Opvallende exotische bomen, struiken en planten in de tuin

Opvallende exotische bomen, struiken en planten in de tuin Ooit waren de ribes en forsythia populaire struiken in de tuin. Het waren de struiken waarvan hun bloei het voorjaar aangaf. Hoewel heel kleurig waren het zeker geen bijzondere verschijningen omdat er bijna geen tuin was waar ze niet in voorkwamen. Anno 2017 kan dat heel anders en leveren tuincentra verschillende bomen, struiken en planten met een bijzondere uitstraling. Soms zit het bijzondere ook in een bepaalde geur of in de combinatie van een zekere vorm met een kleur.

Bijzondere bomen, struiken en planten uit verre streken

Wellicht omdat velen vanaf ongeveer de tweede helft van de twintigste eeuw reizen hebben gemaakt naar verre oorden is er een behoefte ontstaan om iets van de flora uit die streken altijd dichtbij te hebben. Kwekers hebben daar op ingespeeld en kweken exoten die ook in een kouder klimaat goed gedijen. Onder exoten kunnen bomen, struiken en planten worden verstaan die normaal alleen in tropische of subtropische gebieden gedijen.

Exoten in tuinen van de Lage Landen

Die exoten worden dikwijls in een kuip gekweekt omdat ze dan in de winter met kuip en al op een vorstvrije plek bewaard kunnen worden. Dat kost wel enig sjouwwerk maar wordt telkens beloond met een plant die de winter zonder problemen heeft overleefd. Voorheen werden die planten oranjerieplanten genoemd omdat ze ís winters een plek kregen in een oranjerie die dikwijls aan een botanische tuin was verbonden.

Opvallende kuipplanten op terras of balkon

Het terras wordt door velen gezien als een verlengstuk van de woonkamer zoals dat in het zonnige zuiden al lang het geval is. Kuipplanten zijn bij uitstek geschikt om de sfeer te verhogen. Een voordeel van planten in een kuip is ook dat daarmee op een makkelijke manier een terras verlevendigd kan worden zonder een stuk grond nodig te hebben. Wie geen tuin bezit kan ook een of meer kuipplanten op een balkon plaatsen maar dan is het overwinteren niet zo makkelijk omdat het niet zo simpel zal zijn voor grote planten een plek voor de winter te vinden.

Exotische kuipplanten bij minimaal vijf graden naar buiten

Kuipplanten kunnen in verschillende vormen voorkomen zoals planten met een stam, als struiken en in de vorm van piramides. Veel kuipplanten zijn meerjarig maar mogen pas bij een temperatuur vanaf een graad of vijf buiten staan. Dat moet dan op een lichte en tochtvrije plek waarbij regelmatig moet worden gecontroleerd of de grond vochtig genoeg is. Het best is daarom grote potten te gebruiken waardoor verdamping enigszins wordt beperkt. Ook zijn grote potten uiteraard stabieler.

Aanschaf, potvulling en overwinteren

Bij de aanschaf van kuipplanten kan op een aantal dingen worden gelet. Wat de vulling van de potten betreft bestaat die in de regel uit meerdere onderdelen. Het overwinteren kan eventueel worden uitbesteed.

Aanschaf

  • Let op dat de grote en dikwijls zware potten getransporteerd kunnen worden als dit niet wordt uitbesteed.
  • Indien zelf wordt verpot moeten de potten eveneens hanteerbaar zijn.
  • Het bodemvlak van de potten moet groot genoeg zijn voor voldoende stabiliteit.
  • Bij topzware planten moet de pot verankerd kunnen worden.

Vulling

Soms worden kiezel, leemgrond, tuinaarde of andere middelen toegevoegd om een groot poriënvolume te verkrijgen. De verhouding van die middelen ten opzichte van de bloempotgrond is ongeveer 30% toevoegingen en 70% bloempotgrond.

Overwinteren

Wie een aantal kuipplanten heeft staan zal niet altijd een overwinteringsplaats kunnen vinden. Er zijn echter gespecialiseerde firmaís die de planten komen ophalen en onder de juiste omstandigheden laten overwinteren.

