Last van buxusziekte? Alternatieven en vervangers voor buxus

Last van buxusziekte? Alternatieven en vervangers voor buxus Buxus is een veel voorkomende plant in de Nederlandse tuinen. Vanwege een aantal ziekten en plagen wordt deze plant steeds minder toegepast in de tuin. Sinds 2004 heerst er in Nederland een ziekte in de buxus. Vanaf 2014 lijken de ziekten steeds vaker in Nederland voor te komen. In 2008 moest Paleis het Loo al noodgedwongen haar 27 kilometer aan buxus laten verwijderen vanwege de buxusziekte. Hebt u last van de buxusziekte en is een behandeling niet meer mogelijk, dan zijn er verschillende mogelijkheden die uw buxus kunnen vervangen. Een andere variëteit buxus kan ook de oplossing zijn.

Buxusziekte

De buxus sempervirens is de meest voorkomende buxus in de Nederlandse tuinen. In de buxus sempervirens, komt de buxusziekte vaker voor dan in andere buxus variëteiten. De buxusziekte is een schimmelziekte waarvan er twee in Nederland voorkomen.

Cylindrocladium buxicoli

Deze schimmelziekte is te herkennen aan zwarte vlakken op de bladeren. Binnen enkele dagen vallen de aangetaste bladeren af, waarna er vervolgens zwarte strepen op de jonge twijgen ontstaan.

Volutella buxi

Deze schimmelziekte wordt ook wel taksterfte genoemd. De bladeren van de topscheuten verkleuren bij de aantasting naar een bruine kleur. Vervolgens worden de bladeren dor en blijven tijdelijk aan de plant hangen. Later ontstaan er kale plekken in de plant. De schimmel wordt actief bij nat weer en temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius.

Bron: Siala, PixabayBron: Siala, Pixabay
Buxusmot
De buxusmot is een mot die veel schade aanricht bij buxusplanten. Sinds 2009 is de buxusmot in Nederland in opmars en lijkt deze steeds vaker voor te komen. De buxusmot legt eitjes op de onderkant van buxusbladeren. De rupsen die uit de eitjes komen, richten schaden aan bij de buxus. De schade resulteert zich in kale takjes, dode blaadjes en spinsel. Veel rupsen kunnen een buxusplant kaal vreten. Er zijn mogelijkheden om de buxusmot te bestrijden. Hiernaast kiezen sommige mensen er voor om de buxus te verwijderen.

Minder gevoelige buxussoorten

Voor veel mensen is het moeilijk om hun vertrouwde buxus te verwijderen. U hebt wellicht jaren plezier gehad van uw buxushaag of bolvorm. De buxus vervangen voor een andere plant is mogelijk, maar wellicht kunt u ook eens proberen om een andere variëteit buxus te planten. Deze buxusplanten zijn minder gevoelig voor de buxusschimmel.

Buxus microphylla ‘Faulker’

Deze buxus variëteit heeft rond, olijfgroen en glanzend blad. De buxus microphylla ‘Faulker’ kan 120 centimeter hoog worden en is ideaal te gebruiken als bolvorm.

Buxus microphylla ‘National’

Deze buxus varieteit heeft donkergroen blad. De plant is ideaal om toe te passen als blokbeplanting of haag.

Buxus microphylla ‘Sunnyside’

In vergelijking met de buxus microphylla ‘National’ heeft de buxus microphylla ‘Sunnyside’ lichtgroene en glanzende bladeren. De plant is goed toepasbaar voor hogere hagen en blokbeplanting.

Vervangers en alternatieven voor Buxus

Wanneer u de buxus wilt vervangen voor een andere plantensoort, maar toch graag het uiterlijk van de buxus wilt behouden, kunt kiezen voor een Ilex. De Ilex is net als de buxus groenblijvend en heeft ook ovaalvormig blad. Hiernaast is de Ilex net als de buxus makkelijk kort te houden.

