Coniferen planten en verzorgen in uw tuin
Coniferen kunnen een mooie aanwinst zijn voor uw tuin indien u ze goed weet te plaatsen. Ze zijn prachtig als heg of haag maar lang niet in elke situatie geschikt. De keuze is groot maar de juiste keuze vraagt toch wat wetenschap over deze groenblijvers. Ze doen het niet in elke grondsoort even goed en vragen vrij veel onderhoud met snoeien en sommige soorten kunnen immens groot worden.
Wat zijn coniferen
Coniferen vallen onder de groep
heesters, het zijn bomen die laag bij de grond of zelfs al in de grond vertakken. Coniferen zijn groenblijvers en geven dus in de winter een welkome groene aanblik in een verder vrij lege tuin, echter kan dit groenblijven ook in uw nadeel werken. Als u een conifeer plant als solitaire boom zal deze u mogelijk snel gaan vervelen, ze verkleuren namelijk niet en de bloemen zijn meestal klein en groen en bevinden zich in de top van de boom, een echte blikkenvanger zult u er dus niet van kunnen maken.
Bron: Music4life, Pixabay De aankoop van een conifeer
Vaak worden coniferen in de mooiste vormen aangeprezen bij de kwekerij, vergeet echter niet dat de boom van vorm zal veranderen en ook zal groeien, op den duur zullen ze hun vorm verliezen. De kwekerij houdt er meestal perfecte groeiomstandigheden op na, iets wat u niet altijd in uw tuin na kunt bootsen. Wees er op tijd bij als u een conifeer wilt hebben, ze zijn in het voorjaar vaak al uitverkocht. Bestel ze dus in de herfst al en laat u goed adviseren over wanneer u de boom het beste kunt aanplanten, dit kan per conifeer sterk verschillen.
Prijzen
Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende coniferen, u zult vaak zien dat grote coniferen goedkoper zijn als kleine, dit is simpelweg omdat de grotere, goedkopere coniferen sneller groeien en dus korter bij de kweker staan als de kleinere langzaam groeiende varianten. Het voordeel van de kleinere coniferen is dat ze minder vaak geschoren of gesnoeid hoeven te worden als de grote coniferen, het nadeel is echter wel dat in de eerste jaren ze minder privacy bieden.
Sommige ceders zijn in staat om binnen enkele jaren 30 meter hoog en breed te worden, laat u dus vooral niet misleiden! Het verwijderen van een grote boom is een ramp voor uw tuin én uw portomonaille.
Plaatsing van een conifeer
Coniferen eisen zure grond, dit kunt u bevorderen door turf te mengen met de bodem waarin de boom geplant gaat worden. Een kalkachtige grond is absoluut af te raden, coniferen redden het hier zelden en gaan snel dood.
Er zijn veel dingen waar u rekening moet houden met het aanplanten van een grotere conifeer, laat u goed informeren en lees vooral ook het artikel:
Het planten en verzorgen van bomen in uw tuin. In dit artikel vind u meer over de verzorging van bomen en welke zaken u rekening mee moet houden. Ook staat er een verwijzing naar wetgeving met betrekking tot buren en gemeente. Soms zelfs als uw buren het prima vinden als u een conifeer plant die 20 meter hoog kan worden, kan het zo maar zijn dat de gemeente hier moeilijk over kan gaan doen omdat de boom op gemeentegrond staat of bij een druk kruispunt staat.
Als u een snelgroeiende conifeer plaatst zorg dan dat er voldoende ruimte is rond de boom. In de eerste jaren zal dit niet mooi zijn voor het oog maar het bespaart u een hoop ellende in de daarop volgende jaren want de conifeer zal op den duur andere bomen en planten gaan verdrukken. Om toch de ruimte op te vullen in de eerste jaren kunt u er voor kiezen om één- of tweejarige planten rond de conifeer neer te zetten.
Het snoeien van de conifeer
Bijna alle coniferen moeten 2 tot 4 keer per jaar gesnoeid worden, afhankelijk van de grootte en het doel. De vakterm voor het snoeien van coniferen is 'sporen'. Dit doet u vanaf februari. U mag alleen de Taxus terug knippen tot aan het droge hout, doe dit niet met andere coniferen want deze zullen altijd kaal blijven. De Taxus hoeft u slechts twee keer per jaar te snoeien. Als u uw conifeer goed bij wilt houden, knip dan terug tot op de hoogte waar u het de keer daarvoor ook heeft gedaan, dit kunt u over het algemeen goed zien aan de kleurverschillen in de groene vertakkingen en bladeren.
