Grasmaaiers: handmaaier, motormaaier of robotmaaier
Tussen het gras maaien met een zeis (dat veel vaardigheid vraagt) en het comfortabel zittend op een machine rondrijden om het gras te maaien zitten enkele eeuwen. Een enkele bergboer wil nog wel eens een schuine helling met de zeis bewerken maar siergras wordt altijd met op zijn minst een handmaaier gekortwiekt. Afhankelijk van de grootte van het gazon wordt gekozen voor een model maaier die in principe allemaal hetzelfde doen maar waarbij de persoonlijke energie zeer verschillend is. De keuze bestaat daarbij uit verschillende maaiers van handmaaier tot robotmaaier die geheel zelfstandig het maaien van het gras uitvoert.
Handwerk, motorwerk of automaat
Voor een optimaal grasveld is regelmatig maaien noodzakelijk. Kleine oppervlakten zijn nog wel bij te houden met een handmaaier maar voor grotere gazons wordt meestal wel een gemotoriseerde maaier aangeschaft. Wie het nog makkelijker wil hebben kan vanuit zijn luie stoel kijken naar een robotmaaier die volledig automatisch alle hoeken en plekken nagaat waar het
gras gemaaid moet worden.
Aandrijfmechanismen voor grasmaaiers
Er zijn drie soorten aandrijfmechanismen van grasmaaiers namelijk handmatig, met elektrische motor of met benzinemotor.
Handgrasmaaier
De veel gebruikte handgrasmaaier heeft een horizontale messenkooi met spiraalvormige messen. Tijdens het voortduwen draaien de messen rond langs een ondersnijplaat. Het knippen van het gras gebeurt dan door een soort schaarbeweging. Dit systeem wordt een kooimaaier genoemd. Een goed afgestelde kooimaaier snijdt het gras zodanig af dat er gave grassprieten ontstaan zonder rafels. Een kooimaaier heeft wel onderhoud nodig zoals het jaarlijks slijpen van de messen wat vakwerk is.
Elektrische grasmaaiers
Bij een elektrische grasmaaier wordt de beweging meestal overgebracht op een verticale as waarbij de messen onder de grasmaaier draaien. Dit systeem wordt cirkelmaaier genoemd. Een elektrische grasmaaier heeft ten opzichte van de handgrasmaaier uiteraard het voordeel dat zonder krachtsinspanning gemaaid kan worden. Ten opzichte van de benzinemaaier heeft hij onder meer het voordeel minder lawaai te maken maar hij heeft wel stroom nodig. Lastig is daarbij de lange snoer vanuit een stopcontact.
Benzinegrasmaaiers
Een benzinemaaier is vergelijkbaar met een elektrische maaier maar heeft als gemotoriseerd systeem onder meer het voordeel ten opzichte van de elektrische maaier dat hij krachtiger is. Ook de benzinemaaier is een cirkelmaaier waarbij de messen met hoge snelheid ronddraaien waardoor de grastoppen min of mee weggeslagen worden. Door die manier van maaien ontstaan rafelige grassprieten. Een gevaar zowel bij de elektrische maaier als bij de benzinemaaier is dat door het ronddraaisysteem van de messen kleine voorwerpen zoals steentjes met grote snelheid gelanceerd kunnen worden.
Robotmaaier
Een speciaal soort maaier is de robotmaaier welke bestaat uit een geautomatiseerde grasmaaier die volledig zelfstandig werkt. De robotmaaier zoekt zijn eigen weg en bereikt alle plekjes. Bij het leegraken van de accu rijdt deze maaier uit zichzelf weer terug naar het laadstation.
Maaihoogte
Bij alle grasmaaiers kan de maaihoogte in meerdere standen worden ingesteld. Dat is belangrijk omdat afhankelijk van de seizoentijd het gras langer of korter gemaaid moet worden. Maar in elk geval moet het gras in de groeitijd regelmatig worden gemaaid. Vooral degenen die te lang gewacht hebben met het maaien, of die geen vakantiehulp konden regelen gedurende een weken durende vakantie, zullen menig zweetdruppel van het gezicht moeten wrijven bij het maaien van het te lange gras met een handmaaier.
Waar het gemaaide gras blijft
Bij een aantal typen grasmaaiers wordt het gras opgevangen in een bak. Bij andere typen wordt het achtergebleven gras meestal weggeharkt maar er bestaan ook maaiers waarbij het afgesneden gras over het gazon wordt verspreid als nieuwe voedingsstof.
Lees verder