeer

Coniferen eisen zure grond, dit kunt u bevorderen door turf te mengen met de bodem waarin de boom geplant gaat worden. Een kalkachtige grond is absoluut af te raden, coniferen redden het hier zelden en gaan snel dood.
Er zijn veel dingen waar u rekening moet houden met het aanplanten van een grotere conifeer, laat u goed informeren en lees vooral ook het artikel: Het planten en verzorgen van bomen in uw tuin. In dit artikel vind u meer over de verzorging van bomen en welke zaken u rekening mee moet houden. Ook staat er een verwijzing naar wetgeving met betrekking tot buren en gemeente. Soms zelfs als uw buren het prima vinden als u een conifeer plant die 20 meter hoog kan worden, kan het zo maar zijn dat de gemeente hier moeilijk over kan gaan doen omdat de boom op gemeentegrond staat of bij een druk kruispunt staat.
Als u een snelgroeiende conifeer plaatst zorg dan dat er voldoende ruimte is rond de boom. In de eerste jaren zal dit niet mooi zijn voor het oog maar het bespaart u een hoop ellende in de daarop volgende jaren want de conifeer zal op den duur andere bomen en planten gaan verdrukken. Om toch de ruimte op te vullen in de eerste jaren kunt u er voor kiezen om één- of tweejarige planten rond de conifeer neer te zetten.

Het snoeien van de conifeer

Bijna alle coniferen moeten 2 tot 4 keer per jaar gesnoeid worden, afhankelijk van de grootte en het doel. De vakterm voor het snoeien van coniferen is 'sporen'. Dit doet u vanaf februari. U mag alleen de Taxus terug knippen tot aan het droge hout, doe dit niet met andere coniferen want deze zullen altijd kaal blijven. De Taxus hoeft u slechts twee keer per jaar te snoeien. Als u uw conifeer goed bij wilt houden, knip dan terug tot op de hoogte waar u het de keer daarvoor ook heeft gedaan, dit kunt u over het algemeen goed zien aan de kleurverschillen in de groene vertakkingen en bladeren.
Als u toch de mist in gaat met het snoeien van uw coniferen dan is vaak het einde zoek. Het is moeilijk om ze weer goed terug te knippen want u zit al gauw op het bruine hout. Zet dus desnoods in uw agenda wanneer u de conifeer moet scheren want in dit geval is het toch echt beter voorkomen als genezen.

De conifeer als haag

In theorie kunt u nagenoeg alle coniferen als haag gebruiken, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd even gunstig. Het is belangrijk dat u de boom nooit tegenwerkt en in een bepaalde vorm dwingt, dit veroorzaakt alleen maar ellende. Voor meer informatie over hagen kijk vooral even bij dit artikel. Hier vind u meer informatie over heggen en hagen.
Geschikte coniferen voor heggen en hagen zijn:
  • Thuja
  • Taxus media
  • Taxus baccara
  • Cypres

Thuja

De Thuja kan prima vochtig staan en staat bekend om zijn veerkracht. Ze wordt veel gebruikt in natuurlijke geneesmiddelen. De Thuja kan veel kleurschakeringen hebben tussen de verschillende bomen, dit valt vooral op nadat u ze geschoren heeft in een nette rechte haag. De Thuja kan dan van lichtgroen tot donkergroen vlammen.

Taxus / Bron: Kapa65, PixabayTaxus / Bron: Kapa65, Pixabay
Taxus media
De Taxus media is zeer winterhard maar in tegenstelling tot de Taxus Baccata valt de media erg snel uit elkaar bij zware sneeuwval. De takken zijn lang en steken omhoog waardoor ze makkelijker in kunnen zakken als coniferen met meer horizontale en kortere takken. De Taxus is besdragend, het zijn mooie rode bessen die veel vogels aan trekken maar ook een gevaar kunnen zijn voor kinderen en huisdieren. Let dus op als u deze conifeer wilt gebruiken als heg. De Taxus groeit wel traag, in de eerste jaren zult u dus weinig privacy hebben.

Taxus baccata

De Taxus baccata is bijna hetzelfde als de Taxus media, alleen deze conifeer valt een stuk minder uit elkaar als de media bij storm of zware sneeuwval. Een ander voordeel is dat, als u ze zaait, ze afwijkende kleur- en groeivormen kunnen geven, als u deze heg vervolgens scheert krijgt u zogenaamde 'vlammen', kleurschakeringen in de heg.

Cypres

Waarschijnlijk kent iedereen wel de cypres, een mooie wintergroene conifeer. Plaats deze echter niet op winderige plaatsen, ze kunnen slecht tegen wind en hebben voldoende zonlicht nodig, anders worden ze bruin, iets wat op de plaats waar ze dan staan niet te voorkomen is.

Te grote conifeer

Stel, u koopt een nieuw huis en er staan een immense conifeer in uw achtertuin, weghalen is geen optie of echt de laatste optie, want voor de veiligheid moet niet alleen de boom zelf weg, maar ook de gehele wortelkluit om valkuilen na verrotting te voorkomen, kunt u er voor kiezen om de conifeer drastisch te snoeien. Dit kunt u doen door de onderste takken van de conifeer te verwijderen zodat er een hoop ruimte onder de boom ontstaat. U kunt eventueel ook overgaan tot het verwijderen van de top van de conifeer, op die manier is de boom gelijk een stuk lager en krijgt hij een mooie bolvorm.