Als u toch de mist in gaat met het snoeien van uw coniferen dan is vaak het einde zoek. Het is moeilijk om ze weer goed terug te knippen want u zit al gauw op het bruine hout. Zet dus desnoods in uw agenda wanneer u de conifeer moet scheren want in dit geval is het toch echt beter voorkomen als genezen.
De conifeer als haag
In theorie kunt u nagenoeg alle coniferen als haag gebruiken, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd even gunstig. Het is belangrijk dat u de boom nooit tegenwerkt en in een bepaalde vorm dwingt, dit veroorzaakt alleen maar ellende. Voor meer informatie over hagen kijk vooral even bij
dit artikel. Hier vind u meer informatie over heggen en hagen.
Geschikte coniferen voor heggen en hagen zijn:
- Thuja
- Taxus media
- Taxus baccara
- Cypres
Thuja
De Thuja kan prima vochtig staan en staat bekend om zijn veerkracht. Ze wordt veel gebruikt in natuurlijke geneesmiddelen. De Thuja kan veel kleurschakeringen hebben tussen de verschillende bomen, dit valt vooral op nadat u ze geschoren heeft in een nette rechte haag. De Thuja kan dan van lichtgroen tot donkergroen vlammen.
Taxus /
Bron: Kapa65, Pixabay Taxus media
De Taxus media is zeer winterhard maar in tegenstelling tot de Taxus Baccata valt de media erg snel uit elkaar bij zware sneeuwval. De takken zijn lang en steken omhoog waardoor ze makkelijker in kunnen zakken als coniferen met meer horizontale en kortere takken. De Taxus is besdragend, het zijn mooie rode bessen die veel vogels aan trekken maar ook een gevaar kunnen zijn voor kinderen en huisdieren. Let dus op als u deze conifeer wilt gebruiken als heg. De Taxus groeit wel traag, in de eerste jaren zult u dus weinig privacy hebben.
Taxus baccata
De Taxus baccata is bijna hetzelfde als de Taxus media, alleen deze conifeer valt een stuk minder uit elkaar als de media bij storm of zware sneeuwval. Een ander voordeel is dat, als u ze zaait, ze afwijkende kleur- en groeivormen kunnen geven, als u deze heg vervolgens scheert krijgt u zogenaamde 'vlammen', kleurschakeringen in de heg.
Cypres
Waarschijnlijk kent iedereen wel de cypres, een mooie wintergroene conifeer. Plaats deze echter niet op winderige plaatsen, ze kunnen slecht tegen wind en hebben voldoende zonlicht nodig, anders worden ze bruin, iets wat op de plaats waar ze dan staan niet te voorkomen is.
Te grote conifeer
Stel, u koopt een nieuw huis en er staan een immense conifeer in uw achtertuin, weghalen is geen optie of echt de laatste optie, want voor de veiligheid moet niet alleen de boom zelf weg, maar ook de gehele wortelkluit om valkuilen na verrotting te voorkomen, kunt u er voor kiezen om de conifeer drastisch te snoeien. Dit kunt u doen door de onderste takken van de conifeer te verwijderen zodat er een hoop ruimte onder de boom ontstaat. U kunt eventueel ook overgaan tot het verwijderen van de top van de conifeer, op die manier is de boom gelijk een stuk lager en krijgt hij een mooie bolvorm.
Solitaire coniferen
Zoals al eerder gezegd zijn coniferen niet echt geschikt om solitair te laten groeien. Ze zijn gauw saai door hun altijd groene kleur en over het algemeen dezelfde vorm. Natuurlijk zijn er een paar uitzonderingen maar dan nog zijn deze bomen niet echt geschikt om als blikkenvanger te dienen. Het beste kunnen ze gebruikt worden ter aanvulling van een kleurige border, ze vormen een prachtige achtergrond op een grasveld als rond deze coniferen maar op zijn minst een groot deel van het jaar bloemen of andere planten groeien. Op deze manier geeft de conifeer toch elk jaargetijde weer een andere indruk.