Het planten en verzorgen van bomen in uw tuin

Het planten en verzorgen van bomen in uw tuin Voor een boom in uw tuin moet u echt kiezen, grote bomen vragen lang niet altijd veel verzorging maar als ze eenmaal te groot worden kunnen ze voor veel problemen zorgen, van bonje met de buren tot een volkomen vernielde tuin omdat u wegens veiligheidsmaatregelen de boom hebt moeten verwijderen. Kortom, een onderwerp waar u het beste maar even in kunt duiken voordat u met de ellende zit.

Waar moet ik rekening mee houden als ik een boom in mijn tuin wil planten?

Een boom planten in uw tuin doet u niet zomaar, misschien dat u in het verleden al ervaren heeft dat een boom planten niet altijd de beste optie is om uw tuin te vullen of om privacy te verkrijgen. Er zijn veel punten waar u rekening mee moet houden om uzelf een hoop ellende te besparen.
 • Schaduw
 • Vruchten
 • Wortelen
 • Bladval
 • Hoogte en breedte
 • Insecten
 • Wetgeving en buren
 • Kappen

Schaduw

Bomen worden groot en zeker de bomen met brede kronen veroorzaken veel schaduw. Om te beginnen kan dit vervelend zijn voor uw terras en huiskamer die mettertijd veel minder licht zal gaan vangen maar de ruimte onder de boom moet ook opgevuld worden. Er zijn maar weinig bloemen en planten die het erg goed doen in de permanente schaduw onder een grote boom.

Eik / Bron: K R Craft, PixabayEik / Bron: K R Craft, Pixabay
Vruchten
Sommige bomen zoals bijvoorbeeld de Kastanje of de Lijsterbes dragen vruchten, het is zonder twijfel een mooi gezicht maar ook deze vruchten kunnen u veel overlast bezorgen, Kastanjes zijn vaak scherp en hard en Lijsterbes draagt bessen die erg afgeven en niet meer uit kleding of vloerbedekking te halen zijn, andere bomen zoals de Taxus bijvoorbeeld trekt zoveel vogels aan dat ze een ware plaag kunnen worden voor bijvoorbeeld een auto die onder deze boom geparkeerd staat. De auto wordt niet alleen smerig maar de ontlasting bijt ook nog eens in de autolak.

Wortelen

Sommige bomen (Populieren) lichten de bestrating, zet ze dus nooit te dicht bij een pad of weg of bij uw huis, ze kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan fundering als u een flinke boom heeft staan, bovendien zijn wortelen niet zomaar te verwijderen, hier komt vaak zwaar geschut aan te pas en richt veel schade aan.

Bladval

Heb ik een probleem met bladval? Een grote boom kan u maandenlang met veel bladoverlast opzadelen. Bomen met grotere bladeren (b.v.b. Kastanje) heeft u meer last van als bomen met kleinere bladeren (b.v.b. Treurwilg), deze bladeren waaien sneller weg.

Hoogte en breedte

Word de boom niet te groot of te breed? Ze kunnen niet alleen teveel schaduw werpen maar ze kunnen ook overlast bezorgen voor de buren of zelfs een gevaar vormen voor uw eigen huis als er een storm opsteekt.

Insecten

Sommige bomen trekken veel insecten aan, voornamelijk bomen met een dik bladerdek en veel ruimte onder de bomen zorgen voor een vochtige warme omgeving, een omgeving waar insecten gek op zijn.

Wetgeving en buren

Grote bomen kunnen overlast bezorgen voor uw buren en het is zelfs mogelijk dat de gemeente problemen heeft met de hoogte of plaatsing van de boom. Voor meer informatie over de regels raad ik u aan even bij dit artikel te kijken onder het kopje "buren en wetgeving"

Kappen

Het kappen van bomen blijkt lang niet altijd so simpel als het lijkt. De wet eist dat bomen niet zonder vergunning gekapt mogen worden en zelfs als u groen licht krijgt voor het kappen van een boom dan bent u haast gedwongen om groot materieel erbij te halen want zelf een flinke boom neerhalen doet u niet zomaar. Dit houdt in dat, als u geen grote opgang heeft, de heg van uw tuin neergehaald moet worden en er veel schade zal zijn aan de tuin door het werkend materieel en het neerhalen van de boom, vooral de wortelen willen vaak erg diep gaan en beslaan meestal een groot deel van uw tuin. Denk nou niet dat u daar wel een laag grond overheen kunt gooien want op een dag zal u zelf uw benen breken omdat de grond onder uw voeten wegzakt vanwege een volledig weggerotte boomstam en wortelen.