Solitaire coniferen

Zoals al eerder gezegd zijn coniferen niet echt geschikt om solitair te laten groeien. Ze zijn gauw saai door hun altijd groene kleur en over het algemeen dezelfde vorm. Natuurlijk zijn er een paar uitzonderingen maar dan nog zijn deze bomen niet echt geschikt om als blikkenvanger te dienen. Het beste kunnen ze gebruikt worden ter aanvulling van een kleurige border, ze vormen een prachtige achtergrond op een grasveld als rond deze coniferen maar op zijn minst een groot deel van het jaar bloemen of andere planten groeien. Op deze manier geeft de conifeer toch elk jaargetijde weer een andere indruk.
© 2011 - 2020 Neveah, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Coniferen snoeienConiferen snoeienWanneer moet je coniferen snoeien? Hoe moet je coniferen snoeien? Dit zijn vragen die veel mensen zich met recht stellen…
Coniferen die altijd groen blijven zijn geliefd bij velenConiferen die altijd groen blijven zijn geliefd bij velenWanneer in de winter de tuinen kaal en somber zijn dan is het erg mooi als er toch een beetje groen te zien is. Daarom p…
Prunus lucitanica, een bloeiende groenblijvende haagPrunus lucitanica, een bloeiende groenblijvende haagPrunus lucitanica is een groenblijvende heester, die goed als haag gebruikt kan worden, maar ook solitair in de border m…
Glansmispel of Red Robin: Verzorging, standplaats en snoeiGlansmispel of Red Robin: Verzorging, standplaats en snoeiDe Glansmispel of Photinia Fraseri Red Robin is een winterharde, groenblijvende struik. Je kunt ze kopen als heester of…

Tijd voor de tuin: zo kiezen we de juiste potgrondTijd voor de tuin: zo kiezen we de juiste potgrondBinnenkort starten we weer volop met het zaaien en planten van groenten, met het vullen van bloembakken, het stekken van…
Engelse rozen of David Austin rozen; doorbloeiend & geurendEngelse rozen of David Austin rozen; doorbloeiend & geurendEngelse rozen zijn ontstaan in de jaren zestig van de 20ste eeuw. We hebben hier dus te maken met een nog een vrij jonge…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Coniferen planten en verzorgen in uw tuin"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Linda, 29-03-2017 12:33 #5
Geachte heer of mevrouw, graag had ik antwoord op het volgende. Onze tuin bestaat geheel uit een houten terras en ik kan dus niets in de grond planten. Nu zou ik coniferen willen planten in een pot. Deze potten zijn 60 breed en 30 cm hoog en diep 30 cm. Is het mogelijk om hierin een conifeer te planten?

Els Vanoppen, 26-05-2015 20:44 #4
Beste
Ik heb aan mijn paarden weilanden lastige buren en zou er nu iets willen plaatsen dat ook in de winter groen blijft tegen het
door kijken van deze vervelende paarden haters als buren. Kan er nu een coniferen als scheiding aangeplant worden?
Is het niet giftig voor paarden / dwerg geiten? Of wat kan wel dat ook niet giftig is voor paarden - dwerggeiten?

Vriendelijke groeten
Els

Gerard van de Put, 10-08-2014 13:23 #3
Wij hebben in de voortuin twee coniferen staan die tegen elkaar aan gegroeid zijn. Nu wil ik een van de twee gaan verwijderen maar dan heb ik aan een zijde een dode kant. Mijn vraag is hersteld dit zich zelf of blijft dat een lelijke plek in de boom.

Hofzal, 15-03-2013 16:33 #2
Aan de oever van een sloot wil ik een groenblijvende haag planten om het uitzicht te beperken en alsof de haag in mijn tuin staat. vanuit huis gezien. Ik dacht aan coniferen. Men zei mij dat ik beter andere struiken kan planten omdat coniferen ook boven de sloot. veel lastig knipwerk vereisen. Welke planten komen hiervoor in aanmerking?

Packet, 15-08-2012 15:03 #1
Wij hebben reeds 3 jaar coniferen in potten staan. Ze staan buiten voor het terras. Ze krijgen voeding en water. Nu doen ze het niet meer. Mogen coniferen niet in potten staan? Reactie infoteur, 01-09-2012
Beste Packet,

in principe kunnen de meeste coniferen gewoon in een pot staan. Als dit toch gaat kunnen helaas vele factoren de oorzaak zijn, vaak zijn ze niet te achterhalen. Bovendien kan het ook een combinatie zijn van problemen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

- Te weinig voedingsstoffen (haal coniferen of universele plantenvoeding en volg de instructies)
- Te veel voedingsstoffen kunnen een chemische verbranding veroorzaken.
- Te veel of te weinig water.
- Te veel direct zonlicht (of in sommige gevallen te weinig).
- Bevriezingsgevaar van de wortelen zijn een groot probleem bij potplanten. De pot goed isoleren tijdens de winter is dan ook een pre.
- Er zijn diverse ziekten die een plant kunnen vellen. Vooral potplanten die in vrij kleine potten staan kunnen moeilijk tot volle wasdom komen en zullen gevoeliger zijn voor ziekten en sneller het loodje leggen als ze er inderdaad één onder de leden krijgen.

En zo zijn er nog wel meer oorzaken die problemen op kunnen leveren bij planten in pot. Het wilt echter niet zeggen dat een conifeer niet in een pot kan. Het vergt wat meer aandacht als een conifeer in de tuin. Ik weet niet precies welke coniferen u had, maar het feit dat ze het 3 jaar lang goed doen en dan ineens allemaal tegelijk dood gaan wijst toch op een probleem die bij allen gelijktijdig heeft voorgedaan en niet zo zeer dat uw coniferen niet in een pot kunnen.

Met vriendelijke groet,
T. Geniets.

Infoteur: Neveah
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 5
Schrijf mee!