Wanneer oogst je je moestuin

Wanneer oogst je je moestuin Doorgaans oogst je de producten uit je moestuin wanneer deze volgroeid zijn en dus klaar zijn om te eten. Omdat voor vele landbouwproducten geldt dat deze in augustus geoogst moeten worden, zit je in deze maand vaak met meer groente dan je zelf kunt eten. Een goede aanpak is daarom om je moestuin slim te zaaien en de oogstmomenten te beïnvloeden.

Oogsten

Met oogsten wordt het binnenhalen van landbouwgewassen bedoeld. Het oogsten gebeurt dan ook als de gewassen zijn volgroeid. De oogsttijden van een moestuin zijn van vele factoren afhankelijk. Zo bepalen bijvoorbeeld de zaaimomenten, de weersomstandigheden en de soort groente het moment van oogsten. Oogsten komt van het woord augustus. Augustus is dan ook de maand waarin de meeste gewassen geoogst worden.

Oogsttijden beïnvloeden

Vaak zijn gewassen rond dezelfde tijd volgroeid en kunnen dus rond dezelfde tijd geoogst worden. Voor een eigen moestuin kan dit knap vervelend zijn. Je hebt hierdoor namelijk in een maand veel meer groente dan je kan eten, terwijl je andere maanden niks hebt. Je kunt de oogst verspreiden door de oogsttijden te beïnvloeden. Dit kan door op verschillende momenten te zaaien zodat niet alles tegelijk volgroeid is. Ook kun je al oogsten voordat de groente helemaal volgroeid is. Bij sla kun je bijvoorbeeld de buitenste bladeren verwijderen en dit een aantal keer herhalen totdat de sla doorschiet.

Albert Heijn heeft in februari en maart 2015 bij elke 15 euro aan boodschappen moestuintjes weggegeven. Er zijn twintig verschillende varianten, die allemaal rond maart gezaaid kunnen worden. Echter zal een verspreid zaaimoment de oogst meer verdelen, zodat je langer kunt genieten van de groente uit je eigen moestuin.

Oogstkalender

Elke groente heeft zijn eigen ideale zaaimoment en oogstmoment. In de onderstaande oogstkalander vind je van een aantal verschillende groente- en fruitsoorten het zaai- en oogstmoment.

Groente of fruitsoortZaaienOogsten
AardbeienAugustusMei tot en met augustus
AndijvieMaart tot en met juliMaart tot en met oktober
AubergineFebruari tot en met maartJuli tot en met oktober
BietenApril tot en met juliJuli tot en met november
BloemkoolJanuari tot en met juniJuni tot en met november
BoerenkoolMei tot en met juliNovember tot en met januari
BonenApril tot en met juliJuli tot en met september
BroccoliMaart tot en met juliJuni tot en met oktober
Chinese koolJuli en augustusSeptember en november
CourgetteMaart tot en met meiJuli tot en met oktober
ErwtenFebruari tot en met aprilApril tot en met augustus
IJsbergslaMaart tot en met juliJuni tot en met oktober
KnolselderijAprilOktober en november
KomkommerMaart tot en met juniJuli tot en met oktober
KoolrabiApril en meiJuni tot en met november
MeloenFebruari tot en met meiJuni tot en met september
MaisMei en juniJuli tot en met september
PaprikaFebruari tot en met aprilJuli tot en met oktober
PompoenMaart tot en met meiSeptember tot en met december
PreiMaart tot en met meiSeptember tot en met mei
RabarberAugustus en septemberMei tot en met juli
RadijsMaart tot en met septemberMei tot en met november
RucolaMaart tot en met septemberJanuari tot en met december
SlaApril tot en met augustusMaart tot en met september
SpinazieMaart tot en met augustusMei tot en met september
TomaatFebruari tot en met meiJuli tot en met oktober
WitlofMei en juniNovember tot en met maart
WortelenMaart tot en met juliJuli tot en met december

De ideale moestuin

Het beste kun je een moestuin hebben waarin je het hele jaar door groente en fruit kan oogsten. Dit kun je plannen door de zaaimomenten te beïnvloeden, zoals eerder besproken. Maar ook door de juiste samenstelling van je moestuin kun je profiteren van een verdeelde oogst. Dit doe je door zowel winter- als zomergroente te zaaien. Zo bestaat bijvoorbeeld een moestuin die het hele jaar door groente geeft uit:
SoortZaaienOogsten
BoerenkoolJuliJanuari
PreiJuniFebruari
WitlofJuniMaart
AndijvieJuliApril
AardbeiAugustusMei
BroccoliMaartJuni
BonenAprilJuli
SlaJuniAugustus
Chinese koolJuliSeptember
KnolselderijAprilOktober
BietenJuliNovember
WortelJuliDecember
In bovenstaande tabel zijn de zaaimomenten schattingen. De groei is namelijk ook afhankelijk van het weer, hoeveel water de planten krijgen en de plek waar de planten staan.

Lees verder

© 2015 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Je eigen moestuin: AndijvieJe eigen moestuin: AndijvieAndijvie is een groente die je het hele jaar lang kunt zaaien. Dit maakt het een gemakkelijke groente voor in je eigen m…
Je eigen moestuin: SpinazieJe eigen moestuin: SpinazieSpinazie is een heerlijke én gezonde groente die je in je eigen moestuin kunt laten groeien. Waar moet je zoal rekening…
Je eigen moestuin: PreiJe eigen moestuin: PreiPrei is een groente die je prima in je eigen moestuin kunt laten groeien. Wel zijn er enkele zaken waar je rekening mee…

Wanneer en hoe leg je een nieuw gazon aan?Wanneer en hoe leg je een nieuw gazon aan?Een gazon aanleggen is niet bijzonder moeilijk, maar het is ook geen kinderspel. Je moet rekening houden met een aantal…
Makkelijke kruiden voor je moestuinMakkelijke kruiden voor je moestuinMensen die net beginnen met een eigen moestuin, willen doorgaans niet te veel moeilijkheden. Ook wanneer kinderen een ei…
Bronnen en referenties
  • http://www.makkelijkemoestuin.nl/oogsten
  • http://www.zadenvilmorin.be/zaaikalender/
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 28-05-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.