Welke boom kies ik?

Er zijn enorm veel bomen beschikbaar, dit in de vorm van heesters (planten en bomen die zich direct bij de bodem vertakken) en bomen (die zich pas hoger op de stam gaan vertakken). Er is voornamelijk veel keuze in de vorm van heesters en de mogelijkheden zijn bijna oneindig, om de keuze hiervan wat makkelijker te maken, lees dan ook vooral het artikel Heesters planten en verzorgen, hier is een volledig artikel gewijd aan het verzorgen en het kiezen van de juiste heester, inclusief een lijst met hoe de heester van uw keuze er uit zal zien als deze volgroeid is.

Het bestellen van de boom

Lang niet alle bomen zijn altijd leverbaar, bestel de boom van uw keuze vroeg want in het voorjaar zijn de meeste bomen al uitverkocht. Bestel uw bomen al in de zomer voordat u ze wilt gaan planten en laat ze in de herfst planten, op deze manier is de plant gedwongen om te gaan groeien, zo heeft de boom minder problemen met bijvoorbeeld schimmels en zal het beter zijn geworteld voordat het in de lente weer uitbundig moet gaan groeien.

Japanse Esdoorn / Bron: Ilyessuti, PixabayJapanse Esdoorn / Bron: Ilyessuti, Pixabay

Boomgrootte

Om te beginnen moet u altijd rekening houden met de dichtheid van de kroon, of deze helemaal dicht is of een beetje lichtdoorlatend, dit moet een belangrijke factor worden in uw keuze. Daarbij kan geluidsoverlast een belangrijke factor zijn, een dicht bladerdek met grote bladeren zoals bij de Kastanje kan een hoop geluidsoverlast buiten houden.
Er zijn verschillende boomgroottes, grofweg aangegeven met de 1e grootte, 2e grootte en 3e grootte.
 • 1e: Kastanje, Eik, Beuk (Voor parken en wijdse landschappen)
 • 2e: Berk, Els, Esdoorn (Voor middelgrote tuin)
 • 3e: Vruchtbomen, Meidoorn, Hulst, Sierpeer, Vogelkers, Japanse sierkers (Voor kleine tuinen)
Er zijn nog veel meer bomen buiten de bovenstaande om, dit zijn over het algemeen heesters (Planten en bomen die laag bij de grond al vertakken) Ze kunnen van enkele centimeters, tot tientalle meters hoog worden.

Bomen planten

Als u een keuze heeft gemaakt dient u voor u de boom kunt planten een groot plantgat te maken, dit gat moet meer dan voldoende ruimte bieden aan de kluit, het liefst twee keer zo groot. Op deze manier is er voldoende losse grond om de kluit heen zodat de wortelen de ruimte hebben om goed te groeien zonder belemmerd te worden door stevige bodem en komt water en voedingsstoffen beter aan bij de wortelen, iets wat een nieuwe boom enorm hard nodig heeft. Zorg ervoor dat u de boom net zo diep plant als bij de kweker om problemen te voorkomen. U kunt zien aan het kleurverschil op de stam tot waar de boom in de aarde heeft gestaan.
Omdat jonge bomen vaak op vrij open plekken staan is het aan te raden om een boompaal te gebruiken, door hun kleine kluit staan ze nog niet stevig in de grond en waaien ze makkelijk om. Boor een gat in de grond met een grondboor ongeveer een meter diep, gebruik een paal van 2,5 meter en zet deze aan de kant waar de meeste wind vandaan komt en zorg dat de boomband overkruist (In een X) naar de boom toe loopt om te voorkomen dat de boompaal de stam van de boom kan beschadigen.

Verzorging van de boom

In het eerste jaar is het van belang dat u de jonge boom voldoende voedingsstoffen toedient en regelmatig water geeft, de kans is zeer aanwezig dat de boom hier nog niet zelf voor kan zorgen. In de jaren daarna dient u wel goed in de gaten te houden of de grond niet te droog wordt, maar over het algemeen redt de boom zichzelf wel, zeker als u elk jaar netjes de hele tuin mest.
© 2011 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzorging kamerplantenVerzorging kamerplantenDe kamerplanten, ook wel potplanten genoemd, zijn de planten die gedurende een kortere of langere periode in de woning g…
Overlast door overhangend groen van de burenOverlast door overhangend groen van de burenHet groen in de tuin van de buren kan voor overlast zorgen. Takken van bomen en struiken kunnen gaan overhangen en de wo…
Rechten en plichten in de tuinRechten en plichten in de tuinOverhangende takken of wortelopslag van de boom van de buren kan tot grote ergernis leiden. Een zonder overleg geplaatst…
Schaduwtuin in de stadEen schaduwtuin wordt vaak geassocieerd met donker, vochtig en somber stemmend. De meeste binnentuinen in grote steden h…

