Grasmaaiers: handmaaier, motormaaier of robotmaaier

Grasmaaiers: handmaaier, motormaaier of robotmaaier Tussen het gras maaien met een zeis (dat veel vaardigheid vraagt) en het comfortabel zittend op een machine rondrijden om het gras te maaien zitten enkele eeuwen. Een enkele bergboer wil nog wel eens een schuine helling met de zeis bewerken maar siergras wordt altijd met op zijn minst een handmaaier gekortwiekt. Afhankelijk van de grootte van het gazon wordt gekozen voor een model maaier die in principe allemaal hetzelfde doen maar waarbij de persoonlijke energie zeer verschillend is. De keuze bestaat daarbij uit verschillende maaiers van handmaaier tot robotmaaier die geheel zelfstandig het maaien van het gras uitvoert.

Handwerk, motorwerk of automaat

Voor een optimaal grasveld is regelmatig maaien noodzakelijk. Kleine oppervlakten zijn nog wel bij te houden met een handmaaier maar voor grotere gazons wordt meestal wel een gemotoriseerde maaier aangeschaft. Wie het nog makkelijker wil hebben kan vanuit zijn luie stoel kijken naar een robotmaaier die volledig automatisch alle hoeken en plekken nagaat waar het gras gemaaid moet worden.

Aandrijfmechanismen voor grasmaaiers

Er zijn drie soorten aandrijfmechanismen van grasmaaiers namelijk handmatig, met elektrische motor of met benzinemotor.

Handgrasmaaier

De veel gebruikte handgrasmaaier heeft een horizontale messenkooi met spiraalvormige messen. Tijdens het voortduwen draaien de messen rond langs een ondersnijplaat. Het knippen van het gras gebeurt dan door een soort schaarbeweging. Dit systeem wordt een kooimaaier genoemd. Een goed afgestelde kooimaaier snijdt het gras zodanig af dat er gave grassprieten ontstaan zonder rafels. Een kooimaaier heeft wel onderhoud nodig zoals het jaarlijks slijpen van de messen wat vakwerk is.

Elektrische grasmaaiers

Bij een elektrische grasmaaier wordt de beweging meestal overgebracht op een verticale as waarbij de messen onder de grasmaaier draaien. Dit systeem wordt cirkelmaaier genoemd. Een elektrische grasmaaier heeft ten opzichte van de handgrasmaaier uiteraard het voordeel dat zonder krachtsinspanning gemaaid kan worden. Ten opzichte van de benzinemaaier heeft hij onder meer het voordeel minder lawaai te maken maar hij heeft wel stroom nodig. Lastig is daarbij de lange snoer vanuit een stopcontact.

Benzinegrasmaaiers

Een benzinemaaier is vergelijkbaar met een elektrische maaier maar heeft als gemotoriseerd systeem onder meer het voordeel ten opzichte van de elektrische maaier dat hij krachtiger is. Ook de benzinemaaier is een cirkelmaaier waarbij de messen met hoge snelheid ronddraaien waardoor de grastoppen min of mee weggeslagen worden. Door die manier van maaien ontstaan rafelige grassprieten. Een gevaar zowel bij de elektrische maaier als bij de benzinemaaier is dat door het ronddraaisysteem van de messen kleine voorwerpen zoals steentjes met grote snelheid gelanceerd kunnen worden.

Robotmaaier

Een speciaal soort maaier is de robotmaaier welke bestaat uit een geautomatiseerde grasmaaier die volledig zelfstandig werkt. De robotmaaier zoekt zijn eigen weg en bereikt alle plekjes. Bij het leegraken van de accu rijdt deze maaier uit zichzelf weer terug naar het laadstation.

Maaihoogte

Bij alle grasmaaiers kan de maaihoogte in meerdere standen worden ingesteld. Dat is belangrijk omdat afhankelijk van de seizoentijd het gras langer of korter gemaaid moet worden. Maar in elk geval moet het gras in de groeitijd regelmatig worden gemaaid. Vooral degenen die te lang gewacht hebben met het maaien, of die geen vakantiehulp konden regelen gedurende een weken durende vakantie, zullen menig zweetdruppel van het gezicht moeten wrijven bij het maaien van het te lange gras met een handmaaier.

Waar het gemaaide gras blijft

Bij een aantal typen grasmaaiers wordt het gras opgevangen in een bak. Bij andere typen wordt het achtergebleven gras meestal weggeharkt maar er bestaan ook maaiers waarbij het afgesneden gras over het gazon wordt verspreid als nieuwe voedingsstof.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Robotmaaier: zelfstandig werkende grasmaaierRobotmaaier: zelfstandig werkende grasmaaierEen grasmaaier is een onmisbaar apparaat voor een tuin met een gazon. Bij groeizaam weer moet het gras immers minimaal é…
De voor en nadelen van een handmaaierEen handmaaier is een grasmaaier die je met de hand vooruit kunt duwen. Er zijn nog veel mensen die deze handmaaier gebr…
Robotgrasmaaiers voor een altijd groen en strak gazonRobotgrasmaaiers voor een altijd groen en strak gazonVoor veel tuineigenaren is gras een onmisbaar element in de tuin. Maar je haalt je daarmee wel veel extra werk op de hal…
Vergelijking tussen benzine- en elektromaaiers voor gazonWelke grasmaaier je nodig hebt voor je gazon hangt van enkele factoren af. Zowel elektrische als benzinemaaiers hebben e…

Ziekte in buxus door buxusmot of buxusrupsZiekte in buxus door buxusmot of buxusrupsDe buxusrups (Cydalima perspectalis) richt een kaalslag aan in veel tuinen waarin buxusplanten groeien. De buxusmot deed…
Het gemak van vijverstofzuigersEen vijverstofzuiger is een ideaal hulpmiddel om te gebruiken wanneer er vuil op de bodem van de vijver achterblijft. Di…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grasmaaier
  • http://www.kieskeurig.nl/grasmaaier/informatie
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 11-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.