Palmen de winter door

Maar niet alleen exotische kuipplanten kunnen aangerekend worden als bijzonder in de tuin. Ook bepaalde soorten palmen zijn geschikt voor onze streken met koudere winters. Sommige soorten palmen worden als kuipplanten gehouden en worden dan tegen de winter op een beschermde plaats gezet. Maar andere palmen staan in de volle grond en zijn daardoor uiteraard niet verplaatsbaar. Afhankelijk van de soort is geringe of meer bescherming nodig tegen de vrieskou. Soms volstaat het omhoog binden van het blad en vliesdoek rond de stam en bladstelen te wikkelen. Maar bij anderen moet meer gebeuren waarbij het drooghouden heel belangrijk is omdat nattigheid en vorst funest kunnen zijn.

Extra bescherming noodzakelijk voor sommige soorten

Voor sommige palmen is het echt noodzakelijk om hen te beschermen met een heus bouwwerkje. Een goede constructie bestaat uit een afdak dat op zijwanden wordt bevestigd. Die zijwanden kunnen bestaan uit een simpel geraamte (dat overigens wel tegen weer en wind bestand moet zijn) en bekleed wordt met noppenfolie of vliesdoek. Aan te raden is om bijvoorbeeld een lichtslang rond de stam te monteren waarmee de temperatuur hoger gehouden kan worden dan de buitentemperatuur. Weliswaar een investering maar bij een handige constructie, die ook uitneembaar is, kan het bouwwerkje jaren gebruikt worden.

Geur in de tuin

Maar het zijn niet alleen bepaalde boomsoorten of kuipplanten die bijzonder genoemd kunnen worden. Opvallen gebeurt namelijk niet alleen door in het oog te springen. Struiken en planten in de tuin kunnen ook opvallen door een bepaalde geur zoals een geurend kruid. Ook bestaan er rozensoorten die voor een aangename geur kunnen zorgen. En vooral in het voorjaar kan genoten worden van geurende struiken. Het is even een kwestie van uitzoeken en de juiste adviezen krijgen.

Geurende struiken

Een vroeg bloeiende en geur verspreidende struik is het peperboompje dat al in maart bloeit. Een zeer bekende geurende struik is de sering die vanaf mei bloeit en een heerlijke geur verspreid die vooral bij het langslopen kan worden waargenomen. Ook vanaf mei en tot in juni geurt de boerenjasmijn met zijn witte bloemen en eveneens met witte bloemen geurt de moeraspalm. Verder is er nog de minder bekende specerijstruik met geurende bruinrode bloemen in juni en juli en de sneeuwbal die van mei tot augustus bloeit met witte geurende bloemetjes.

Lees verder

© 2017 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Exotische bomen en planten kiezen voor in de tuinExotische bomen en planten kiezen voor in de tuinExotische planten zijn vooral populair geworden nadat velen reizen zijn gaan maken en er in verre oorden kennis mee maak…
Tuin winterklaar maken: nodig of niet?Tuin winterklaar maken: nodig of niet?Hoe moeten we de tuin klaar maken voor de winter? Moeten we de tuin eigenlijk wel klaar maken voor de winter? De een gaa…
Je tuin winterklaar makenRond novenber is het de periode om je tuin winterklaar te maken. Je tuin winterklaar maken is geen verplichting. Maar he…
Werkzaamheden in de tuin in de winterWerkzaamheden in de tuin in de winterOok in het winterseizoen is er nog voldoende van de tuin te genieten en is er voldoende te doen. De wintertuin hoeft nie…

Water sproeien in de tuin: kwestie van maatwerkWater sproeien in de tuin: kwestie van maatwerkOf het nu op het balkon, op het terras of in de tuin is, struiken, bloemen, fruit en groenten hebben regelmatig en voldo…
Zelf kweken van planten zoals kruiden is een leuke hobbyZelf kweken van planten zoals kruiden is een leuke hobbyKweken is het zaaien of poten en verzorgen van bloemen, bomen, fruit, kruiden en planten. Kweken komt veelvuldig voor in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aquamaz, Pixabay
  • http://www.kwekerijennederland.nl/kuipplantenvoort.html
  • http://www.kwekerijennederland.nl/winterbeschermin.html
  • http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2010/11/bouwplan-winterbescherming/
  • http://www.bloemenbezorgenvandaag.nl/top-10-bloeiende-struiken-met-geur/
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.