Heggen en hagen, keuze maken, planten en verzorgen

Heggen en hagen, keuze maken, planten en verzorgen Een haag is uw beste vriend als het aan komt op privacy, echter, de keuze van een haag is niet de meest simpele. U moet rekening houden met hoogte, breedte, snoeien, kleur, wintergroen en nog een hoop andere zaken. Goed gereedschap is uw beste vriend en niet te vergeten uw hovenier die u goed kan adviseren. De juiste keuze is snel gemaakt met de juiste kennis.

Wees creatief

Er zijn enorm veel heggen en hagen aan te leggen. In feite zijn alle heesters geschikt, natuurlijk afhankelijk van hoe hoog u uw heg of haag wilt hebben. Kijk niet alleen naar hoogte en breedte, maar let ook op groeiwijze, kleurverschillen (al zijn ze subtiel, zelfs dezelfde soort kan kleurverschillen hebben die prachtig schakeren) en kijk ook eens wat de mensen in uw buurt hebben staan. U kunt uw huis en tuin heel simpel op laten vallen door een haag te plaatsen die nergens anders in de buurt staat.

Hoe maak ik mijn keuze

Smaak is natuurlijk een belangrijk punt die flink mee zal delen, maar u moet ook realstisch zijn, anders haalt u zich misschien alleen maar ellende op de hals. Let om te beginnen op of de haag van uw keuze wel winterhard is, de meeste aangeboden heesters zijn wel winterhard, maar wat u mogelijk in gedachte heeft als een mooie haag kan in werkelijkheid bedoeld zijn als een potplant die in de winter binnen gezet moet worden. Houd daar dus rekening mee. Stel uzelf verder de volgende vragen:
 • Wil ik een wintergroene haag?
 • Hoe hoog moet mijn haag zijn?
 • Moet mijn haag snel- of langzaam groeiend zijn?
 • Mogen er bloemen en bessen aan zitten?
 • Mogen er doorns aan zitten?

Wintergroen

Een wintergroene haag is vaak een belangrijke factor, over het algemeen plaatst u een haag omdat u geen inkijk wilt hebben, een bladverliezende haag kan dus flink roet in het eten gooien. Er zijn ook soorten die hun blad houden maar per jaargetijde wat van kleur veranderen. Dit brengt de nodige variatie in de tuin.

Hoogte en groeisnelheid

Er zijn wetten die bepalen hoe hoog een haag mag zijn in bepaalde woonwijken of zelfs in bepaalde delen van de tuin, hiervoor wil ik u graag doorverwijzen naar het artikel: Tuinontwerp. Onder het kopje: Buren en wetgeving vindt u meer informatie over de wetgeving. Verder dient u er rekening mee te houden dat een snelgroeiende haag vaak twee keer per jaar gesnoeid moet worden in tegenstelling tot een langzaam groeiende haag. Bij langzaam groeiende hagen is één keer per jaar al voldoende.
Langzaam groeiende hagen zijn duurder als snelgroeiende hagen en het duurt langer voordat uw haag ook echt dicht is gegroeid. Het is dus aan u of u het ziet zitten om twee keer per jaar de haag te snoeien en zo snel mogelijk een dichte tuin te hebben of dat u het geen probleem vindt om de eerste twee of drie jaar wat minder privacy heeft bij het zonnebaden in uw nieuwe achtertuin.

Sleedoorn / Bron: Summa, PixabaySleedoorn / Bron: Summa, Pixabay
Bloemen en bessen
Alle heesters zijn in meerdere of mindere mate bloemdragend. Zo hebben de we overduidelijk bloeiende meidoorn en bijvoorbeeld heide of lavendel, maar zo zijn er ook de coniferen die pas na enkele jaren bloeien en dit in de top van de boom doen waardoor de bloemen eigenlijk niet zichtbaar zijn.
Er zijn ook enkele heesters die bessen geven, sommigen zoals bij de vraam zijn deze bessen eetbaar, maar een taxus daarentegen is zwaar giftig en soms zelfs onmiddellijk dodelijk als u (of uw kinderen of huisdieren) van deze bessen eten. De taxus is dan misschien wel een prachtige groenblijvende dichte haag die ook nog kleurrijk kan zijn, maar als u peuters rond heeft lopen of deze in de planning heeft is deze boom toch echt af te raden.

Doorns

Ook doorns hebben zo hun voor- en nadelen. Hagen met doorns zijn over het algemeen wat moeilijker te snoeien en de lol voor een losgeslagen peuter is gauw over als deze in een meidoorn belandt. Echter om dezelfde reden is deze haag enorm geschikt om ongewenst bezoek buiten te houden, of dit nou dieven betreft of een onschuldiger variant zoals avontuurlijke kinderen.