Ilex crenata

De Ilex crenata groeit goed op zonnige en schaduwrijke standplaatsen. De Ilex crenata heeft groen glanzend blad en krijgt witte bloemetjes die later veranderen in besjes. Het beste kunt u deze plant 2 keer per jaar snoeien. De maanden mei en september zijn hiervoor de beste tijdstippen. Wanneer u de Ilex crenata goed verzorgt, zal deze sneller groeien dan de buxus. Gemiddeld groeit de plant 20 tot 25 centimeter per jaar. Vanwege een snellere groei, is deze plant ideaal om een buxushaag of buxusblok te vervangen.

Ilex maximowicziana ‘Kanehirea’

De Ilex maximowicziana ‘Kanehirea’ is een veel gebruikte vervanger voor buxus. De plant is wintergroen en heeft een smalopgaande groeiwijze. De bladeren zijn donkergroen en glanzend. Voor een haag, bol of piramidevorm is de Ilex maximowicziana’Kanehire’ uitermate geschikt. Net als de Ilex crenata krijgt de Ilex maximowicziana ‘Kanehirea’ besjes.

Lonicera nitida ‘Maigrun’

De Lonicera nitida ‘Elegant’ is een wintergroene plant lichtgroene glanzende bladeren. De plant groeit goed op zonnige en schaduwrijke standplaatsen. Net als de Ilex is de Lonicera eenvoudig te snoeien. De Lonicera is een ideale plant om toe te passen als haag of blokbeplanting.

Andere vervangende haagplanten

De buxus kan ook vervangen worden door andere haagplanten. Deze haagplanten lijken niet op de buxus, maar kunnen mogelijk wel de functie van een haag vervullen. Veel voorkomende haagplanten zijn Taxus baccata (venijnboom), Fagus Sylvatica (beukenhaag), Ligustrum (liguster), Osmanthus Burkwoodii (schijnhulst)

Lees verder

© 2017 - 2024 Thijs1993, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van bruin afvallend blad bij buxushaag of sierbuxusOorzaken van bruin afvallend blad bij buxushaag of sierbuxusDe mooie strakke lijnen van de buxushagen in de tuin geven structuur aan de tuin. Geven een herhalend ritme aan de tuin…
De buxusmot in Nederland en BelgiëDe buxusmot in Nederland en BelgiëDe buxusmot is een nachtvlinder en van Aziatische oorsprong. De buxusmot is in 2006 waarschijnlijk meegekomen met import…
Ziekte in buxus door buxusmot of buxusrupsZiekte in buxus door buxusmot of buxusrupsDe buxusrups (Cydalima perspectalis) richt een kaalslag aan in veel tuinen waarin buxusplanten groeien. De buxusmot deed…
Buxus in de tuinBuxus in de tuinBuxus komt in bijna elke tuin wel voor. Is het geen klein haagje, dan wellicht enkele exemplaren in stenen potten of een…

Boomschors in de tuinBoomschors in de tuinBoomschors is een natuurlijk product dat in tuinen kan worden gebruikt als decoratie. Een bijkomend voordeel van boomsch…
Exotische bomen en planten kiezen voor in de tuinExotische bomen en planten kiezen voor in de tuinExotische planten zijn vooral populair geworden nadat velen reizen zijn gaan maken en er in verre oorden kennis mee maak…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ellen26, Pixabay
  • https://www.mijntuin.org/articles/hoe-moet-het-nu-verder-met-buxus
  • http://www.tuinadvies.nl/artikels/buxusziekte_bestrijden_buxusschimmel.htm
  • http://www.tuinadvies.nl/artikels/buxusmot_of_glyphodes_perspectalis.htm
  • http://www.tuincentrumvaneeckhaut.be/is-ilex-de-nieuwe-buxus/
  • http://www.buxuskoning.nl/assortiment/ilex-maximowicziana-var-kanehirae/
  • https://www.derooyhoveniers.nl/ziektes-en-plagen/alternatief-voor-de-buxus/
  • http://www.tuinplantenwinkel.nl/blogs/tuinplantenwinkel-blog/schade-door-buxusmot-wat-nu/
  • Afbeelding bron 1: Siala, Pixabay
Thijs1993 (41 artikelen)
Laatste update: 16-10-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.