M. Vogelzang, 06-05-2019
Wat te doen als de buxus niet meer te redden is.kan ik hem bij het grofvuil zetten of moet hij afgevoerd worden door de gemeente om verbrand te worden
Reactie infoteur, 06-05-2019
Hij kan bij het grofvuil, mits je hem goed in plastic inpakt. Je kunt de buxus niet zomaar in de groenbak doen of als grof tuinafval aanleveren omdat de rupsen dan niet worden gedood.
Mw van Veen, 24-04-2019
Ik heb 10 mooie buxus planten in mijn tuin voor en achter. Ik heb de rups dit jaar voor het eerst in mijn planten gezien.
Heb al een paar keer gespoten maar zie steeds weer opnieuw spinsels. Daar spuit ik dan maar weer op.
Mijn planten zijn dusdanig groot dat ik nu al drie flessen bestrijdingsmiddelen heb gebruikt.
Heb ook mottenvallen aangeschaft.
Ik vraag mij af in hoeverre dit zal helpen. Wordt anders een duur grapje.
Zie bij de buren aan de overkant ook al kale buxusplanten staan.
Mijn vraag: Is er meer bekend of bv. tuinen in Frankrijk of andere landen succes hebben met het bestrijden van de mot?
Daar is hij al veel langer aanwezig dan hier. Ben woonachtig in Den Haag.
Reactie infoteur, 29-04-2019
Bij het bespuiten van de buxus is het de bedoeling om deze in te spuiten en dit proces na 10 dagen nog eens te herhalen. Na 2 maanden is pas een herhaling nodig. Als er jonge koolmeesjes zijn, dan is bespuiten met een regulier bestrijdingsmiddel niet goed omdat ze dan rupsen met bestrijdingsmiddelen te eten krijgen. Een milieuvriendelijke oplossing is het gebruik van feromoonvallen. Dit is een lokstof waar alleen buxusmotten op afkomen.
Spinsels kunt u het beste wegknippen, hiermee verwijdert u de poppen en eventuele eitjes. Beiden zijn niet goed met een bestrijdingsmiddel te bereiken. De rups is hardnekkig, in de zuidelijke provincies hebben we er al enkele jaren last van. Alleen regelmatig spuiten en de planten goed in de gaten houden lijkt te helpen.
Stefan, 22-09-2018
Ik bestrijd zodra we rupsen zien, z’on 3x per jaar, de buxus met een bestrijdingsmiddel. Preventief schijnt niets te helpen. Het enige wat je kunt doen is maandelijks bij droog weer de planten met lavameel bestrooien. Hier schijnen de blaadjes harder van te worden waardoor minder aantrekkelijk voor de rupsjes.
Reactie infoteur, 24-09-2018
Goede tip! Lavameel kende ik nog niet om buxusplanten minder aantrekkelijk te maken als lekker hapje.
M. G. C. Vonk-Janssen, 22-05-2018
Hier in Nijmegen hebben de kauwen de rupsen van buxusmot massaal ontdekt. Met tientallen tegelijk duiken ze buxushagen in en plukken de rupsen eruit. Ze hebben dus nu minstens 1 natuurlijke vijand. Maar ik heb ook de indruk dat huismussen ze wel lusten, dat laatste denk ik omdat ik sinds een week ook die vogels in mijn buxus zie zitten. Het gaat dus, ook zonder gif, wel goed komen!
Reactie infoteur, 22-05-2018
Er komen steeds meer berichten dat de buxusrups natuurlijke vijanden krijgt. Ook slakken eten de rupsen en steeds meer vogels weten er weg mee. Kauwen, mezen en mussen zetten de rupsen op hun menu. Een andere natuurlijke oplossing zijn nematoden; microscopisch kleine aaltjes die buxusrupsen parasiteren en doden.
Ap Verwaijen, 24-04-2018
Ik had toevallig een klein emmertje water bij mijn buxushagen staan en later waren er 10 rupsen ingekropen en verdronken. Dat ben ik toen verder gaan proberen en het helpt.
Reactie infoteur, 25-04-2018
Alle beetjes helpen! Het is alleen de vraag of deze methode wel afdoende is. De eitjes en larven zijn lastig te bereiken en de rupsen die niet in je emmertje belanden knagen ondertussen flink door. Overigens zijn ook koolmeesjes een milieuvriendelijke oplossing. De meest effectieve oplossing is nog steeds het bespuiten van de planten met een geschikt bestrijdingsmiddel.