De juiste keuze maken

Zoals wel duidelijk mag zijn zijn er enorm veel verschillende opties. Op de keuze wat makkelijker te maken raad ik u aan om het artikel heesters planten en verzorgen even goed door te nemen. Voornamelijk het schema met verschillende soorten maakt het u makkelijk om een keuze te maken. Vergeet echter niet om ook naar ondersoorten te kijken en bovenal: Laat u goed adviseren door een specialist!

Populieren

Bijna alle heesters zijn wel geschikt voor heggen en hagen maar ook andere boomsoorten worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld de populier, echter, als u graag relaxed thuis zit na uw werk op kantoor dan kunt u beter niet aan populieren beginnen. Ze moeten één keer per jaar in de winter helemaal terug gesnoeid worden tot de stam met een takkenschaar: Een zwaar klusje in een niet al te fijn jaargetijde. Neem dit zeker mee in uw overweging als u van plan was populieren als haag aan te schaffen.

Een nieuw huis met tuin en... Een oude haag, wat nu?

Als u geluk heeft heeft u te maken met een haag die in een prima staat is en aan alle kanten goed onderhouden is, bij dit soort hagen kunt u goed zien aan de kleurverschil van de takken tot waar deze normaal gesproken terug gesnoeid wordt en u kunt zonder problemen deze traditie blijven vervolgen.

Maar ik heb een haag die niet al te best is onderhouden...

Een slecht onderhouden haag vraagt wat drastischere maatregelen. Zorg voor wat bamboestokken en plaats ze in de haag op de hoogte dat u ze wilt terugsnoeien. trek een lijn tussen de bamboestokken zodat u een goed idee heeft, waar u ook bent, van hoe ver u terug moet knippen zonder bobbels of erger, happen uit de haag knipt. Heeft u een tuin met veel hoogteverschil? Laat de lijn dan niet de glooiing volgen maar werk trapsgewijs naar beneden om een vertikale waterpas van het knippen van de haag ook goed te laten verlopen.

En als ook drastisch terugknippen geen optie meer is?

Tsja.. Dan zit er weinig anders op dan om de haag terug te knippen tot op de stam en ook de stam terug te snoeien tot een hoogte waarop u uw haag graag wilt zien. De meeste heesters (met uitzondering van de namaecyparus, thuja en berk) zullen weer mooi uitlopen, al heeft u hier wel wat geduld voor nodig.

Engelse haag

De Engelse haag was vroeger, en zelfs vandaag de dag een zeer geschikte afrastering voor vee, ook wel een kraal genoemd. De heesters die hiervoor gebruikt worden zijn zo dicht en hebben zoveel doorns dat ze vee netjes binnen en roofdieren en mensen buiten houden. De heesters die geschikt zijn voor dit soort hagen zijn over het algemeen langzaam groeiend, het is dus aan te raden om een tijdelijke afrastering te plaatsen. Heesters die gebruikt worden voor de Engelse haag zijn:
 • Meidoorn
 • Sleedoorn
 • Botanische rozen
 • Berberis
Deze heesters zijn, indien vrij groeiend, erg bloemrijk. Echter nemen ze wel heel veel ruimte in en kunnen ze makkelijk andere planten overwoekeren op deze manier. Als u niet een hele grote tuin heeft is het dan ook aan te raden om ook deze heesters netjes tot een haag te snoeien.
© 2011 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vogels lokken met besdragende heestersVogels lokken met besdragende heestersIn de winter wordt voedsel voor vogels schaars. Besdragende heesters zijn dan een welkome aanvulling van het menu van de…
Direct privacy met een kant en klare haag!Direct privacy met een kant en klare haag!Uw erfafscheiding plaatsen en binnen één dag al privacy? Met een houten schutting of een erfafscheiding van beton is dat…
Prunus soorten geschikt als groene haagPrunus soorten geschikt als groene haagAls tuinafscheiding is een groenblijvende haag mooi. Het geeft kleur aan de tuin in de winter, als veel planten afsterve…
Glansmispel of Red Robin: Verzorging, standplaats en snoeiGlansmispel of Red Robin: Verzorging, standplaats en snoeiDe Glansmispel of Photinia Fraseri Red Robin is een winterharde, groenblijvende struik. Je kunt ze kopen als heester of…

Tuinhaard of terrashaard voor een aangenaam en warm terrasTuinhaard of terrashaard voor een aangenaam en warm terrasDe tuin wordt meer en meer gezien als een verlengstuk van de woning. Zodra het weer het toelaat wordt er zoveel mogelijk…
Varens in de tuin, planten en verzorgenVarens in de tuin, planten en verzorgenVarens zijn een mooie aanwinst in de tuin. Indien ze op de juiste plek geplant zijn vragen ze weinig verzorging maar het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Quinntheislander, Pixabay
 • Tuinieren het hele jaar door
 • Afbeelding bron 1: Summa, Pixabay
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.