Tuintafel van natuursteen; een blikvanger op het terrasTuintafel van natuursteen; een blikvanger op het terrasEen tuintafel van natuursteen past heel goed in een strak vormgegeven tuin. Natuursteen heeft als groot voordeel dat het…
Wanneer graszaad zaaien?Wanneer graszaad zaaien?Wanneer kun je het beste graszaad zaaien? Dit kan in het voorjaar en in het najaar. Afhankelijk van de weersverwachting…
Bronnen en referenties
Reactie

Nicoline Kiewiet, 05-06-2011
Ik ben op zoek naar informatie over eikenbomen. Ik heb ongeveer 13 jaar geleden een eikeltje gepoot. Nu is het een prachtige hoge boom mijn trots.
Nu zei een familielid dat ik op moest passen voor de fundering van het huis en dat het huis zou kunnen gaan verzakken of daardoor scheuren.
Hij staat 2 meter vanaf een aanouw, daarachter de bijkeuken en dan het woonhuis.

Is een boom evt. schadelijk voor het huis?
------
Verder staat er in de voortuin een kastanjeboom. Dezelfde vragen heb ik nu ook over deze boom.

Uw ractie zie ik tegemoet.

Hoogachtend,
PN Kiewiet.
Zwolle Reactie infoteur, 13-06-2011
Beste Nicoline Kiewiet,

een eikenboom valt niet onder de populieren die van nature 'lichtende' wortelen heeft dat zich werkelijk een baan werkt overal langs en doorheen. Dat neemt echter niet weg dat een eikenboom de potentie heeft om immens groot te worden.
Het is dus mogelijk dat, op den duur de wortelen de fundering zouden kunnen aantasten, al acht ik de kans groter dat, bij beschadiging van de boom of de wortelen de kans groter is op verzakkingen door rottende wortelen.

Ik durf u dus niet een direct advies te geven over of deze bewuste boom een gevaar kan zijn voor de aanbouw. Vergeet echter niet dat een eikenboom gevoelig is voor de processierups die uw boom kan doden met dus rotting als gevolg of zelfs een omvallende boom als gevolg. Dit kunt u zien aan een grote hoeveelheid rupsen vanaf april, vele spinsels, afgeworpen huiden en ontlasting.

Vraag uzelf ook hoe diep de fundering is van de aanbouw. Is deze echt diep of meer oppervlakkig? En zit er een kelderruimte onder de aanbouw? Als er een ondiepe fundering zit zonder een kelder (zoals bij bijv. een serre) is de kans natuurlijk een stuk kleiner dat de eik ondergrondse schade kan aanrichten.

Verder is de eik in staat om hoogten te bereiken van 25 meter en daarbij een stamomtrek van 2,5 meter tot 3,5 meter in 100 jaar, na 200 jaar 4 - 6 meter, na 300 jaar 5 - 8 meter etc etc. Nou acht ik de kans klein dat de boom daar uberhaupt zo lang zal blijven staan, maar u moet wel de wetgeving in de gaten houden en het feit dat, als de boom toch geen geschikte standplaats blijkt te hebben, deze op een dag volgens de wetgeving verwijdert zal moeten worden en hoe groter de boom, hoe hoger de kosten en hoe groter de schade boven- en onder de grond. Uiteindelijk moet u er voor waken dat dikke wortelen niet gaan rotten onder de grond na het verwijderen van de stam en het laten zitten van de wortelen.

Kortom, er zijn een hele hoop meer zaken waar u rekening mee zal moeten houden met een boom als de eik. 2 Meter van uw huis verwijderde eik is iets wat niet aan te raden is, maar omdat deze boom er toch al staat en niet zomaar even te verwijderen is (door wetgeving en emotionele waarde) raad ik u aan om u te verzekeren dat de boom gezond is (geen rot in de stam of bijv. processierups) als u echt zeker wilt weten dat de boom geen direct gevaar oplevert voor uw huis kunt u toch het beste een boomspecialist inschakelen. Die zal u meer kunnen vertellen over de specifieke boom in de specifieke situatie zoals bij u thuis. Hij zal u ook kunnen vertellen of uw fundering van uw huis enig risico lopen of niet.

Ik hoop dat ik u met dit antwoord verder heb kunnen helpen.
Met vriendelijke groet,
Tessa Geniets

Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.