Paul, 26-10-2017
Ik heb twee maanden geleden fijn gaas over mijn buxus (4m x 1m) gespannen, zodat bestaande motten er niet bij kunnen en nieuwe motten niet kunnen uitvliegen. Ik heb in de afgelopen tijd ca 60 motten onder het gaas platgedrukt. Dat zijn dus rupsen geweest die ik ondanks veel zoeken over het hoofd heb gezien. Mijn vraag is nu, een rups die mot wordt kan toch geen eitjes leggen? Die moet toch eerst uitvliegen en bevrucht worden, om daarna terug te komen om eitjes te leggen? Zo niet dan is al mijn werk voor niets geweest en hebben die zestig platgedrukte motten honderden eitjes afgezet en geef ik de strijd onmiddellijk op, want het aantal rupsen dat ik verwijderd heb, voordat ik gaas gespannen had, liep in de honderden. Maar Ik ga er nog steeds vanuit dat door het volledige afsluiten van de haag door het fijnmazige gaas de cyclus doorbroken wordt. Wie weet het?
Reactie infoteur, 27-10-2017
Hallo Paul, zo te lezen heb je alleen handmatig de rupsen gevangen. De buxusrups heeft echter meerdere stadia: eitje-larve-rups-mot. Mogelijk heb je die andere stadia gemist en hebben deze zich allemaal verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast hoeft een mot niet uit te vliegen om bevrucht te raken. Als een mannetjesmot en vrouwtjesmot samen onder het gaas op jouw buxusstruik zitten zal het vrouwtje, ook zonder uitvliegen, bevrucht worden. Wanneer je jouw struik rupsvrij wilt krijgen, is het werken met een (milieuvriendelijk) bestrijdingsmiddel of met feromonen onvermijdelijk. Veel succes!
Christien Pluut, 18-08-2017
Ik denk dat het verhaal van de koolmeesjes klopt. Begin deze week zag ik (vanuit de kamer) een koolmeesje met een rups in z'n snavel in onze tuin zitten. Nadat ik er op ben gaan letten zag ik j.l. woensdag een zwerm koolmeesjes in de buxusbol heen en weer vliegen die op jacht waren. Tegelijkertijd zat één koolmeesje de buxusmot achterna. Daarna heb ik de buxusbol bekeken en heb geen rups meer gezien. Misschien kan dit het begin van de natuurlijke vijanden zijn en gaat de natuur dit probleem oplossen. De verdere ontwikkeling moet nog afgewacht worden.
Reactie infoteur, 21-08-2017
Het zou zeker mooi zijn als de natuur dit zelf oplost. De jongen van een koolmeesje eten ieder zo'n 600 rupsen per dag; hopelijk richten hun ouders zich hiervoor vooral op de buxusrupsen.
Theo Hendriks, 14-08-2017
Ik kan #9 bevestigen. Ik ben al 3 dagen bezig de rupsen en eitjes te verwijderen. Het viel mij op dat er steeds meer wespen de buxus induiken. Dus ik besloot maar eens te kijken wat hun aandacht trok. En ja ze vielen de rupsen aan, eentje maakte zelfs een pop open en heeft de kop van de rups opgegeten en ging zich vervolgens uitgebreid poetsen. Ik heb hiervan een foto gemaakt. Dus misschien toch een nieuwe natuurlijke vijand.
Reactie infoteur, 14-08-2017
Goed nieuws voor de bezitters van buxusplanten, hopelijk zet deze ontwikkeling zich voort en heeft de rups binnenkort een beduchte tegenstander. Er wordt tevens melding gemaakt van koolmeesjes die de larven eten, dat heb ik echter ook nog niet zelf gezien.
Willy, 10-08-2017
Kan ik ook met een gewone stofzuiger de rupsen en eitjes wegzuigen, of heeft dat geen zin? Is er verder een middel zoals spiritus met zeep om ze te verwijderen?
Reactie infoteur, 10-08-2017
Huismiddeltjes zijn onvoldoende effectief tegen de buxusrups, alleen (biologische) bestrijdingsmiddelen en feromoonvallen werken afdoende. Gebruik van een gewone stofzuiger neemt de eitjes niet weg omdat ze vastzitten aan de onderkant van de blaadjes. Met de hand vangen van rupsen en poppen lost het probleem gedeeltelijk op, mits het op een tijdige, nauwkeurige en consequente wijze wordt uitgevoerd.
