Robotgrasmaaiers voor een altijd groen en strak gazon

Robotgrasmaaiers voor een altijd groen en strak gazon Voor veel tuineigenaren is gras een onmisbaar element in de tuin. Maar je haalt je daarmee wel veel extra werk op de hals. Het grasmaaien is in het groeiseizoen toch minimaal een wekelijks terugkerende bezigheid. Er zijn vele soorten grasmaaiers op de markt. En daartussen zitten ook de robotmaaiers. Dat is natuurlijk helemaal ideaal. Stel het je eens voor: je bent zelfs lekker aan het werk in de border en achter je rug wordt automatisch het gras gemaaid. Zo sla je dus twee vliegen in één klap. Het is belangrijk om goed na te denken voor je een grasmaaier aanschaft. En wees daarbij niet te zuinig, want het is een investering voor jaren die je bovendien veel werk uit handen neemt.

Gras is het visitekaartje van de tuin

Het is algemeen bekend: als alleen al het gras in de tuin is gemaaid, dan ziet de tuin er direct al beter uit. De totale aanblik van de tuin is gelijk een stuk strakker en geeft ook meteen het beeld van een goed onderhouden tuin. Om het gras mooi groen en dicht te houden moet het in topconditie zijn. Om dit te bereiken moet het gras gedurende het gehele seizoen goed onderhouden worden en ook op tijd bemesting krijgen. Maar ook het regelmatig en op de juiste wijze maaien van het gras is hiervoor erg belangrijk. Kies daarom altijd voor een kwalitatief goede grasmaaier, die op de juiste wijze het gazon zal maaien.

Soorten grasmaaiers

Hand grasmaaier

Hand grasmaaiers zijn de zogenaamde kooimaaiers. Een rol met daarin de messen draait rond in een kooi. In deze rollende kooi wordt het gras gemaaid. De messen van een hand grasmaaier snijden het gras af, waardoor het gras sneller herstelt. Deze soorten maaiers zijn bij uitstek geschikt voor een klein gazon.

Elektrische grasmaaier

Elektrische grasmaaiers zijn ook bekend als cirkel grasmaaiers. Het gras wordt gemaaid door een scherp mes dat op hoge snelheid ronddraait (cirkelt). Er bestaan echter ook elektrische grasmaaiers die werken als een kooimaaier, maar dan worden de messen in de kooi elektrisch aangedreven. De elektrische grasmaaiers zijn geschikt voor middelgrote gazons.

Benzine grasmaaier

Benzine grasmaaiers zijn qua werkwijze vergelijkbaar met elektrische grasmaaiers. Het verschil zit hem in de aandrijving. In plaats van door elektriciteit wordt het mes door benzine aangedreven. De benzineaandrijving maakt de machines een stuk krachtiger dan de elektrische maaiers. Hierdoor zijn ze bijzonder geschikt voor de grotere gazons.

Robotgrasmaaier

De robotgrasmaaier doet het werk volledig automatisch voor je. Tenminste als je zelf dan eerst wel zorgt voor de juiste werkomgeving voor de robotmaaier. Het gazon moet namelijk afgebakend worden door zogenaamd perimeter-draad. Dit draad ligt op een vaste afstand van de grasrand. Het draad kan op het gras worden vastgepind of worden ingegraven (maximaal 20 cm. diep). De grasrobot blijft binnen het door draad afgebakende gebied. Zodra de robotmaaier het draad detecteert veranderd hij van richting. Alle robotmaaiers maaien het gazon in een willekeurig patroon.

Er bestaan halfautomatische- en volautomatische robotmaaiers. Halfautomatische robotgrasmaaiers moeten handmatig gestart worden, maar daarna maaien ze zelf automatisch het gras. Vervolgens moeten ze wel weer handmatig op de batterijoplader worden teruggeplaatst. Volautomatische robotgrasmaaiers staan in een speciaal oplaadstation naast het gazon. De grasrobot reageert op een vooraf ingestelde tijd en gaat vervolgens zelf maaien. Na het maaien keert hij ook zelf weer terug naar het oplaadstation.

Accu grasmaaiers

Met een accu grasmaaier kan je het gazon snoerloos en zonder uitlaatgassen maaien. Accu grasmaaiers zijn ideale maaimachines voor plaatsen waar geen elektriciteit voorhanden is. Maar ze zijn ook handig voor plekken in de tuin waar het lastig werken is met een snoer achter je aan. Accu grasmaaiers zijn vaak opvallend licht. Zo is er de cirkelmaaier van het merk Rotak, die nog geen 15 kilo weegt. Deze accu grasmaaier beschikt over 2 Lithium ionenaccu's en heeft een maai-capaciteit van 600 m².

Handmatige grasmaaier of robotgrasmaaier met aandrijving

Alle hierboven beschreven soorten grasmaaiers zijn verkrijgbaar in uitvoeringen waarbij de grasmaaier geduwd (handmatig dus) moet worden. Elektrische- en benzine-grasmaaiers zijn ook te koop in een zelf rijdende (d.m.v. aandrijving op wielen) uitvoering.

Rijdende of zwevende grasmaaiers

De meest bekende en de meest gebruikte grasmaaiers staan op wielen. Hand grasmaaiers hebben twee wielen. Elektrische- en benzinemaaiers staan meestal op vier wielen. Zwevende grasmaaiers worden d.m.v. luchtdruk iets boven de grond getild en zweven zo als het ware boven het gras.

Bekende merken grasmaaiers voor een groen gazon

Er zijn veel verschillende leveranciers op het gebied van grasmaaiers. Per leverancier zijn er vervolgens weer talloze merken op de markt. Kortom het loont de moeite om voor aanschaf van een grasmaaier e.e.a. eens goed met elkaar te vergelijken. Op internet is al veel te vinden over prestaties en prijzen. In de winkel krijg je vervolgens een goed beeld van het apparaat zelf.

Bekende merken voor hand-, elektrische of benzine grasmaaiers

  • BOSCH
  • Black & Decker
  • Brill
  • Flymo
  • Gardena
  • Skill
  • WOLF Garten

Bekende merken voor robotgrasmaaiers

  • Ambrogia
  • HONDA
  • Husqvarna
© 2010 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grasmaaier op benzine, voor- en nadelenGrasmaaier op benzine, voor- en nadelenAls je een tuin met groot gazon hebt, gaat er niets boven een grasmaaier op benzine. Daarmee kan je het gazon tot in all…
Vergelijking tussen benzine- en elektromaaiers voor gazonWelke grasmaaier je nodig hebt voor je gazon hangt van enkele factoren af. Zowel elektrische als benzinemaaiers hebben e…
Voor een gezond gazon: zo kiezen we de beste grasmaaierVoor een gezond gazon: zo kiezen we de beste grasmaaierOm zo lang mogelijk van een gezond en fleurig groen gazontapijt te kunnen genieten, is regelmatig en efficiënt onderhoud…
Grasmaaiers: handmaaier, motormaaier of robotmaaierGrasmaaiers: handmaaier, motormaaier of robotmaaierTussen het gras maaien met een zeis (dat veel vaardigheid vraagt) en het comfortabel zittend op een machine rondrijden o…

Het aanleggen van een grindborder, hoe doe je dat?Het aanleggen van een grindborder, hoe doe je dat?Grind wordt veel gebruikt bij de aanleg van een tuin omdat het weinig onderhoud vraagt en relatief goedkoop is. Bij hevi…
Steigerhouten meubels voor binnen en buitenAlles over steigerhouten meubels voor binnen en buiten. Steigerhouten meubelen zijn al even een trend, en omdat ze in el…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.