Hortensia snoeien, Hortensia onderhoud & tips

Hortensia snoeien, Hortensia onderhoud & tips Hortensia's. Wanneer moet je een Hortensia snoeien en hoe doe je dit om een optimaal resultaat in het aantal bloemen en groei te bereiken? In dit artikel kun je lezen hoe je een Hortensia het beste kunt snoeien. Ook lees je tips over het voorkomen van het afsterven van de Hortensia. Onderhoud van Hortensia's, hoe doe je dat?

Snoeiperiode

Snoeien van Hortensia’s kan zowel boven als onder de grond. Het snoeien van de takken kan van september tot en met april, het snoeien van de wortels in maart en april.

De uitgebloeide bloemen kunnen in het najaar worden gesnoeid, maar kunnen ook blijven zitten tot mei het jaar erop volgend. Oude uitgebloeide bloemen kunnen blijven zitten om de volgende redenen:
  • In de kille winter kunnen de uitgebloeide bloemen nog voor enige sier in de tuin zorgen.
  • In het voorjaar wordt het snoeien gemakkelijker wanneer de bloemen nog aan de struik zitten. De lengte van de af te knippen takken zijn dan beter te bepalen in verband met de nieuwe knoppen.

Snoeiwijze

Boven de grond

De Hortensia helemaal tot de grond terugsnoeien heeft niet veel zin. De plant moet dan weer opnieuw uitlopen en de kans dat er bloemen aan zullen komen is erg klein. De beste manier om een Hortensia te snoeien is door de tak af te knippen vlak boven de hoogst zittende knoppen zodat een maximaal aantal bloemen per tak wordt gegarandeerd.

Als de omvang van de Hortensia te groot wordt kunnen enkele takken tot aan de grond worden afgeknipt. Ook kunnen dicht op elkaar zittende takken worden verwijderd waardoor een mooiere struik zal ontstaan.

Onder de grond

Het snoeien van de wortels gebeurt eigenlijk alleen maar wanneer de Hortensia niet groter mag groeien. Snoeien onder de grond kan op twee manieren worden uitgevoerd:
  • Het rondom afsteken van de wortels, waarbij geldt hoe dichter bij de kern van de plant hoe meer de groei wordt geremd.
  • Het uitgraven van de plant waarna de wortels worden ingekort, en deze vervolgens weer terug wordt geplant.

Plaatsing in de tuin

De struik kan ongeveer een hoogte en een breedte bereiken van een meter bij een meter. De Hortensia moet op een beschutte, licht schaduwrijke plek worden geplaatst. De meeste hortensia’s zijn winterhard.

Tips

Bescherm de Hortensia rond eind april / begin mei met een doek of een ander afdek middel om bevriezing van de nieuwe uitgroei en knoppen te voorkomen. In deze periode komt wel eens verlate nachtvorst voor. Als je Hortensia's in potten hebt kun je ze bijvoorbeeld onder de tuintafel plaatsen of binnen zetten (in een kas) als er nachtvorst dreigt aan te komen.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe en wanneer moet je een hortensia snoeien?Hoe en wanneer moet je een hortensia snoeien?Hoe en wanneer moet je een hortensia snoeien? Krijg je door het snoeien minder bloemen? Het snoeien van een hortensia is…
Hortensia, een gewilde sierplantHortensia is een bloemrijke plant. Zijn mooie bolvormige bloemen sieren menig heb en tuin. De Hortensia kan hoog en dik…
De hortensia ofwel de hydrangea plant bloeit in de zomerDe hortensia ofwel de hydrangea plant bloeit in de zomerIn de zomer bloeien in veel tuinen hydrangea's in mooie kleuren. We noemen ze in de volksmond hortensia. Er zijn veel so…
De siertuin: zo houden we onze hortensia in topvormDe siertuin: zo houden we onze hortensia in topvormHortensia's. Ze zijn er in alle geuren, kleuren en formaten. Hortensia's zijn dan ook de absolute blikvangers in menig s…

De clematis, een populaire klimplantDe clematis, een populaire klimplantDe clematis (met de klemtoon op eerste lettergreep!) is een populaire klimplant die prachtige bloemen voortbrengt. Klimp…
Wat is een vlinderkast?Wat is een vlinderkast?Een vlinderkast doet in eerste instantie denken aan een nestkastje voor vogels. Vlinders zoeken graag een beschermd plek…
Bronnen en referenties
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 17-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.