InfoNu.nl > Huis en Tuin > Tuin > In de lente is uw tuin dol op een goede schoonmaakbeurt

In de lente is uw tuin dol op een goede schoonmaakbeurt

In de lente is uw tuin dol op een goede schoonmaakbeurt Zodra het in de lente wat warmer wordt, begint het bij elke tuinbezitter te kriebelen. Men ruimt niet alleen in huis op en geeft overal een betere poetsbeurt, maar ook de tuin moet weer op orde gebracht worden, zodat in de zomermaanden ook met plezier in de "huiskamer" buiten geleefd kan worden. Sommige werkzaamheden kan men het hele jaar door uitvoeren, maar er zijn werkzaamheden die alleen in het voorjaar moeten gebeuren. Begin er niet te laat mee, want als alles eenmaal in de groei is, wordt het lastiger om de bladhark en de spade te gebruiken, zonder daar planten mee te beschadigen. Vooral vroege voorjaarsplantjes en bloemen zijn vaak heel fragiel en kunnen een behandeling met een bladhark niet goed verdragen. Denk bijvoorbeeld aan een veldje sneeuwklokjes, waar nog oud blad tussen gewaaid is.

De tuin een goede schoonmaakbeurt geven is een echte lenteklus

Veel tuinbezitters laten het laatste blad en wat afgevallen takjes van de herfst gedurende de winter liggen, zodat kleine dieren als egels, muizen en insecten zich daarin tegen de kou kunnen beschermen. Tegen de lente moet dat blad verwijderd worden, want anders kunt u niet volledig genieten van de sneeuwklokjes, krokussen en alle andere voorjaarsbloemen die al vroeg de kop opsteken. Begint u er te laat mee, dan raakt u al snel een aantal bloemkopjes van de vroege voorjaarsbloeiers.

Tuin werkzaamheden met de hand

Haal het blad tussen de sneeuwklokjes en krokussen met de hand voorzichtig weg. Anders beschadigt u de bloemknopjes en zult u weinig plezier aan uw voorjaarsbloemen beleven. Haal ook losse, afgewaaide takken met de hand tussen de planten weg. Wordt dat met de hark gedaan, dan worden er vaak planten in meegetrokken, die net jonge scheuten ontwikkelen.

Ook in het voorjaar mag de composthoop gebruikt worden

Zelfs al hebt u in het najaar zo ongeveer al het afgevallen blad verwijderd, dan nog verzamelt zich gedurende de winter een flink gedeelte van de laatste bladeren tussen de struiken en op uw gazon. Dat moet verwijderd worden en kan als tussenlaag voor de composthoop dienen. Kleine takjes kunnen door bezitters van een kachel of open haard op maat gebroken worden om in het najaar als aanmaakhout te dienen. Ze zijn immers in droge vorm nog beter als de aanmaakblokjes die in de winkel te koop zijn.

Dode stengels van vaste planten worden handmatig uit de tuin verwijderd

Dode, vaak lichtbruine stengels van uitgebloeide vaste planten moeten verwijderd worden, om de plant ruimte te geven voor nieuwe bloei. Knip eveneens de dode stengels uit de hortensia’s, want als dat niet gebeurt, zal de plant steeds minder mooi bloeien. Ook vaste planten, zoals minirozen, kunnen in het vroege voorjaar nog gesnoeid worden, maar wel het liefst voordat ze uitschieters en blad krijgen. Daarbij moeten vooral de dode en beschadigde stengels verwijderd worden. Andere vaste planten, zoals de altijd groene buxus, mogen echter pas na de IJsheiligen (15 mei) gesnoeid worden, wanneer er geen kans op vorst meer is.

Niet elke heester is dol op een snoeibeurt

Heesters die in het voorjaar bloeien, zoals onder anderen ribes, prunus en forsythia, mogen pas na de bloei gesnoeid worden. Dat is logisch, want bij een vroege snoei knipt u er immers de takken al uit die even later zouden gaan bloeien. Heesters die pas na juni bloeien, kunnen rustig in het vroege voorjaar nog gesnoeid worden.

Bomen nooit tijdens het uitlopen in de lente snoeien

Bij bomen begint rond eind februari/maart de sapstroom weer op gang te komen en wordt niet alleen de bladzetting, maar ook de vruchtzetting geactiveerd. Bomen kunnen daarom het beste in het latere najaar of de winter gesnoeid worden. Na de vruchtzetting kunt u er wel de dode takken uitknippen, maar snoei in het vroege voorjaar liever niet in levend hout.

Muggen zijn niet blij met een walnotenboom

Vooral de walnotenboom kan er niet tegen om op een andere tijd dan in het late najaar gesnoeid te worden. Ze kan er zelfs aan kapot gaan. Wist u overigens dat vroeger veel boerderijen een walnotenboom dicht bij huis hadden staan om daarmee de muggen uit huis te weren?

