Een snoeptuin vol vitaminen: makkelijk zelf aan te leggen!

Een snoeptuin vol vitaminen: makkelijk zelf aan te leggen! Ben je ook zo jaloers op mensen die veel fruit uit hun tuin halen? Op mensen die confituur maken van fruit uit hun eigen tuin? Denk je ook dat je hier een enorme tuin voor nodig hebt? Dat je dakterras of je balkonnetje hier niet geschikt voor is? Niets is minder waar. Sommige planten kan je gewoon tegen een draad zetten. Je hele omheining kan dus weldra vol fruit hangen. Andere fruit- en groentesoorten groeien gewoon in een pot. Keuze zat dus om lekker je eigen fruit uit het vuistje te eten.

Lekker fruit en groenten van eigen kweek

Droom jij er ook zo van om op een warme zomeravond je tuin in te lopen en zo maar lekkere frambozen of kerstomaatjes uit het vuistje te eten? Vele mensen denken dat je om fruit en groenten te kweken een enorme tuin moet hebben. Niets is minder waar. Gebruik de omheining rond je tuin als plantgebied en je zal al heel wat kunnen oogsten. Vooral kinderen zullen verzot zijn op deze fantastische snoephaag. En papa en mama zullen tevreden zijn dat de kinderen met plezier gezond snoepen!

Een snoephaag in de tuin

Bekijk je tuin eens goed. Meestal heb je een grote grasvlakte met aan de zijkanten wat bloemen en planten. Die bloemen en planten zijn natuurlijk leuk. Maar het is veel toffer om langs de zijkanten fruitstruiken te zetten. Wanneer je je struiken goed uitkiest, zal je van mei tot oktober kunnen genieten van lekker fruit. En geef toe, met de huidige fruitprijzen is je eigen fruit in de tuin hebben een hele besparing. Ook vinden kinderen het heel leuk om zelf hun snoepfruit te plukken wanneer het hen zelf uitkomt. Zelfs kinderen die anders nooit fruit en groenten eten, zullen al snel de tuin inrennen om de rijpe vruchten zo uit het vuistje te eten. Nog een voordeel is dat vele van deze struiken jaren goed blijven en elk jaar opnieuw weer gaan bloeien en vruchten produceren. Met een eenmalige investering zit je dus voor tientallen jaren goed. Bovendien zullen bijtjes en vlinders maar al te graag in je tuin komen rondfladderen. Zo draag je ook nog eens bij tot de bestuiving en de honingproductie!

De juiste fruitstruiken uitzoeken

Meet de totale lengte die je aan je fruithaag wil spenderen. Reken op een flinke meter per struik, behalve voor frambozen (zie hieronder). De struiken zullen er in het begin misschien maar magertjes uitzien, maar na verloop van tijd gaan ze flink uitzetten. Koop verschillende soorten fruit. Zo kan je gaan voor frambozen (witte en roze), bramen (struiken met of zonder doornen), stekelbessen (rode en witte), jostabessen, rode, roze en witte bessen, cassis en krenten. Maar ook appel-, kersen-, pruimen- en perenbomen bestaan in kleine varianten die tegen een draad aangroeien. Ook druiven (witte en blauwe) zijn een mogelijkheid, maar hier is wel wat meer werk aan. Kies vroege en late soorten, zodanig dat je kan genieten van de vruchtenpluk van mei tot oktober.

Welk fruit kiezen?

Frambozen

Je hebt de klassieke roze frambozen, maar je hebt ook de wit - gele variant. Deze frambozen zijn iets zoeter dan de roze frambozen en door hun ongewone kleur worden ze minder snel verorberd door vogels. Verder heb je ook nog zomer- en herfstframbozen. Koop je een struik van elk, dan zit je dus voor lange tijd goed. Voordeel aan frambozenstruiken is, dat ze ijzersterk zijn. Weersomstandigheden hebben op deze struiken niet veel vat. Regen, wind, weinig zon, het deert de frambozenstruik allemaal niet. Ze nemen ook weinig plaats in. Zo'n twintig centimeter per struik is al voldoende. Op één meter kan je er dus makkelijk vijf kwijt. Frambozenstruiken zijn blijvers, ze komen elk jaar terug op gang en produceren elk jaar weer fruit. Het enige dat je aan frambozenstruiken moet doen, is elk jaar in maart de dorre takken wegknippen en eens de struik begint te groeien, ze met een leidraad vastzetten tegen je schutting.