Zoetermeer, 05-08-2017
Onze wespen eten de rupsen ook! Gisteren bij het handmatig ruimen van de rupsen uit 2 grote buxusbollen viel mij op dat er een 3 tal wespen steeds de buxusplanten in doken. Toen ik de verzamelde rupsen aan mijn dochtertje liet zien kwam een van de wespen op mijn handschoen zitten en viel de levende rups gelijk aan. Uiteindelijk ging hij er van door met een deel van de rups.
Ik heb hier foto's en filmpjes van gemaakt. De wespen heb ik de rest van de dag af en aan zien vliegen en daarom pas tegen de avond Pyrethrum over de buxusbollen gespoten.
Reactie infoteur, 07-08-2017
Het zou heel positief zijn als zich een natuurlijke vijand ontwikkelt tegen de buxusrups! Overigens perfect om te wachten met spuiten tot de avond, zodat andere insecten er geen schade van ondervinden.
Marisca, 19-05-2017
Hoi ik heb de oplossing na heel veel middeltjes geprobeerd te hebben: gooi kokend heet water over je buxus heen en de rupsen en eitjes gaan gelijk dood en de planten blijven leven!
Reactie infoteur, 22-05-2017
Planten kunnen niet tegen zo'n hoge temperatuur; de kans is groot dat je buxussen uiteindelijk toch het loodje leggen. Heet water wordt juist voor het doden van onkruid toegepast omdat het zo effectief planten (onkruid) en de wortels ervan doodt. Het gebruik van (milieuvriendelijke) bestrijdingsmiddelen is momenteel de enig bewezen oplossing tegen de buxusrups.
Spaans, 29-04-2017
Naar het schijnt moet je afrikaantjes naast je buxus zetten, daar kunnen de rupsen niet tegen en verdwijnen.
Reactie infoteur, 01-05-2017
Afrikaantjes bevatten van nature Pyrethrum; de stof waarmee de buxusrups wordt bestreden door een oplossing ervan over de planten te sproeien. Ze worden ingezet als natuurlijk insecticide. Het is de moeite waard om te proberen of het planten van Afrikaantjes ook helpt tegen de buxusrups en -mot. Wanneer de buxus al flink is aangetast, dan is het de vraag of je de plaag met deze plantjes nog kunt oplossen. Mogelijk heb je eerst zwaarder geschut nodig in de vorm van insecticiden of feromonen, waarna je de Afrikaantjes plant als langetermijnoplossing. Graag hoor ik of het planten van Afrikaantjes inderdaad succesvol is in de aanpak van de buxusrups.
Tuinvrouw, 16-09-2016
September 2016: Geen buxus meer, toch (veel) rupsen van deze mot. Vorig jaar zijn mijn buxushagen volledig kapot gevreten. Ik heb ze dus verwijderd. Nu, een jaar later, is de rups van de buxusmot in volle sterkte terug. Ze vreten nu o.a. mijn OostIndische kers kapot. Ik vang ze, want anders gaan ze over op andere planten, maar wat doe ik ermee? Verzuipen? Ik vind ook nergens info over deze rups op andere planten.
Reactie infoteur, 19-09-2016
Normaal gesproken laat de buxusrups andere planten links liggen. Als de rupsen in andere planten aanwezig zijn, dan is bestrijding zeker geadviseerd. Spuiten met een biologisch bestrijdingsmiddel zoals Pyrethrum bestrijdt de rupsen en larven. Alleen de rupsen wegvangen werkt helaas onvoldoende. De eitjes en larven ontwikkelen zich dan verder ongestoord om vervolgens (andere) planten aan te tasten.
De Grauwe Alida, 29-08-2016
Koolzaad olie helpt dat tegen rupsen en de mot?
Reactie infoteur, 30-08-2016
Koolzaadolie legt een laagje om eitjes van de buxusrups en helpt daardoor bij de bestrijding. Om de rupsen effectiever te bestrijden is bespuiten met een combinatie van koolzaadolie en pyrethrinen geadviseerd. Hiervoor zijn ook kant-en-klare oplossingen verkrijgbaar.