Coniferen snoeien

Coniferen snoeien Wanneer moet je coniferen snoeien? Hoe moet je coniferen snoeien? Dit zijn vragen die veel mensen zich met recht stellen. Een conifeer snoeien is secuur werk, dus laat je van te voren goed informeren.

Artikelindeling


Waarom coniferen snoeien?

Er bestaan twee groepen coniferen namelijk schubconiferen en naaldbomen. De schubconiferen worden meestal gebruikt voor in een haag, omdat deze coniferen geschikt zijn om een verticaal groeiproces door te maken en derhalve kan een dichte haag worden gecreëerd. Voor het creëren van een dergelijk verticaal groeiproces ten behoeve van een mooie compacte haag is snoeien van groot belang. De naaldboom variant is misschien minder geschikt voor in een haag, maar is zeker wel geschikt voor bijvoorbeeld een rotstuin. Aangezien deze naaldbomen zeer goed gedijen in een zeeklimaat groeien zij snel en dienen zij af en toe gesnoeid te worden om de groei enigszins in goede banen te leiden.

Wanneer coniferen snoeien?

Als je jouw coniferenhaag netjes wil houden moet je deze minimaal twee keer per jaar snoeien. Het is verstandig om de coniferenhaag eind mei of begin juni te snoeien. Zorg dat de klus geklaard is voor de langste dag is aangebroken anders beschadig je de coniferenhaag in zijn groeiproces. Vervolgens is het verstandig om de coniferenhaag in augustus weer te snoeien om deze voor te bereiden op de naderende winter. Het is na september niet meer aan te raden om nog te snoeien, omdat een te klein bladerdek te weinig bescherming biedt tegen vorst. Een alleenstaande conifeer moet in mei en in september worden gesnoeid. De Pinus soorten hoeven enkel in september te worden gesnoeid.

Hoe coniferen snoeien?

Als je van plan bent om je coniferenhaag te gaan snoeien dien je secuur te werk te gaan, omdat het groeiproces van de coniferen niet in de war mag komen. De vorm die je voor ogen hebt moet op een min of meer natuurlijke wijze tot stand komen. Als u een haag heeft met schubconiferen is het verstandig om de groene scheuten grotendeels te laten zitten, omdat schubconiferen in principe niet meer uitlopen op het oude hout. Het is aan te raden om niet meer dan 10 centimeter van de jonge scheuten af te snoeien. Zo behouden zij hun jonge vitaliteit en dat is goed voor de compactheid van uw coniferenhaag. Gebruik bij het snoeien een elektrische heggenschaar of een handmatige scherpe heggenschaar. Houd er rekening mee dat de coniferen in een punt knipt. Dit zorgt voor een evenredige groei en voldoende zonlicht opname. Zoals eerder al gezegd heeft het snoeien van een naaldconifeer een andere reden dan bij een schubconifeer. De naaldconifeer wordt door het snoeien juist geremd en gevormd, omdat een zeeklimaat zorgt voor de juiste omstandigheden voor de naaldconifeer om explosief in omvang en hoogte te groeien. Laat ook bij het snoeien van de naaldconifeer de groene naalden zitten. Bij deze soort coniferen kun je ook een verfijndere snoeimethode gebruiken, namelijk het uitbreken van kaarsen. In mei vormen de jonge uitlopers zich als kaarsen op de takken. Het is de bedoeling dat je de bij de snelgroeiende coniferen (Pinus sylvestris) de bovenste en meest uitgegroeide kaarsen afbreekt voor een goede vorming van de conifeer. De lengte groei stopt op deze manier en de bladerdek blijft compact.

Let op! Wees voorzichtig als u coniferen gaat snoeien en gebruik goed materiaal. Handmatig werken met een zeer scherpe heggenschaar heeft de voorkeur. Als u met een elektrische heggenschaar aan de gang gaat, zorg er dan voor dat u niet teveel takken tegelijk terugsnoeit. Kijk verder altijd goed op het weerbericht, omdat snoeien met vorst zeer slecht is voor het groeiproces van de conifeer.
© 2013 - 2020 Mitchxl, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tuin en tuinier tips - SnoeienTuin en tuinier tips - SnoeienHet doel van het snoeien van planten en bomen is ze mooi en gezond te houden. Belangrijk om te weten is wanneer je dit m…
Coniferen planten en verzorgen in uw tuinConiferen planten en verzorgen in uw tuinConiferen kunnen een mooie aanwinst zijn voor uw tuin indien u ze goed weet te plaatsen. Ze zijn prachtig als heg of haa…
De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?Wanneer en hoe je planten en struiken moet snoeien kun je vinden in de snoeitabel in dit artikel. Een snoeitabel wordt o…
Coniferen die altijd groen blijven zijn geliefd bij velenConiferen die altijd groen blijven zijn geliefd bij velenWanneer in de winter de tuinen kaal en somber zijn dan is het erg mooi als er toch een beetje groen te zien is. Daarom p…

Bloeiende asters brengen kleur in de tuinBloeiende asters brengen kleur in de tuinAsters zijn sterke, rijkbloeiende planten, die weinig verzorging nodig hebben. De bloeitijd is afhankelijk van de soort…
Rotstuin maken: hoe ga je te werk?Een rotstuin maken is geen gemakkelijke opgave, maar het eindresultaat is altijd zeer sfeervol. Er zijn een aantal dinge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Brendaurus, Flickr (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Coniferen snoeien"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Inez, 02-12-2017 14:15 #4
Mijn buurman heeft net 2 december de coniferenhaag gesnoeid ook aan de bovenkant dus ook bij mij vannacht was er nachtvorst. Zou hij het overleven? Hoe kan ik de schade beperken?
Met vr. Gr. Inez saint martin

Van Oss, 14-08-2016 09:36 #3
Misschien een rare vraag maar zit er in coniferen hars?

Marion, 03-06-2014 13:43 #2
Wij hebben 1 grote conifeer staan in de tuin maar willen om dat ie gaat "uitdijen" gaan snoeien. Wat voor soort elektrische heggeschaar kunnen we het beste gebruiken die ook de takken aankan?

Jos Driessen, 25-10-2013 11:54 #1
Bizonder interesant artikel ik heb hier in geheel nieuw inzicht gekregen over het snoeien van coniferen, mijn manier van snoeien was niet helemaal correct.

Infoteur: Mitchxl
Laatste update: 20-02-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Schrijf mee!