Prunus lucitanica, een bloeiende groenblijvende haag

Prunus lucitanica, een bloeiende groenblijvende haag Prunus lucitanica is een groenblijvende heester, die goed als haag gebruikt kan worden, maar ook solitair in de border mooi tot zijn recht komt. De heester is ook op stam verkrijgbaar en is goed in vorm te knippen. De verzorging van Prunus lucitanica is eenvoudig, één keer per jaar is voldoende. De heester vormt een mooie dichte haag, die bovendien ook nog bloeit met witte bloemen. De haag kan hoog en breed worden.

Prunus lucitanica


Waarom Prunus lucitanica kiezen?

Prunus lucitanicaPrunus lucitanica
Deze groenblijvende heester is winterhard en zal het op een plek, die niet volop in de wind staat goed doen. De heester is goed geschikt om als haag aan te planten, bij goed onderhoud wordt het een mooie dichte haag, met prachtig glanzend donkergroen blad. Het jonge blad wat aan de heester komt is roodbruin van kleur. Het blad heeft een lancetvorm en wordt ongeveer 9 cm lang. Verder is leuk dat de haag in mei/juni en soms ook nog een tweede keer in september bloeit met witte bloemtrossen. Na de bloei komen er bessen aan de heester, die van rood naar zwart verkleuren. Prunus lucitanica is echter niet alleen geschikt als haag, maar kan ook prima solitair in de border staan, of zelfs als kuipplant worden gehouden. Behalve als heester is de plant ook verkrijgbaar op stam, door snoei kun je zelf de vorm bepalen van bolvorm tot vierkant, alles is mogelijk.

Planten van Prunus lucitanica

Maak voordat u gaat planten de wortelkluit goed nat. Graaf een ruim gat in de grond, wat 1,5 keer zo groot is als de wortelkluit, en maak de aarde in het gat goed los. Plant de heester op dezelfde hoogte als hij eerder in de aarde stond en druk de aarde goed aan. Zorg voor voldoende humus in de grond en geef veel water. Het vochtig houden van de grond blijft nog zeker een jaar van belang, zorg dat de kluit nooit compleet raakt uitgedroogd. Houdt bij het planten een afstand onderling aan van ongeveer 75 cm.

Standplaats en bemesten Prunus lucitanica

Bloei Prunus lucitanicaBloei Prunus lucitanica
Wat plek betreft is Prunus lucitanica erg gemakkelijk, hij kan in zon en halfschaduw. Van belang is alleen om een plek met erg harde wind te vermijden, de heester zal hier snel kaal door worden. De heester verdraagt alle grondsoorten, maar de grond moet wel vochthoudend zijn en waterdoorlatend. Zorg verder dat de grond humusrijk is en geef jaarlijks wat organische mest in het voorjaar. Organische mest zorgt behalve voor voeding ook voor verbetering van de grond.

Bloei van Prunus lucitanica

De heester bloeit in mei en juni gedurende enkele weken met witte bloemtrossen. De bloei is niet erg opvallend. De heester kan in september nog een keer bloeien, na de bloei komen er bessen aan de heester, die van rood naar zwart verkleuren.

Verzorging Prunus lucitanica

  • Snoei: De heester kan goed gesnoeid worden. Zorg dat je nooit snoeit als er vorst kan optreden, de plant zal invriezen. Zorg voordat je gaat snoeien voor een schone en goed scherpe snoeischaar en snoei nooit in de brandende zon. Doe het snoeien direct na de eerste bloei. Eén keer per jaar snoeien is voldoende, maar later in het jaar kan er ook nog een keer gesnoeid worden.
  • Bemesten: Geef in het voorjaar organische mest, dit geeft voeding aan de heester en zorgt voor een verbetering van de grond.
  • Water geven: Zorg dat de grond niet langdurig uitgedroogd is, Prunus lucitanica kan daar niet goed tegen.

Mijn ervaring

Wij hebben een 17 meter lange haag van Prunus lucitanica staan. De haag is erg mooi dicht en kan zeer hoog groeien. Wij snoeien de haag één keer per jaar, in juni. Het blad is erg mooi, de blaadjes glanzen en hebben een mooie vorm. Leuk is het feit dat het jonge blad roodbruin van kleur is. De bloemen vallen niet heel erg op, maar zijn wel mooi. Een mooie haag, waar wij zeer tevreden mee zijn, en die maar weinig onderhoud vergt.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prunus soorten geschikt als groene haagPrunus soorten geschikt als groene haagAls tuinafscheiding is een groenblijvende haag mooi. Het geeft kleur aan de tuin in de winter, als veel planten afsterve…
Het geslacht Prunus is heel omvangrijkHet geslacht Prunus is heel omvangrijkHet geslacht Prunus is bijzonder omvangrijk, het omvat sierbomen die hun blad verliezen, fruitbomen, vaste planten en he…
Sierkers of Prunus geschikt voor kleine en grote tuinSierkers of Prunus geschikt voor kleine en grote tuinBinnen het omvangrijke geslacht Prunus is heel veel moois te vinden. Er zijn bomen én struiken. Sierbomen, maar ook frui…
Boom voor de kleine tuin: Prunus cerasifera 'Nigra'Boom voor de kleine tuin: Prunus cerasifera 'Nigra'Wie een boom plant, drukt geloof in de toekomst uit. Bomen vormen immers voor jaren een blijvend element in de omgeving…

Druiven als plant kweken tot druivenrank kun je in de tuinDruiven als plant kweken tot druivenrank kun je in de tuinIn bijna iedere tuin is wel een zonnig plekje te vinden waar je zelf een druivenrank kunt plaatsen. Je hebt dan een prac…
Hydrangea anomala petiolaris of klimhortensiaHydrangea anomala petiolaris of klimhortensiaHydrangea anomala petiolaris of klimhortensia is een gemakkelijke klimplant, geschikt voor de begroeiing van een muur. D…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 13-09-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.