Je tuin winterklaar maken

Rond novenber is het de periode om je tuin winterklaar te maken. Je tuin winterklaar maken is geen verplichting. Maar het scheelt in het voorjaar een hoop werk en je hebt in het voorjaar een veel uitbundigere bloei van je planten. Hieronder is te lezen wat je allemaal kunt doen om je planten de winter door te laten komen en wat je nog meer aan je tuin kunt doen.

Snoeien

Een aantal struiksoorten moeten juist nu gesnoeid worden. Doe je dit in het voorjaar, dan is de kans groot dat ze dood "bloeden". Fruitbomen, klimop, groenblijvende hagen zoals coniferen en de messte bladverliezende hagen kunnen nu ook gesnoeid worden. Let alleen wel op dat je geen struiken snoeit die op eenjarig hout bloeien. Als je deze namelijk wel snoeit, dan bloeien ze in het voorjaar niet.

Maaien

Geef je gazon nog even een maaibeurt. In de winter (bij vorst) zal het gazon nauwelijks groeien. Bij zachte winters zal het gazon wel doorgroeien en zal er af en toe toch nog gemaait moeten worden.

Mos in het gazon

Veel mensen kampen in het voorjaar met mos in het gazon. Dit is een groot gedeelte te voorkomen door tijdens het winterklaar maken van je tuin even wat kalk te strooien. Mos is namelijk gek op zure gronden en de kalk heft de zuurtegraad weer wat op.

Beplanting

De herfst is, zolang het nog geen vorst is, een uitstekende periode om nog wat nieuwe vaste planten in de grond te zetten. De bodem is nog warm van de zomer en de temperatuur is ook nog prima. De planten zullen voor de winter al geworteld zijn en zullen ook meteen in het voorjaar uitlopen of gaan bloeien.

Bloembollen

Nu is het ook nog de periode om voorjaarsbloeiers in de grond te stoppen. Narcissen, tulpen, krokussen en noem maar op, kunnen nu nog de grond in. Doe dit wel voordat de vorst begint.

Zomerbollen

Zomerbollen zoals begonia, canna en dahlia moeten nu uit de grond gehaald worden. Deze bollen zijn niet vorstbestendig. Haal de bollen uit de grond en schud de aarde er goed van af. Leg ze te drogen op een beschutte plaats. Als de bollen droog zijn kun je ze bewaren in een oude krant op een vorstvrije plek.

Kuipplanten

Eenjarige bloeiers zoals geranium, petunia, afrikaantje en lobelia zijn uitgebloeid en kunnen weggegooid worden. De niet winterharde planten (kuipplanten), haal je nu ook naar binnen. Zet deze planten in een lichte ruimte waar de temperatuur tussen de 5 en 10 graden ligt. Vergeet de planten niet af en toe water te geven.

De niet vorstbestendige potten en bakken moeten ook naar binnen gehaald worden. In het vroege voorjaar kunnen de potten en planten weer de tuin in. Maak de potten goed schoon voordat ze naar binnen gaan en controleer de planten op slakken en andere beestjes. Geef de planten matig water als ze binnen staan.

De vijver

Zet de vijverpomp uit als de vijvertemperatuur bemeden de 10 graden daalt, maar laat de beluchtingspomp wel draaien. Dit voorkomt dichtvriezen van de vijver. Bouw het voeren van de vissen langzaam af en stop met voeren als het de temperatuur onder de twaalf graden zakt. Haal de dode vijverplanten uit de vijver en ook de gevallen bladeren.

De rest

Maak de tuinmeubelen schoon en berg ze op. Bij houten tuinmeubelen, geef ze nog even een lik tuinmeubel olie. Sluit de buitenkraan af, lat de tuinslang leeglopen en berg deze op. Bescherm half winterharde planten tegen de vorst en pak ze in met noppenfolie of dek de grond af met stro. Ook kan je de gevallen bladeren gebruiken als bescherming tegen de vorst.
Deze bladeren kun je gebruiken om planten die half winterhard zijn, te beschermen tegen de kou.

Vogels

De vogels gaan het nu moeilijker krijgen met het vinden van voedsel. Je kan nu vogelhuisjes op gaan hangen met voedsel en vetbollen en pindaslingers ophangen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je huis winterklaar makenHet is belangrijk je huis en tuin voor de winter winterklaar te maken. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen in de…
Tuin winterklaar maken: hoe doe je dat?Tuin winterklaar maken: hoe doe je dat?Tuin winterklaar maken van de tuin: de een kiest hier bewust voor terwijl de ander de natuur zijn gang laat gaan. Waar m…
De tuin winterklaar makenDe tuin winterklaar makenWe hebben te weinig kunnen genieten van de tuin, wellicht komen er nog enkele mooie dagen aan, maar dan zit het er toch…
Maak je tuin in het najaar winterklaarMaak je tuin in het najaar winterklaarHet is niet zo vreemd dat we graag de zomer zo lang mogelijk vast houden. We zijn graag buiten, in de tuin en met het va…

Aanschaf van een tuinhuisjeAanschaf van een tuinhuisjeHet lijkt enorm leuk, een tuinhuisje in je tuin. Maar er komt toch nog wel het een en ander kijken bij de aanschaf van e…
Easy grass; onderhoudsvrij gras in uw tuinEasy grass; onderhoudsvrij gras in uw tuinGras is een bijna onmisbaar element in de tuin. Naast de overige beplanting zorgt gras ervoor dat de tuin een groene uit…
Bronnen en referenties
  • Tuinplanten encyclopedie
Lautof (148 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.