Wanneer en hoe leg je een nieuw gazon aan?

Wanneer en hoe leg je een nieuw gazon aan? Een gazon aanleggen is niet bijzonder moeilijk, maar het is ook geen kinderspel. Je moet rekening houden met een aantal factoren zoals de periode waarin je kan zaaien en de voorbereiding van de bodem. Met de nodige tips kan je zeker en vast zelf aan de slag. In dit artikel leer je wanneer en hoe je jouw gazon kan aanleggen.

Welke periode?

Een nieuw gazon aanleggen vergt de nodige kennis van zaken. Eerst en vooral moet je de periode respecteren waarin de werken kunnen gebeuren, dit kan grosso modo vanaf half maart tot begin juni of in het najaar vanaf september tot eind oktober. Natuurlijk ben je altijd afhankelijk van de weergoden en mag het niet te warm maar ook niet te koud zijn. Doorgaans is het najaar de ideale periode in Nederland en België dankzij de matige temperatuur en een hogere neerslaghoeveelheid. Ook in het voorjaar kan je zaaien, maar in deze periode groeit onkruid sneller en is er meer kans op grondvorst. Hou dus de weersvoorspellingen in de gaten: zaaien doe je bij voorkeur op een windstille dag en bij regenachtig weer.

Onkruid verwijderen

Voor aanvang van de werken dien je zoveel mogelijk het onkruid te verwijderen. Dit kan je ofwel handmatig doen (probeer steeds de wortel van het kruid uit te trekken om te vermijden dat het zal teruggroeien) of door het gebruiken van een onkruidverdelger, waarna je wel enkele weken moet wachten om de grond verder te bewerken.

Spitten of frezen

Voor je kan zaaien ploeg je de grond om tot een diepte van ongeveer 20 cm. Dit kan je doen door te spitten met een spade, voor grotere oppervlaktes kan een freesmachine je veel tijd besparen. Voor zachte aarde volstaat een tuinfrees van 5 pk, voor een harde ondergrond zal een bakfrees van 16 pk meer geschikt zijn. Met een tuin- of bakfrees kan je enkele keren door de aarde gaan om deze zo goed mogelijk te verkruimelen.

Egaliseren

Na het spitten of het frezen is de grond optimaliter goed los gemaakt. Nu kan je door middel van een tuinhark en een houten balk de grond vlak leggen en egaal trekken. Voor een grote oppervlakte is dit een tijdrovende bezigheid, hier kan best een rotoreg gebruiken. Dit toestel verkruimelt de aarde en egaliseert de grond.

Inzaaien

Onder normale weersomstandigheden kan je vanaf maart-april tot en met oktober je gras inzaaien. In het voorjaar is zijn de temperaturen doorgaans hoger en zal je gras sneller kiemen en ook sneller beginnen groeien. Het nadeel van te zaaien in deze periode is dat er ook meer onkruid zal meegroeien. Indien je wil vermijden, kan je beter zaaien in oktober wanneer het onkruid door de koudere temperaturen minder goed zal kunnen groeien. In de hoogzomer is het meestal te droog om te zaaien.
Bij het zaaien verdeel je het zaad gelijkmatig op de bodem. Hark nadien het zaad enkele centimeter in de grond en druk ze aan met een tuinwals zodat het zaad goed in contact komt met de grond.

Eerste keer maaien

Je kan best voor het eerst je gras maaien wanneer het ongeveer 10 cm hoog is. Let er op dat je bij een eerste maaibeurt het gras niet te kort maait, nadien mag het gerust gemaaid worden tot 3-4 cm.
© 2015 - 2024 Jonasd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer graszaad zaaien?Wanneer graszaad zaaien?Wanneer kun je het beste graszaad zaaien? Dit kan in het voorjaar en in het najaar. Afhankelijk van de weersverwachting…
Het gazon in de tuinHet gazon in de tuinHet gazon is nog steeds een “veel geziene gast” in de tuin. Gemakkelijk met spelende kinderen, ruimtelijk met een border…
Gazon aanleggenHet aanleggen van een grasveld is helemaal niet moeilijk maar wel arbeidsintensief. In een aantal stappen wordt uitgeleg…
Hoe zaai ik gras of hoe leg ik een grasmat aan?Hoe zaai ik gras of hoe leg ik een grasmat aan?Er zijn twee mogelijkheden om uw gazon van gras te voorzien. Dit kan namelijk met behulp van graszoden en door middel va…

Een snoeptuin vol vitaminen: makkelijk zelf aan te leggen!Een snoeptuin vol vitaminen: makkelijk zelf aan te leggen!Ben je ook zo jaloers op mensen die veel fruit uit hun tuin halen? Op mensen die confituur maken van fruit uit hun eigen…
Wanneer oogst je je moestuinWanneer oogst je je moestuinDoorgaans oogst je de producten uit je moestuin wanneer deze volgroeid zijn en dus klaar zijn om te eten. Omdat voor vel…
Bronnen en referenties
  • Hetportaal.be/gras-zaaien-tips (geraadpleegd op 01/04/2015)
  • http://www.gazoninfo.be/inzaaien (geraadpleegd op 01/04/2015)
Jonasd (69 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.