Exotische bomen en planten kiezen voor in de tuin

Exotische bomen en planten kiezen voor in de tuin Exotische planten zijn vooral populair geworden nadat velen reizen zijn gaan maken en er in verre oorden kennis mee maakten. Iets van de zo geliefde tropische sfeer in de eigen tuin brengen kan ook best met het aanbod van exoten in tuincentra en andere verkooppunten. De bomen en planten van dat aanbod worden gekweekt door gespecialiseerde kwekers. Soms worden de bomen en planten rechtstreeks van de kwekerij betrokken en worden door de leverancier pas opgehaald na een bepaalde bestelling van de klant. Maar ook is een aantal exoten in voorraad bij tuincentra.

Beetje tropen en vleugje Toscane in de tuin

Om een beetje tropen of een vleugje Toscane in een tuin te krijgen komen diverse bomen en planten in aanmerking. Geschikte bomen zijn onder meer bananenboom, olijfboom, vijg en verschillende soorten palmbomen. Planten die het goed kunnen doen zijn Bougainvillea, jacaranda, Lagerstroemia, mimosa, oleander en yuca. In Nederland leverbaar zijn ook enkele soorten vruchtdragende exoten zoals citrus, granaatappel, kumquat en limoen. Overigens kan het bij een strenge winter wel eens mis gaan als de bomen en planten onvoldoende zijn beschermd.

Exotische bomen en planten combineren

Exotische bomen en planten zijn goed te combineren met varens. Bij bomen worden varens dikwijls geplant als onderbegroeiing. Maar ook bamboe is met een aantal exoten goed te combineren. Verder kunnen lavendel en andere tuinkruiden uitstekend worden gecombineerd.

Over geschikte of ongeschikte soorten exoten

Het begint met de juiste kennis van een plant. Overigens zijn de bomen en planten met veel risico in ons klimaat meestal niet in de verkoop.
 • Cactus: Een cactus uit Mexico moet ook daar tegen vorst kunnen omdat ook in Mexico de temperatuur wel eens onder nul komt. Maar in dat land is het veel droger dan in ons land met natte winters waardoor die cactus hier toch niet zo makkelijk zal overleven.
 • Palm: Palmen die van oorsprong uit de Pyreneeën of de Himalaya komen en daar de winter goed doorkomen hebben hier betere kansen. Daarentegen leveren de palmen uit Spanje grotere risico’s op om hier te overleven.
 • Olijfboom: Een olijfboom uit Toscane kan bevriezen als een te jonge boom wordt aangeschaft terwijl een boom met een flinke stamdoorsnee het wel kan halen. Een jonge olijfboom kan beter in een grote pot worden geplant en in de winter op een vorstvrije plaats worden weggezet.
 • Bamboe: Bamboe is een goede keuze. Die plant kan ook als windkering worden toegepast.

Verder spelen voor het goed gedijen van de bomen en planten nog enkele aspecten een rol zoals:
 • Klimaat: Een exotische plant aan zee in een net iets milder klimaat heeft ook goede groeikansen.
 • Natte klei: Maar woestijnplanten en natte klei is geen goede combinatie omdat, zoals bij alle planten, rekening moet worden gehouden met de grondsoort.
 • Plaats in tuin: Verder is de plaatsing in de tuin van belang en bieden tuinen in steden meer mogelijkheden dan tuinen op het platteland.

Twee geschikte exoten

Twee exoten die het in het algemeen goed doen bij voldoende winterse bescherming zijn de Trachycarpus fortunei en de Musa basjoo.

Trachycarpus fortunei (Chinese henneppalm)

Onder de palmensoorten is vooral de Trachycarpus een plant die tegen een stootje kan. Als een palm als de Trachycarpus fortunei het loodje legt komt dat meestal niet door vorst maar door overvloedige regen in combinatie met lage temperaturen. Dit kan tot rotting leiden met uiteindelijke afsterving. Het best is om een niet te jonge plant aan te schaffen. Om te voorkomen dat zich water ophoopt bij de wortels waarna rotting kan ontstaan moet de grond goed doorlaatbaar worden gemaakt. Bij beschutting tegen harde wind uit het noorden en oosten kan de Trachycarpus fortunei temperaturen tot min achttien graden verdragen. Het duurt echter wel minstens twee jaar voordat de palm is aangeslagen. Eenmaal goed in de groei kan de plant wel twaalf bladeren per jaar maken en jaarlijks ongeveer vijftien centimeter hoger worden. Voor alle zekerheid kan hij ’s winters worden ingepakt met eerst jute of stro rond de stam en daarna een rieten mat er omheen. Inpakken met plastic is niet aan te raden omdat dat broei kan veroorzaken en het blad kan beschadigen op plekken waar het plastic in contact komt met het blad.

Musa basjoo (Japanse vezelbanaan)

Ook de Musa basjoo is een plant die redelijk tegen de kou kan. Het is raadzaam om hem zo vroeg mogelijk na de nachtvorst te planten en een niet te kleine plant te kiezen van ongeveer een meter hoog. De plant vereist een voedzame grond die goed doorlatend is. Hij kan in een seizoen uitgroeien tot twee meter of meer. Als winterbescherming dient een ruime koker van kippengaas rondom de stam te worden aangebracht die gevuld wordt met stro en droge bladeren. De bovenkant van die koker moet worden afgedekt om vocht tegen te houden.

Goed advies en hulp van de vakman bij het kiezen

Bij exotische planten moet zeer goed rekening worden gehouden met de specifieke eisen van de planten. Goede voorlichting door een tuinman die er verstand van heeft is daarom bij de keuze van een bepaald soort onmisbaar en is de beste garantie voor succes voor het overleven van exotische planten.

Lees verder

© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Exoten trekken Nederland binnenExoten trekken Nederland binnenNederland heeft een groot aantal inheemse planten en dieren, maar er komen steeds meer soorten bij die hier eigenlijk ni…
Opvallende exotische bomen, struiken en planten in de tuinOpvallende exotische bomen, struiken en planten in de tuinOoit waren de ribes en forsythia populaire struiken in de tuin. Het waren de struiken waarvan hun bloei het voorjaar aan…
Kerstboom kiezenVoor de kerst gaat u er op uit om een kertboom te kopen die blikvanger gaat worden in uw interieur. Er zijn in Nederland…
Tuinieren in De Sims 4Tuinieren in De Sims 4Ook in De Sims 4 is het weer mogelijk om lekker te gaan tuinieren. Je hoeft geen uitbreidingen aan te schaffen om te kun…

Het bemesten en bekalken van buxusHet bemesten en bekalken van buxusBuxus is een veelvoorkomende plant in de Nederlandse tuinen. Buxus is eenvoudig te snoeien in allerlei vormen. In de tui…
Volkstuinen: zeer populair in Nederland en BelgiëVolkstuinen: zeer populair in Nederland en BelgiëEen volkstuin is een tuin die zich niet bij de eigen woning bevindt en waarvoor meestal een stuk grond wordt gehuurd dat…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sandid, Pixabay
 • https://www.directplant.nl/tuinplanten/exotische-planten.html
 • https://tuin-wiki.nl/palmen/trachycarpus/trachycarpus-fortunei
 • https://www.palmaverde.nl/bananen-musa-basjoo-japanse-vezelbanaan.html
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 28-12-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.