Kruiden kweken in potten

Om kruiden te kweken heb je geen grote moestuin nodig. Vele kruiden kan je ook kweken in potten op je balkon of terras, zoals basilicum, koriander, rozemarijn en vele andere. Met deze tips kan je je eigen kruidentuintje beginnen in potten. Zaaien of verpotten
Je kan de kruiden zelf zaaien of aankopen in kweekbakjes en dan verpotten. Stenen potten genieten best de voorkeur.
Sommige kruiden gedijen best in een mengsel van ¾ gewone potgrond en ¼ scherp zand om voor een goede drainage te zorgen, andere kunnen in gewone potgrond gezaaid of geplant worden.

Basilicum

Een pot van 15 cm volstaat. Vul deze met een mengsel ¾ potgrond en ¼ scherp zand. Half mei kan het plantje van het kweekbakje naar de pot verplant worden. De bloemen kunnen best weggeknipt worden, want deze gaan met het voedsel van de bladeren lopen, terwijl we basilicum enkel kweken voor de bladeren. Houd de aarde steeds vochtig.

Bieslook

Kan vanaf maart geplant worden in gewone potgrond. Begiet de potgrond elke dag. De bloemen kunnen best weggeknipt worden.

Citroenmelisse

Neem een pot van bijv. 30 cm met gewone potgrond. Je kan in mei of in oktober plantjes kopen. Citroenmelisse heeft niet snel last van de kou en kan dus overwinteren als het niet te koud wordt. Als je de citroenmelisse in een mooie vorm wil houden, kan je hem snoeien.

Dille

Kan geplant worden in een pot van +-24cm met gewone potgrond. Als het hard waait is het een goed idee om de dille op te binden.

Kamille

Neem een pot van +-18cm met gedraineerd zand (¾ gewone potgrond en ¼ scherp zand). Gematigd water geven volstaat.

Koriander

Gebruik een pot van 20 à 24cm met gewone potgrond. Zaai de korianderzaadjes eind april onmiddellijk in de pot en bind het plantje eventueel op bij harde wind.

Munt

Koop je plantjes in mei en neem een stenen pot van 15 à 20 cm met gewone potgrond die je steeds voldoende water geeft. Munt heeft niet snel last van de kou en groeit snel.

Oregano

Gebruik een pot van 20à22 cm met gedraineerde potgrond. Geef elke dag water. Half mei of oktober kan je de plantjes planten. Eventueel kan je de toppen afknijpen als je een compacte vorm wil behouden. Je krijgt dan uiteraard wel geen bloemen.

Rozemarijn

In mei kan je plantjes kopen die je best in een stenen pot zet met 70% potgrond en 30% scherp zand tot zelfs 50% van elk.

Salie

In mei kan je plantjes kopen in kweekbakjes en verplanten in gedraineerde potgrond (¾ gewone potgrond met ¼ scherp zand). Een pot van 18 cm volstaat. De plant verdraagt goed droogte en kan eventueel overwinteren. Knip regelmatig de nieuwe scheuten af.

Tijm

In april-mei kan je de plantjes verpotten. Gebruik potten van 18 à 22 cm met gedraineerde potgrond. De aarde mag opdrogen tussen twee gietbeurten.
© 2007 - 2024 Evaluna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden in potten en bakkenKruiden in potten en bakkenEen kruidentuin heeft een hoge sierwaarde. Maar bij een bestraat oppervlak of een patio staan kruiden erg leuk in potten…
Je eigen moestuin: potten en bakkenJe eigen moestuin: potten en bakkenVeel mensen denken dat je een grote tuin nodig hebt als je zelf groenten, fruit en kruiden wilt gaan kweken. Dit is echt…
Moestuin op het balkonMoestuin op het balkonSteeds meer mensen zijn bezig met een gezonde leefstijl. Veel bewegen, weinig snoepen en vooral gezonder eten. Een van d…
Eetbaar Tuinieren; Het Eetbare BalkonGeen tuin en toch graag zelf verse groenten en kruiden kweken? Als je een balkon hebt, is dit geen probleem. De mogelijk…

Tulpenboom of MagnoliaTulpenboom of MagnoliaDe Tulpenboom is een andere soort boom dan de Magnolia. In Nederland wordt de Magnolia in de volksmond vaak een tulpenbo…
De uitzonderlijke eigenschappen van schermbloemigenDe natuur kent in haar oneindige verscheidenheid plantensoorten die als kruid of als groente een waardevolle bijdrage le…
Reactie

Leopold, 18-06-2009
Ik heb bieslook, basilicum en peterselie gekocht. Kan ik die verse kruiden thuis in kweken in een jardinière of gaat dat niet. Zo ja hoe moet ik ze het best zetten en hoeveel water moet ik geven? Ik dank u voor je hulp… Reactie infoteur, 18-06-2009
Beste,
Het is niet duidelijk of u zaadjes hebt gekocht of plantjes. Het artikel gaat volledig over het thuis kweken in potten/bakken (en dus niet in volle grond). De kruiden die u vernoemt kan u desgevallend zelf zaaien in uw jardinière. Indien u graag nog meer details verneemt (water geven, seizoen, …), dan verwijs ik graag naar bijvoorbeeld volgende website waar u nog veel uitgebreidere info vindt:
http://users.skynet.be/hofmeester/tuinartikels/alle%20kruiden.htm

Evaluna (66 artikelen)
Laatste update: 19-02-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.