Tuin werkzaamheden als pitten en verticuteren brengen lucht en luchtigheid in de grond

Werk de grond van de borders tussen de vaste planten goed om en werk er meteen wat organische mest onder. Kunstmest is minder geschikt en niet direct milieuvriendelijk. Ook het gazon kan wat mest goed gebruiken, maar mest dat het liefste na het verticuteren (luchtgaatjes aanbrengen met of zonder een verticuteermachine) en vlak voor een goede regenbui. In de zon zou het gazon anders verbranden.

Tijdens de tuin werkzaamheden groot onkruid verwijderen

Let in het voorjaar ook op groot onkruid in het gazon. Opkomende paardenbloemen kunt u meteen met wortel en al verwijderen, waardoor ze de rest van het jaar veel minder naar voren komen. Doe dat in elk geval voordat ze een kaardenbol met zaadjes hebben, want dan is het einde helemaal zoek. Vooral paardenbloemen hebben overigens meestal een diepe wortel die niet gemakkelijk te verwijderen is. Probeer daar echter zoveel mogelijk van te verwijderen om nieuwe aangroei te verlangzamen.

Nieuwe planten voor de tuin kopen

Moeten er in het voorjaar oude planten verwijderd worden en nieuwe geplant worden, doe dat dan vroeg in de lente en wacht niet tot het te warm wordt en de planten in volle bloei staan. Het is heel verleidelijk om in een tuincentrum al voorgetrokken, prachtige bloeiende planten te kopen, maar die lijden meer van het verplanten, dan planten die nog maar net beginnen te groeien. Giet bij het planten altijd eerst water in het plantgat, zodat de nieuwe plant voldoende vocht krijgt en goed kan wortelen.

Viooltjes en primula’s zijn dol op het voorjaar en kunnen redelijk tegen wat vorst

Viooltjes en primula’s zijn sterke plantjes die ook nachten met vorst vrolijk overleven. Zolang de zomerbloemen zoals geraniums, afrikaantjes, lobelia’s, enzovoort, nog niet buiten kunnen vanwege de kans op nachtvorst, kunt u veel plezier hebben van de diverse soorten viooltjes die in het voorjaar door veel tuincentra en supermarkten tegen lage prijzen worden aangeboden. Ook primula’s zijn uitstekend geschikt om in de periode tot 15 mei kleur in uw tuin en op uw terras aan te brengen.

Narcissen, tulpen en hyacinten komen vanzelf in uw tuin op

Voorjaarsbloemen van bolgewassen zijn dankbare bloemen. Ze hebben in het voorjaar geen echte zorg nodig en komen elk jaar weer braaf naar boven. U hebt er bijna geen werk aan. Houd de plek waar ze omhoog komen eveneens met de hand bladvrij, zodat u er niet per ongeluk met de hark overheen gaat en de kopjes beschadigt of vernietigt. Deze bolgewassen kunt u in het najaar uit de grond halen en op een vorstvrije plek bewaren, maar u kunt ze ook gewoon laten zitten. Ze komen ook dan vaak jarenlang elk voorjaar opnieuw in bloei. Meestal krijgt u er na verloop van tijd nog kleine, nieuwe bolletjes bij.

Het loof van de bolgewassen laten afsterven

Laat wel altijd het loof van narcissen en tulpen afsterven en knip niet meteen alles tot de grond toe af. De bol heeft immers nieuwe voeding nodig en daar heeft het na de bloei ook het blad nog even voor nodig.

Behandel stenen terrassen, oprit en paadjes in uw tuin duurzaam en milieuvriendelijk

Kokend water vernietigt het onkruid tussen de stenen en ook het mos dat er in de wintermaanden op gegroeid is. Ook het handmatig vernevelen met een mengsel van water en schoonmaakazijn verwijdert al het groen op de tegels en stenen van uw terras. Het is goedkoper dan al die middelen die u in de tuincentra kunt kopen. Daarnaast is het ook beter voor het milieu in uw tuin. Zeker als u de tegels en stenen maar net nat maakt met het mengsel. Zo kunt u op warme lentedagen al volop genieten van terras en tuin.
© 2015 - 2020 Cornelissens, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat moet er in oktober allemaal in de tuin worden gedaan?Wie denkt dat er in oktober niets meer te doen is in de tuin heeft het mis. Juist een goede voorbereiding zorgt er voor…
Maak je eigen compostIn een composthoop worden natuurlijke materialen afgebroken tot een rijke, humusachtige meststof. Perfect om je biologis…
Een kleurrijke tuin in de herfstEen kleurrijke tuin in de herfstIs het niet zonde dat de tuin in de herfst veranderd van een kleurrijk geheel naar een saaie grauwe boel? De herfst is h…
Viooltjes zijn de dankbaarste bloemen in winter en voorjaarViooltjes zijn de dankbaarste bloemen in winter en voorjaarWie zelf al jarenlang een tuin heeft, weet het vast al lang. Viooltjes zijn onmisbaar om een tuin niet alleen in het voo…
Start de lente met veel kleur buitenStart de lente met veel kleur buitenEen fleurige bos bloemen in huis is natuurlijk bij uitstek een heerlijk moment om de lente dichtbij te halen. Zeker als…

Reageer op het artikel "In de lente is uw tuin dol op een goede schoonmaakbeurt"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Cornelissens
Laatste update: 26-03-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Schrijf mee!