Albert Heijn moestuin verpotten

Albert Heijn moestuin verpotten Als je je moestuin hebt gezaaid in kweekpotjes, zoals bijvoorbeeld de moestuinpotjes die Albert Heijn in 2015 en 2016 heeft uitgegeven, is het na een aantal weken tijd om deze te verpotten. De wortels hebben namelijk meer ruimte nodig zodat de plant verder kan groeien. Hoe je het beste kan verpotten is afhankelijk van de groente of kruiden die je gekweekt hebt. Zo hebben groente in de regel meer ruimte nodig dan kruiden en zullen sommige soorten in de volle grond beter groeien.

Wel of niet verpotten?

De keuze voor verpotten is afhankelijk van de soort plant en de pot waarin de plant is gezaaid. Als de zaden in een klein potje of een kweekpotje gezaaid zijn, is het zeker aan te raden om de planten te verpotten. Ook als er kleine plantjes gekocht zijn, is verpotten verstandig. Het is echter ook mogelijk om de zaden al gelijk in een grote pot te laten ontkiemen. Verpotten is dan niet meer nodig. Beide methode hebben een aantal voor- en nadelen.

Voordelen van kweekpotjes

Al klinkt het in de eerste instantie misschien omslachtig, toch kent het kweken van groente in kleine potjes of in kweekpotjes een aantal voordelen:
  • Een klein plantje gebruikt maar weinig water. Als deze in een klein potje staat is het efficiënter water geven dan in een grote pot. In een grote pot verdampt er namelijk meer water en houd je ongebruikte aarde onnodig nat.
  • Bij het verpotten kan de plant ook in de volle grond gezet worden. Als er kweekpotjes van turf gebruikt worden, is het in sommige gevallen zelfs niet eens nodig om de potjes te verwijderen, deze lossen namelijk op in de grond.
  • In een klein potje of een kweekpotje kun je de plantjes minder snel laten verstikken door ze teveel water te geven. Het teveel kan makkelijker afgevoerd worden.
  • Voor kleine potjes is minder ruimte nodig. Dit is met name handig als je de plantjes al vroeg in het jaar binnen wil laten ontkiemen om ze vervolgens in de lente buiten te zetten.
  • Bij het verpotten krijgt een plant weer verse aarde. Bij het ontkiemen kun je het beste speciale kiem- en stekaarde gebruiken. Deze aarde is ideaal voor ontkiemende planten, maar niet geschikt voor grotere planten. Deze hebben aarde met voldoende voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien.

Albert Heijn heeft begin 2015 en 2016 een actie gehad waarbij je twintig verschillende soorten groenten en kruiden kon sparen. De moestuintjes bestonden uit een zaaimatje, een kweekpotje en een kokostablet. Deze moestuintjes moeten na een bepaalde periode verpot worden omdat de kweekbakjes te klein zijn, en de kokosaarde te weinig voeding bevat voor verdere groei.

Nadelen van verpotten

Het verpotten van de plantjes kent ook een aantal nadelen:
  • Bij het verpotten kunnen de wortels van een plant beschadigen. Als het verpotten onzorgvuldig gebeurt kunnen de plantjes zelfs dood gaan na een verpotting.
  • Verpotten levert altijd stress op voor een plant. Hierdoor zal een plant na het verpotten tijdelijk niet of minder hard groeien. Dit zal invloed hebben op het uiteindelijke oogstmoment.
  • Verpotten is meer werk en geeft vaak veel rommel

Werkwijze voor verpotten

Verpotten van plantjes is niet moeilijk, maar je moet wel met een aantal zaken rekening houden. Zo kun je de meeste groentesoorten het beste verpotten als de plantjes 6 tot 8 centimeter hoog zijn. Het verpotten vanuit een turfkweekpotje kan op twee manieren. Je kunt de plantjes met pot en al in de grond stoppen, of je kunt het potje voorzichtig verwijderen en de plantjes los van elkaar halen om deze verspreid te planten. Deze laatste methode kan gebruikt worden bij groente die veel ruimte nodig hebben.

