Genieten van een goed aangelegde tuin
Volgens een Chinees gezegde kun je een paar uur gelukkig zijn door goed dronken te worden en kun je enkele jaren gelukkig zijn door in het huwelijk te treden maar kun je een leven lang gelukkig zijn door een tuin te nemen. Jammer voor allen die driehoog wonen. Het aanleggen van een tuin vergt beleid om niet na enkele jaren tot de conclusie te komen dat het een wildernis is geworden. Afmetingen van de onderdelen spelen daarbij een belangrijke rol maar vooral ook de beplanting. Uiteraard kan beter gekozen worden voor een onderhoudsvriendelijk ontwerp bij gebrek aan voldoende tijd om de tuin op orde te houden.
Verhouding groen en bestrating
Een tuin aanleggen of renoveren begint met het kiezen van de juiste verhoudingen van bestrating en groen zoals gras en beplanting. Voor een mooie verhouding mag de bestrating niet meer zijn dan een derde van de totale oppervlakte. Het overige deel komt het best tot zijn recht als de helft daarvan wordt beplant met planten, struiken en bomen die hoger worden dan negentig centimeter. Uiteindelijk zal dan een derde bestrating zijn, een derde laag groen en een derde hoog groen. Een eventuele vijver wordt beschouwd als laag groen.
Terras minimaal drie bij drie
Bij kleinere tuinen zal de verhouding van een derde bestrating en twee derde groen niet altijd haalbaar zijn omdat een terras toch minimaal drie bij drie meter moet zijn. Het is goed om dan op een creatieve manier toch aan de suggestie van twee derde groen te komen door bijvoorbeeld groenschermen of leibomen die bijvoorbeeld als parasol worden geleid en geknipt.
Dieptewerking door afwisseling
Door de hogere beplanting dan negentig centimeter krijgt de tuin spanning en zal een grotere dieptewerking worden bereikt. Het grootste effect van dieptewerking wordt verkregen als de hogere elementen niet allemaal aan de buitenzijde van de tuin staan maar als de zichtlijnen afwisselend in hoogten worden onderbroken. Een tuin die in één keer is te overzien is minder spannend dan een tuin met afwisseling in het ontwerp.
Veel of weinig onderhoud
Bij de aanleg moet ook rekening worden gehouden met het latere onderhoud. Voor iemand die tuinieren als hobby beschouwd is het onderhoud een heel andere kwestie dan voor tuinbezitters die het liefst alleen vanuit een ligstoel van de tuin willen genieten. In de groeitijd van het gras vergt een groen veldje veel onderhoud en kan beter voor een andere invulling van het lage groen worden gekozen wanneer grasmaaien als een vervelend karwei wordt beschouwd. Een gazon moet toch al gauw een dertigtal keren per jaar worden gemaaid. Ook bij de keuze van de beplanting is het beter om rekening te houden met de bewerkelijkheid van snoeien en ander noodzakelijk onderhoud. Zo moet een ligusterhaag twee keer per jaar worden geknipt terwijl een klimophaag best een jaartje zonder knipwerk kan.
Waarborg van privacy
Aan de situering van de tuin is meestal niets te veranderen maar door een slimme indeling kunnen bepaalde effecten toch worden beïnvloed zoals minder geluid van de buren, de inkijk van de achterburen vermijden of minder laten doordringen van straatgeluiden. Hiervoor kunnen hulpmiddelen worden toegepast zoals leibomen die geluid enigszins tegenhouden, begroeide pergola’s met hetzelfde effect en leibomen tegen de inkijk. Ook kunnen geluidswerende tuinafscheidingen worden geplaatst waar echter niet al te veel effect van mag worden verwacht want het gaat om slechts enkele decibellen. Door in het ontwerp reeds rekening te houden met al die zaken zal de privacy zoveel mogelijk worden gewaarborgd want bekeken worden of op elk moment door de buren aangesproken te kunnen worden werkt niet mee aan het vrij en prettig voelen in de tuin.
Lees verder