Rode, roze en witte bessen

Rode, roze en witte bessen, ook aalbessen genoemd, doen het ook prima als haag. Deze vruchtjes zijn misschien niet zo geschikt om uit het vuistje te eten omdat ze nogal zurig zijn. Ze doen het wel prima in een slaatje of bij de boterham met flink wat bruine suiker op. Of je kan ze natuurlijk verwerken in confituur. Ook hier zijn de roze en witte variant zoeter dan de rode variant. Reken per bessenstruik toch zeker op een meter, want deze struiken zetten flink uit. Bessenstruiken zijn erg productief. Vier à vijf kilo fruit per struik is geen uitzondering. Ook deze struiken worden in februari - maart gesnoeid en gedijen prima zonder al te veel zon.

Cassis

Van cassis of zwarte bes moet je houden. Ze hebben een specifieke smaak, zodat niet iedereen ze zomaar uit het vuistje zal willen eten. Maar als coulis of in confituur zijn ze overheerlijk. Bovendien zitten deze besjes boordevol vitamine C. Cassisstruiken hebben flink wat zon nodig, ze zullen het dus niet overal goed doen. Ook hebben deze struiken meer plaats nodig, zo'n twee meter per struik. Iets minder geschikt voor een kindvriendelijke snoephaag dus. Cassisstruiken snoei je best in de herfst of in de winter.

Jostabes

De jostabes is een minder gekende struik. De bessen zijn zwart en het is het resultaat van een kruising tussen de stekelbes en de zwarte bes. Het is een struik zonder stekels die zo'n anderhalve meter plaats nodig heeft. De bessen zijn niet zo lekker puur, maar wel heerlijk in confituur. Snoeien doe je in de winter.

Kruisbes

Kruisbessen bestaan in de klassieke groenige variant en in een nieuwe roze variant. In kruisbessen zitten heel wat vitaminen, mineralen en antioxidanten. Kruisbessen behoren ook tot de gemakkelijke planten, ze zijn niet zo gevoelig voor ons grillige weer. Met een vroege en een late variant kan je smullen van juni tot augustus. Reken op zo'n anderhalve meter per struik. Per struik kan je zo'n zes kilo fruit verwachten. Kruisbesstruiken moeten in de winter gesnoeid worden. Door hun zurige smaak en de doornen zijn kinderen meestal niet zo tuk op kruisbessen. Verwerk ze in taarten en in confituur en iedereen zal er van smullen.

Braambessen

Wie is er als kind geen braambessen gaan plukken in de duinen of in het bos? Heerlijk toch! Ouders vonden dit misschien iets minder leuk, omdat braambessensap lelijke vlekken maakt en er gegarandeerd wel enkele vlekken op je kleren en je handen zaten wanneer je terug thuis kwam. Het grote nadeel was dat de struiken vol doornen zaten die venijnig konden prikken. Goed nieuws! Er bestaan nu varianten zonder doornen. Plukken zonder jezelf helemaal te laten openrijten dus. De smaak van braambessen zonder doornen is wel iets fletser dan die van wilde bessen. Een mens kan niet alles willen! Bind de takken tegen je omheining, zelfs op schaduwrijke plekken doen braambesstruiken het goed. De pluktijd is augustus - september. Snoeien doe je in de winter. Bramen zijn niet alleen lekker uit het vuistje, maar ook in taarten, als siroop en in confituur.

Peren-, kersen-, pruimen-en appelbomen

Bij appelen, peren, kersen en pruimen denken we vaak aan enorme bomen. Toch zijn er ook varianten die klein en smal blijven. Nog andere varianten groeien tegen een draad. Appel-en perenbomenkan je vaak ook tegen de omheining zetten. Deze varianten groeien in kandelaarvorm. Ideaal dus om de fruithaag mee aan te vullen. Lekker uit het vuistje en om allerlei bereidingen mee te maken.

Druivelaar

Witte en blauwe druiven doen het prima tegen een omheining of tegen een muur, op een zonnige plaats. Nadeel van een druivelaar is dat je er erg veel werk mee hebt en dat het snoeien er van een precisiewerkje is. Verder gebeurt het wel eens dat de druiven erg klein blijven omdat het hier te koud is. Of ze barsten open omdat het hier te nat is. Maar als ze het goed doen, is het een heerlijke vrucht om uit het vuistje te eten. Druiven kan je ook prima laten groeien op een carport of op een rieten afdak van een dakterras.

