Zomerplanten veranderen het aanzien van de tuin direct. Met de subtiele kleuren van hangplanten als fuchsia's en de vrolijke kleuren van hanggeraniums ziet de tuin er een stuk uitnodigender uit. Met de vele verschillende kleuren en bloemvormen van de hortensia kan een mooi effect in de tuin gecreëerd worden.
De fuchsia, ook wel bellenplant genoemd hoort bij de teunisbloemfamilie. Het zijn fascinerende planten met hangende bloemen als klokjes in de kleuren paars, felroze, lila, lilablauw, zachtroze, rood, violet en wit. De kroonbladeren, de bovenste, meestal langwerpige bladeren zijn vaak rood. Zij ontsluiten zich het eerst als de bloem opengaat. De kelkbladeren of bloembuisjes zijn vaak paars of lila. Maar er zijn ook andere kleurcombinaties, vooral de soorten met dubbele bloemen zijn vaak heel bijzonder om te zien. De meest bekende soort is de fuchsia als hangplant, vaak gebruikt in hangmanden. De meeste soorten zijn eenjarig al kunnen ze een zachte winter soms wel doorstaan. De fuchsia houdt van een vochtige bodem en staat het liefst in gefilterd zonlicht. Er zijn soorten die winterhard zijn zoals de Fuchsia magellanica. De fuchsia bestaat al lang, de soort Fuchsia magellanica riccartonii is in 1830 gewonnen in het Schotse Riccarton. Dit is een fuchsiastruik waarvan de bloemen kleiner zijn dan van de eenjarige planten. Winterharde soorten zijn ideaal voor koele borders. Grotere planten kunnen langs een muur geleid worden, gebruikt worden als bloeiende haag of als solitair. De Fuchsia magellanica komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en bloeit in de nazomer tot in de herfst met rode kroonbladeren en blauwachtige paarse bloemen. Tropische soorten bloeien het hele jaar door. De meeste soorten van deze fuchsia worden niet hoger dan ongeveer vijftig centimeter, met als uitzondering de Fuchsia excorticata uit Nieuw-Zeeland die wel een boom van twaalf tot vijftien meter hoog kan worden.
Verschillende fuchsiavariëteiten
Black Prince - compacte staande variëteit met enkele donkerpaarse bloemen met rode kroonbladeren
Blue Eyes - lila bloemen met roze kroonblaadjes
Blush of Dawn - hangplant met prachtige dubbele, zilverblauwe bloemen en lichtroze kroonblaadjes
Dark Eyes - dubbele lila bloemen met kersrode kroonbladeren
Genii - winterhard met enkele, violetpaarse bloemen met kersrode kroonbladeren
Hawkshead - winterhard met enkele, rozig witte bloemen en witte kroonblaadjes met groene zweem
Prosperity - winterhard met dubbele, bleekroze bloemen met karmijnrode kroonbladeren
Pelargonium zonale
Geranium
Misschien wel de meest bekende en de vrolijkste zomerplant met al de verschillende soorten en kleuren. Van wit naar zalmkleur, tot scharlaken, roze, rood en oranje. Het zijn meestal groenblijvende planten die geschikt zijn voor hangmanden, potten, vensterbakken of als borderplant. De meeste geraniums staan het liefst in de volle zon en ze houden van luchtige, goed doorlatende grond. Laat de potgrond net niet totaal uitdrogen. Ze worden ook als kamerplant binnenshuis gebruikt. De officiële naam van de geranium is pelargonium. Afgeleid van pelargos=ooievaarsbek. De geranium hoort tot de familie Geraniaceae. Ze komen oorspronkelijk voor in Zuid-Afrika en Namibië, maar ook in Australië, tropisch Afrika, het noorden van Nieuw Zeeland en sommige eilanden in de Indische Oceaan. Er zijn ontelbare variëteiten van deze plant en ze zijn onderverdeeld in groepen.
De belangrijkste groepen pelargoniums
Pelargonium zonale - opgaande plant, het blad heeft een donkere band
Pelargonium peltatum - hanggeranium, ook wel de Oostenrijkse hanggeranium genoemd
Franse pelargonium - grote bloemen met vele rijke kleuren
Bladpelargonium - opvallend door hun decoratieve wit, geel of geelbonte bladeren
Angel pelargonium - geraniums waarvan de bloemen een gelijkenis vertonen met viooltjes
Geurpelargonium - geraniums die een heerlijke geur verspreiden als het blad wordt aangeraakt
Hortensia
Hydrangea macrophylla
De Latijnse naam van de hortensia is Hydrangea. Het is een winterharde bladverliezende heester die één tot drie meter hoog kan worden. De plant heeft grote bloemschermen in de kleuren wit, roze, blauw en lila. De kleur is afhankelijk van de zuurgraad van de grond. Hoe zuurder de grond, hoe blauwer de kleur van de bloemen. Bij minder zure grond worden de bloemen roze. De witte hortensia's blijven wit. Plant de hortensia liefst in halfschaduw. De meeste hortensia's houden niet van teveel zon of teveel schaduw. Een plek met wat ochtendzon en de rest van de dag schaduw is aan te raden. Zorg, als ze net geplant zijn dat ze niet uitdrogen. De bloemschermen van de hortensia's zijn er in verschillende vormen. De meest bekende en de populairste is de bolvorm, de Hydrangea macrophylla. Er is ook een soort met platte tuilen, de 'lacecaps', als heester en als klimhortensia. Dan is er nog een soort met langwerpige pluimen. De opstaande soort doet het ook prima in tuinpotten.
Variëteiten van de Hydrangea macrophylla
Altona - bolvorm, middelblauw in zure grond, kersroze op kalkgrond
Amethyst - bolvorm, lilaroze
Ayesha - bolvorm met met lichtmauve of lichtblauwe bloemen
Lilacina - platte tuilen in wit met blauw
Mariesii Perfecta - platte tuilen in blauw of mauve, afhankelijk van de zuurgraad van de grond
Hortensia of hydrangeaDeze winterharde tot zeer winterharde struik valt op door zijn mooie bloemen. De plant komt niet uit onze cultuur maar uit Azië e…
Hydrangea arborescens AnnabelleHydrangea Annabelle is een zeer populaire Hortensia soort, vanwege de zeer rijke en langdurige bloei met grote bolvormige crèmewi…
Een gazon verticuterenEen mooie grasmat is de wens van veel tuinliefhebbers maar die vergt nu eenmaal onderhoud. Naast regelmatig maaien in het groeisei…