Sfeerverlichting ook in de tuin

Sfeerverlichting ook in de tuin Rond de kerst zie je o.a. overal versiering in de bomen voor of achter in de tuin, maar inmiddels zijn we het er over eens dat het hele jaar door kan. Natuurlijk zal het in de zomermaanden minder zijn, want het is lang licht de tuin hoort dan al een beetje bij het huis. De winter was anders, maar daar komt nu verandering in. De tuincentra hebben de meest uiteenlopende mogelijkheden voor sfeerverlichting in de tuin.

De mogelijkheden

  • Vond men het voorheen nog vreemd als je in de wintermaanden de kerstviering, en dan niet zozeer de arrenslee of het hert in de tuin, maar de versiering in de boom. Inmiddels zie je het in het najaar al opduiken en de tuincentra doen daar gretig in mee. De lichtslangen die je kunt draperen in hagen, coniferen of andere bomen. Soms een lange slang (variërend van 5 tot 10 meter) met lichtjes die in een kunststof buis verwerkt zijn tot losliggende kleine lichtjes die als dotje een grotere lichtbundel geven. Deze vallen wat minder op als je deze in een conifeer verwerkt, want het geeft een natuurlijk effect.
  • De lichtslang wordt nu ook over de vloer gelegd en kan een doorsnee pad naar de garage of tuinhuis plots een ander beeld geven. De lichtslang kan je ook op buitentafel plaatsen. Deze doet de winter toch niet echt dienst en enkele leuke potten met een lichtslang geeft ook buiten een gezellig gezicht. Tenslotte kan de lichtslag ook dienst doen als ‘rand’ om de vijver. Het is zacht licht, maar de vorm van de vijver wordt duidelijk zichtbaar en het licht kan enigszins weerkaarten in de vijver.
  • Heb je potten grote planten bij de voor- en/of achterdeur staan, bekijk dan of je ook hier lichtslangen, in de gewenste samenstelling, in verwerken. Heb je al veel permanent licht bij de deuren, dan zal het minder mooi zijn. Heb je echter licht wat alleen bij beweging aan gaat, of wat je zelf aan de binnenkant aan moet doen, dan kan de lichtslang naast een fraai gezicht ook nog voor wat veiligheid zorgen.
  • De kaarsen voor de winter zijn uiteraard niet echt, dat zou niet werken, maar de “kunstkaarsen” doen het prima in de winter. De meeste kunstkaarsen doen het op batterijen. Enkele grotere modellen kunnen met oplaadbare batterijen doen en dat zorgt ervoor dat de kosten niet oplopen. De kunstkaarsen zijn er om zo op een tafel te zetten of in een lantaarn te plaatsen.
  • Natuurlijk zijn de lantaarnkaarsen er ook in echte exemplaren, maar zorg wel dat deze op plaatsen staan waar ze geen kwaad kunnen (omvallen en een tuinbrandje veroorzaken). De lantaarns zijn er in erg mooie exemplaren van aluminium en metaal. Enkele strak vormgegeven exemplaren zijn ook voorzien van een felle kleur en doet dienst als blikvanger in de tuin. Verankerd in de voortuin doen ze het ook prima.
  • De ledverlichting is ook buiten doorgedrongen en ledverlichting in eenvoudige kunststof buizen die een tuinpad kunnen verlichten, zien er erg mooi uit en zijn functioneel. De kleur kan desgewenst aangepast worden. Ook bij de carport zie je steeds meer ledverlichting, langs de randen (ook wel zo handig als je een relatief donkere carport op komt rijden) die de carport afbakenen.
  • Denk bij de sfeerverlichting ook aan de plantenbakken waar ledverlichting in verwerkt kan zijn. Grote lichtgekleurde bakken die in de avonduren een zacht licht geven.

Waar kies je voor?

Waar je voor kiest is heel persoonlijk, maar kijk voordat je op zoek gaat naar het gewenste licht. Doe dit in de avonduren en bekijk wat donkere hoeken zijn die met wat licht meer bij het huis getrokken kunnen worden of een specifiek iets wat je juist wat meer in het licht wilt zetten. Als je weet waar het moet komen, weer je ook wat daar staat en wat voor type licht je nodig hebt. Je hele tuin “behangen” met licht is niet de oplossing, maar subtiele lichtaccenten in de tuin doen zoveel meer. Vooraf een plannetje maken met waar het licht moet komen en wat je hiervoor zoekt is altijd beter. Het is zonde als je veel te veel koopt, want deze buitenverlichting is niet goedkoop en je hebt tevens verlengsnoeren voor buiten nodig. Al met al kan het kostenplaatje daarmee onnodig oplopen.

Als de tuin dus winterklaar is, kan er met de sfeerverlichting aan de gang gegaan worden Zie ook bartikel: De tuin winterklaar maken.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je huis winterklaar makenHet is belangrijk je huis en tuin voor de winter winterklaar te maken. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen in de…
Tuinverlichting aanleggenTuinverlichting aanleggen wordt meestal gedaan voor sfeerdoeleinden. Tuinverlichting aanleggen kan echter ook functionee…
Zo zorgen we voor de beste sfeerverlichting in onze tuinZo zorgen we voor de beste sfeerverlichting in onze tuinGenieten van de lange, gezellige en zwoele zomeravonden in onze tuin, op ons trerras of op het balkon. We dromen er onge…
Onderhouden van de  tuinOnderhouden van de tuinDe tuin onderhouden is, als je het beperkt tot het voor- en najaar een behoorlijke klus. Maar als je tussentijds wat kle…

Maak je eigen biologische bestrijdingsmiddelenEen biologische tuin begint met een goede grond, rijk en vruchtbaar. Goed gekozen planten die passen bij de grond en het…
Creatief met buxusAls je een tuin of balkon hebt dan is de buxus een ideale plant om te houden. Hij is vrij gemakkelijk om te verzorgen. E…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 27-10-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.