Stappenplan

  1. Zorg dat je geschikte potten in huis hebt. Met een pot van 50 bij 50 centimeter heb je voor de meeste soorten groente wel genoeg ruimte, maar sommige kunnen ook in een kleinere pot. In de onderstaande tabel staat meer informatie over de benodigde ruimte bij bepaalde groentesoorten. Gebruik bij voorkeur plastic potten. Stenen potten nemen voedingsstoffen voor de plant op en wortels hechten zich meer aan de pot, waardoor verpotten moeilijker wordt. Het beste kan je een pot gebruiken die een open onderkant heeft, overtollig water kan er dan uit.
  2. Bedek de bodem van de pot met potgrond. Eventueel kan er op de bodem ook een laagje Hydrokorrels. Gebruik liever geen tuinaarde, deze aarde bevat te weinig voeding en heeft een andere pH waarde. Potgrond is doorgaans ook wat luchtiger van structuur wat beter is voor de wortels van de plant. Zorg dat de aarde een beetje vochtig is.
  3. Haal de plant voorzichtig uit de pot zonder de wortels te beschadigen. Een turfpotje hoef je niet te verwijderen.
  4. Plaats de plant in het midden van de pot en vul de pot aan met aarde. duw de aarde niet te hard aan maar laat deze luchtig. Bevochtig de aarde met wat water. Je kan de aarde eventueel bedekken met wat mos, dan droogt de aarde niet zo snel uit en het zorgt voor een losse grond.

Wanneer verpotten?

In de onderstaande tabel kun je voor verschillende groentesoorten vinden wanneer ze verpot moeten worden en hoeveel ruimte ze nodig hebben.
GroentesoortWanneer verpottenGrootte van de pot
AndijvieKan het best al in een grote pot gezaaid wordenLos ven elkaar verpotten. Elke plant heeft 40 bij 40 centimeter nodig
PaprikaBij 10 centimeterElk plantje heeft 50 bij 50 centimeter nodig
Lente uiBij 5 tot 8 centimeterElk plantje heeft ongeveer 10 bij 10 centimeter nodig
PreiBij 5 tot 8 centimeterElk plantje heeft ongeveer 20 bij 20 centimeter nodig. Prei moet diep in de pot of in de volle grond.
WortelZo snel mogelijk bij 3 centimeter, of gelijk in een grote pot uitzaaienElk plantje heeft ongeveer 10 bij 10 centimeter nodig
AubergineBij 8 centimeterElk plantje heeft ongeveer 80 bij 80 centimeter nodig
RadijsZo snel mogelijk, bij 2 tot 3 centimeterOngeveer 3 tot 5 centimeter groter dan de vorige pot. Kruiden kunnen ook in april gelijk in de volle grond
CherrytomaatBij 8 centimeterElk plantje heeft ongeveer 50 bij 50 centimeter nodig
SpinazieBij 4 tot 6 centimeterOngeveer 3 tot 5 centimeter groter dan de vorige pot. Kruiden kunnen ook in april gelijk in de volle grond
BosaardbeiBij 4 tot 6 centimeterOngeveer 3 tot 5 centimeter groter dan de vorige pot. Ze kunnen ook in april gelijk in de volle grond
KropslaKan het best al in een grote pot gezaaid wordenLos ven elkaar verpotten. Elke plant heeft 30 bij 30 centimeter nodig
Rucola en veldslabij 4 tot 6 centimeterOngeveer 3 tot 5 centimeter groter dan de vorige pot. Ze kunnen ook in april gelijk in de volle grond
Kruiden (verschillende soorten)Bij 4 tot 6 centimeterOngeveer 3 tot 5 centimeter groter dan de vorige pot. Kruiden kunnen ook in april gelijk in de volle grond

Lees verder

© 2015 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: VeldslaJe eigen moestuin: VeldslaVeldsla is een groente die je niet in de zomer oogst, maar juist in de winter of het voorjaar. Veldsla kan prima groeien…
Je eigen moestuin: AndijvieJe eigen moestuin: AndijvieAndijvie is een groente die je het hele jaar lang kunt zaaien. Dit maakt het een gemakkelijke groente voor in je eigen m…
Je eigen moestuin: BroccoliJe eigen moestuin: BroccoliWil jij broccoli zaaien in je eigen tuin? Dan kan dat! Het zaaien en oogsten van broccoli is helemaal niet zo lastig als…
Kruiden kweken in pottenOm kruiden te kweken heb je geen grote moestuin nodig. Vele kruiden kan je ook kweken in potten op je balkon of terras,…

Wanneer oogst je je moestuinWanneer oogst je je moestuinDoorgaans oogst je de producten uit je moestuin wanneer deze volgroeid zijn en dus klaar zijn om te eten. Omdat voor vel…
Makkelijke kruiden voor je moestuinMakkelijke kruiden voor je moestuinMensen die net beginnen met een eigen moestuin, willen doorgaans niet te veel moeilijkheden. Ook wanneer kinderen een ei…
Bronnen en referenties
  • http://www.zelfgroentekweken.nl/nieuws/albert-heijn-moestuin-tips-verpotten/
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 12-05-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.