Groenten

Wie aan snoepen denkt, zegt meestal zoet. Toch kan men ook snoepen van lekkere groenten. Wat dacht je van een paar ranken snoeptomaatjes? Ook zij laten zich best uit het vuistje eten. Wel op een zonnige plek planten. Kan eventueel ook op een dakterras of op een gewoon terras. Veel plaats nemen deze struiken niet in. Wortelen kan je planten in een diepe pot van minimum 30 centimeter. Doe aarde in de pot en plant hierin wortelen in het rond. Aarde er op en nog een rondje wortelen. Terug aarde en dan maar wachten. Als je je wortelen iets hoger zet, heb je een bijkomend voordeel: de wortelvliegjes kunnen er niet bij. Wortelvliegjes kunnen dan wel vliegen, maar kunnen niet in de hoogte vliegen. Ook aardappelen kan je heel makkelijk planten, heel eenvoudig in een zak potgrond. Er bestaat zelfs een plant die onderaan aardappelen produceert en boven de grond snoeptomaatjes. Uit dezelfde plant! Dat is pas plaatsbesparend!

Gaten opvullen

Wil je de kale plekken aan de draad of schutting opvullen? Dit kan je doen door aardbeien in hangvazen te kopen. Of je kan allerlei kruiden planten in kleine potjes die je ook aan de draad hangt. Denk hier aan allerlei soorten munt (gewone munt, citroenmunt, ananasmunt, appelmunt, etc.), bieslook, basilicum, (citroen)melisse, enz. Ook de kale plekken op de grond kan je invullen met aardbeien, bosaardbeien, kruiden, allerlei soorten munt, etc. Niet alleen zijn ze lekker, bovendien houden ze ook nog eens het onkruid weg. Aardbeien en kruiden in potten gedijen ook prima op een zonnig dakterras.

Netten spannen

Zitten er veel vogels in je tuin, dan zal je over je smulhaag een net moeten spannen want ook vogels houden van de zoete vruchten. Hiervoor zet je op gelijke afstanden palen tussen je struiken. Over deze palen span je een net dat tot aan de grond reikt. Of je kan een soort kooi maken over je vruchtenstruiken. Dit is steviger en zekerder want netten durven wel eens scheuren of gaan wapperen wanneer er veel wind is.

Snoeihout

Je zou het zo niet zeggen maar wanneer je struiken flink beginnen te groeien, zal je er ieder jaar heel wat snoeihout aan overhouden. Goed voor een paar heerlijke avonden voor de open haard of om buiten op te branden in de vuurkorven in het najaar wanneer het weer iets frisser wordt op het terras.
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuin en tuinier tips - SnoeienTuin en tuinier tips - SnoeienHet doel van het snoeien van planten en bomen is ze mooi en gezond te houden. Belangrijk om te weten is wanneer je dit m…
Hedera helix arborescens; verzorging en algemene informatieHedera helix arborescens; verzorging en algemene informatieHedera helix arborescens is een zeer gemakkelijke groenblijvende heester, die zeer winterhard is. Deze heester heeft maa…
De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?Wanneer en hoe je planten en struiken moet snoeien kun je vinden in de snoeitabel in dit artikel. Een snoeitabel wordt o…
Hortensia snoeien, Hortensia onderhoud & tipsHortensia snoeien, Hortensia onderhoud & tipsHortensia's. Wanneer moet je een Hortensia snoeien en hoe doe je dit om een optimaal resultaat in het aantal bloemen en…

Alles over de gewone berenklauwAlles over de gewone berenklauwDe gewone berenklauw is een plant, voor degene die niet weten waar het over gaat. Als er een “gewone” berenklauw is, dan…
Wanneer en hoe leg je een nieuw gazon aan?Wanneer en hoe leg je een nieuw gazon aan?Een gazon aanleggen is niet bijzonder moeilijk, maar het is ook geen kinderspel. Je moet rekening houden met een aantal…
Bronnen en referenties
  • HLN - weekendeditie 18 en 19/10/2014
  • Radio2 - De Madammen - 09.04.2015
  • Tuinfolder Walter Van Gastel
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 20-05-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.