Buxus in de tuin

Buxus in de tuin Buxus komt in bijna elke tuin wel voor. Is het geen klein haagje, dan wellicht enkele exemplaren in stenen potten of een blikvanger die in een beeld of opvallende vorm gesnoeid.

Algemeen

De meest voorkomende buxus in de Nederlandse tuin is de Buxus Sempervirens. Deze Buxus is enorm populair en vaak in een piramide, bolvorm of haag gesnoeid. Met goede voeding en verzorging kan de buxus vele jaren mee en omdat de buxus ook in de winter groen blijft, geeft deze in alle seizoenen een mooie aanblik in de tuin.

Groei

De buxus groeit niet hard en als je met specifieke vormen wil werken is aankoop van een groter exemplaar de enige optie, maar wel een dure. Zelf opkweken is ook altijd mogelijk, maar voor bijvoorbeeld een gangbare snoeifiguur ben je snel een jaar of acht tot tien verder. Als je zelf snoeit … .altijd voor de langste dag snoeien (21 juni)!

Voor het vormen van haag kunnen kleinere exemplaren wel geplaatst worden, maar stem af met het tuincentrum hoeveel buxusboompjes er op een meter moeten staan. Dit voorkomt op een later tijdstip “gaten” in de haag. De allerkleinste buxus boompjes zijn met enige regelmaat in de aanbieding, maar om een haagje te plaatsen heb je al snel boompjes van zo’n 30 tot 40 cm. nodig (ze groeien gemiddeld 12 tot 15 cm. per jaar). Afhankelijk waar je het koopt (tuincentrum in pot of kweker uit de volle grond) ben je al snel 5,- tot 9,- per stuk kwijt. Even rondkijken loont dus absoluut te moeite.

Voeding

De buxus moet eind februari/begin maart en in juni bemest worden. Er zijn kant-en-klare buxusmeststoffen bij de tuincentra te koop, maar er zijn ook middelen die net zo efficiënt zijn en een stuk goedkoper. Bijvoorbeeld gier, beendermeel of kippenmest korrels.

Om een mooie buxus te krijgen is de zuurgraad van de grond belangrijk. Kalk toevoegen kan dus van belang zijn. De meeste tuincentra bieden mogelijkheid de zuurgraad van je tuin te bepalen. Ze adviseren dan ook hoeveel kalk er eventueel toegevoegd moet worden aan de grond.

Meer lezen over de Buxus?

  • Handboek Buxus, Ireen Schmidt
  • Buxus voor een stijlvolle tuin, Gerda Tornieporth
  • Buxus, Ireen Schmidt
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buxusplanten in de tuinBuxusplanten in de tuinBuxus kennen we allemaal van de gestileerde Engelse en Franse tuinen. Nette haagjes, vaak kort geknipt, die de tuin inde…
Last van buxusziekte? Alternatieven en vervangers voor buxusLast van buxusziekte? Alternatieven en vervangers voor buxusBuxus is een veel voorkomende plant in de Nederlandse tuinen. Vanwege een aantal ziekten en plagen wordt deze plant stee…
Creatief met buxusAls je een tuin of balkon hebt dan is de buxus een ideale plant om te houden. Hij is vrij gemakkelijk om te verzorgen. E…
Het bemesten en bekalken van buxusHet bemesten en bekalken van buxusBuxus is een veelvoorkomende plant in de Nederlandse tuinen. Buxus is eenvoudig te snoeien in allerlei vormen. In de tui…

Hou je gazon kort en gezond met een mulchmaaierMaai je regelmatig je gazon en zit je regelmatig met flink wat grasafval opgescheept? Heb je onvoldoende ruimte voor een…
Giftige planten en struiken in de tuinGiftige planten en struiken in de tuinOm ongelukken met giftige planten te voorkomen is het van belang om te weten welke planten er zoal in de tuin staan. Voo…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.