Creatief met buxus

Als je een tuin of balkon hebt dan is de buxus een ideale plant om te houden. Hij is vrij gemakkelijk om te verzorgen. Een buxus in de tuin kan heel groot worden. Het is aan te raden om hem goed te snoeien. De buxus is hiervoor bij uitstek geschikt. Je kunt hem in elke gewenste vorm brengen. Voor sommige kunstenaars is de buxus een inspiratiebron. Het is heel gemakkelijk om de buxus in een abstracte vorm te snoeien. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave:


Ritme met buxus

Naast het feit dat je met een buxus mooie vormen kunt maken kun je een ruimtelijk effect creëren door het thema van herhaling toe te passen met de buxus. Je kunt kleine lage heggetjes maken met deze zeer makkelijk verstekbare plant. Door verschillende bolvormen in de tuin op te stellen krijg je een ritmisch effect wat aangenaam voor het oog is om naar te kijken.

Buxus op Balkon

Het is verstandig om buxusplanten die in de pot staan eens per maand te voorzien van een eetlepel buxusmest. Deze is te koop bij de tuinwinkel. De buxus houdt er niet van om al te lang droog te staan. Maar als je gele randjes aan de blaadjes krijgt is er niets aan de hand; hij heeft alleen tijdelijk te weinig water. Begiet hem dus goed. Omdat een buxus een dicht gebladerte heeft komt het water bij een kleine regenbui nauwelijks in de pot, dus check minstens eens per twee dagen of de aarde niet te droog is.

Buxus in de tuin

In de tuin doet de buxus het goed als buxushaag. De plant vormt een mooie natuurlijke afscheiding. Er zijn veel tuinen waar de buxus in allerlei fantasierijke vormen is geknipt. Een kunstenaar laat zich soms inspireren door de buxus door vormen te maken met de plant als materiaal. De vorm wordt eerst van kippengaas gemaakt waarna de buxustakken die groeien in het gaas geklemd worden. Buxussen kun je ook gewoon mooi rond laten groeien.

Buxus snoeien

Het snoeien van buxussen dient bij voorkeur te gebeuren in het voorjaar of in het najaar. Hij kan er eventueel goed tegen om ook tussentijds bijgehouden worden. Er zijn speciale elektrische buxusscharen voor dit doel op de markt. Bij het onderhouden van een flinke haag is dat een handig stuk gereedschap. Om een buxus in een bijzondere vorm te snoeien is het aan te raden een kleiner snoeimesje te gebruiken.

Buxusvormen

Je kunt natuurlijk een vierkantje snoeien of een bolletje, maar als je eerst een frame maakt van kippengaas dan kun je ook de buxus in de vorm van een een dier of ander herkenbaar figuur laten groeien. Om het proces te versnellen moet je de takken goed vlechten in het gaas en zorgen dat de lange einden niet teveel naar binnen groeien maar zoveel mogelijk via het gaas weer naar de buitenkant van het object gaan. De buxus in een pot groeit een stuk langzamer dan in de tuin. De potbuxus is daarom minder geschikt om in een apart model te knippen.

Buxus stekken

Wanneer je een iets ouder takje snoeit wat een laagje schors heeft aan de onderkant dan kun je eenvoudig een stekkie maken. Zorg er ook voor dat dit takje jonge, groene blaadjes aan het topje heeft. Je haal de onderste blaadjes van de tak af. Je stopt dit takje in een potje dat je op de aarde zet, ergens in een hoekje van je tuin. Doordat het op de aarde staat krijgt het altijd genoeg vocht. Omdat het in een potje zit is het goed beschermd tegen slakken en concurrerende planten. Na een maar maanden heeft het stekkie wortel geschoten. Nu kun je het of in een gewone pot doen, of in de tuin zetten. Het wordt vanzelf een grote buxus. Het is aan te raden om meerdere stekkies te maken voor het geval er een paar niet aanslaan.

Lees verder

© 2008 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buxus in de tuinBuxus in de tuinBuxus komt in bijna elke tuin wel voor. Is het geen klein haagje, dan wellicht enkele exemplaren in stenen potten of een…
Het bemesten en bekalken van buxusHet bemesten en bekalken van buxusBuxus is een veelvoorkomende plant in de Nederlandse tuinen. Buxus is eenvoudig te snoeien in allerlei vormen. In de tui…
Zo houden we onze buxus in topconditieZo houden we onze buxus in topconditieDe buxus is in menig siertuin een bijzonder graag geziene gast. Deze opvallende en altijd groene heester brengt kleur en…
Last van buxusziekte? Alternatieven en vervangers voor buxusLast van buxusziekte? Alternatieven en vervangers voor buxusBuxus is een veel voorkomende plant in de Nederlandse tuinen. Vanwege een aantal ziekten en plagen wordt deze plant stee…

Sfeerverlichting ook in de tuinSfeerverlichting ook in de tuinRond de kerst zie je o.a. overal versiering in de bomen voor of achter in de tuin, maar inmiddels zijn we het er over ee…
Kruiden in potten en bakkenKruiden in potten en bakkenEen kruidentuin heeft een hoge sierwaarde. Maar bij een bestraat oppervlak of een patio staan kruiden erg leuk in potten…
Bronnen en referenties
  • http://www.buxus.nl/index.php?page=snoeien
  • http://www.tuinarchitectuur.ws/ideetuinen/hoe_ontwerpen/deel3_stijl_bepalen_maken.htm
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 08-05-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.