Hortensia of hydrangea

Hortensia of hydrangea Deze winterharde tot zeer winterharde struik valt op door zijn mooie bloemen. De plant komt niet uit onze cultuur maar uit Azië en Amerika, pas twee eeuwen geleden is de hortensia/hydrangea in Europa gekomen. Welke soorten zijn er, waar kun je een hortensia het beste neerzetten, wat bepaalt de kleur van de bloemen?

Inhoud artikel


Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

De naam hydrangea

De naam vindt zijn oorsprong in het Grieks. Hydro betekent water, angeion betekent vat of kruik. Het vruchtkapsel na de bloei heeft deze vorm.

Soorten

 • Hydrangea macrophylla: bolvormige bloemen of platbloeiende bloemen. Wordt ook als kamerplant gekweekt.
 • Hydrangea paniculata/pluimhortensia: puntvormig bloeiend.
 • Hydrangea petiolaris/klimhortensia: bloemen staan in platte schermen.

Het planten van een hortensia/hydrangea

Kies voor vruchtbare en vochtige grond. Planten in maart, april.
 • Hydrangea macrophylla: een lichte standplaats, geen felle zon.
 • Hydrangea paniculata: volle zon of lichte schaduw. Deze plant niet vlak langs een pad zetten omdat de takken nogal breekbaar zijn.
 • Hydrangea petiolaris: klimplant, ook geschikt voor muren op het noorden. De takken maken hechtwortels.

De bloeitijd

 • Hydrangea macrophylla: juni tot en met september.
 • Hydrangea paniculata: augustus, september.
 • Hydrangea petiolaris: juli.

Kleuren van de bloemen

 • Hydrangea macrophylla: wit, lichroze, donkerroze, lichtblauw, donkerblauw, oranjeroze.
 • Hydrangea paniculata: wit.
 • Hydrangea petiolaris: wit.

De bloemen van een hortensia/hydrangea kunnen verkleuren, wat bepaalt de kleur

IJzer en aluminium hebben invloed op de kleur, maar de kleur reageert ook op de zuurgraad van de grond. Hoe zuurder de grond is, hoe meer metalen kunnen oplossen. De aanwezigheid van de metalen (ijzer en/of aluminium) veroorzaakt de verkleuring.

 • Blauw, als de hortensia op zure grond staat (pH tussen de 4,5 en 5,5).
 • Paars, op een matig zure grond (pH tussen de 5,6 en 6,5).
 • Roze op een basische grond (pH tussen 6,6 en 7,2).

Met deze kennis kun je de kleur van de bloemen beïnvloeden. Als de grond zuur genoeg is, kun je wat roestige spijkers ingraven bij de plant, of wat aluin of aluminiumsulfaat rond de hortensia strooien. De plant moet wel aan de volgende voorwaarde voldoen: het moet het pigment delphinide-glucoside bevatten. Je kunt ook verschillende middelen kopen bij tuincentra om de bloemkleur te beïnvloeden, bijvoorbeeld Pokon Season Comfort Hortensia Blauw van Pokon & Chrysal. Gebruik dit laatste in augustus, september.

Hoogte

 • Hydrangea macrophylla: 1 tot 2 meter.
 • Hydrangea paniculata: 2,5 tot 3 meter.
 • Hydrangea petiolaris: tot 8 meter (klimplant).

Snoeien

Het is belangrijk om te weten welk soort hortensia je gaat snoeien.
 • Hydrangea macrophylla: je kunt deze tot op de grond afknippen maar dan krijgt de plant de eerste twee/drie jaar geen bloemen. Je kunt ook kiezen voor een verjongingssnoei, je haalt ongeveer twintig procent van de bestaande takken weg. Kies voor de langste takken of beschadigde takken. Er kan nu weer licht in het hart van de plant vallen, de plant zal weer gaan uitlopen.
 • Hydrangea paniculata: regelmatig snoeien is belangrijk. Aan het einde van de winter moet je de takken die het vorige jaar hebben gebloeid voor de helft terug knippen.
 • Hydrangea petiolaris: snoeien is niet nodig. Wil je toch snoeien, doe het dan direct na de bloei (anders haal je de bloemknoppen weg).

Wat doe je met de bloemen als deze uitgebloeid zijn

 • Je kunt de bloemen weghalen. Knip ze af op de juiste plaats: onder de bloemknop heb je nog een stukje steel, dan volgt een knop, ongeveer drie centimeter boven deze eerste knop moet je knippen. De bloemhoofden kun je drogen en gebruiken in bloemstukken.
 • Je kunt de bloemen ook laten zitten, als tijdens sneeuwval de uitgebloeide bloemen bedekt worden met sneeuw is dat een prachtig gezicht.

Vermeerderen

Door stekken, kan het hele jaar door.

Ziektes/ongedierte

 • Slakken
 • Bladluis: bestrijding is mogelijk met volledig biologisch afbreekbare middelen.
 • Spint
 • Mozaïekvirus; de aangetaste planten verwijderen.
 • Lapsnuitkever/taxuskever: deze beestjes zijn ’s avonds actief. Je kunt ze proberen te vangen na zonsondergang.
 • Woldopluis: schildluis. Je ziet in mei/juni wollig spinsel, dit is een soort cocon, de luis zelf sterft, de cocon bevat eitjes. Wil je er zeker van zijn dat het beestje gestopt wordt, snoei dan de plant tot de grond af.
 • Meeldauw

Met welke planten/bloemen kun je een hortensia/hydrangea goed combineren

Met een maagdenpalm, rhododendron, hulst.

Interessant om te weten

De grote bloemen aan de buitenzijde zijn lokbloemen (om insecten te lokken), deze bloemen zijn onvruchtbaar. De binnenste bloemen zijn vruchtbaar (stampers en meeldraden).
© 2010 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hortensia snoeien, Hortensia onderhoud & tipsHortensia snoeien, Hortensia onderhoud & tipsHortensia's. Wanneer moet je een Hortensia snoeien en hoe doe je dit om een optimaal resultaat in het aantal bloemen en…
Zomerplanten - fuchsia, geranium en hortensiaZomerplanten - fuchsia, geranium en hortensiaZomerplanten veranderen het aanzien van de tuin direct. Met de subtiele kleuren van hangplanten als fuchsia's en de vrol…
Woldopluis, een veel voorkomende aantasting van sierplantenWoldopluis, een veel voorkomende aantasting van sierplantenBij het begin van de zomer zijn er aan de onderkant van de bladeren van de hortensia’s vaak witte wollige spinsels te be…
Klimplanten voor schaduwKlimplanten voor schaduwEen muur of schutting in de schaduw kan er saai en weinig fraai uitzien. Door er een mooie groene en/of bloeiende klimpl…

Dianthus Kahori: geurende bloemen, groenblijvend, winterhardDianthus Kahori: geurende bloemen, groenblijvend, winterhardDe Dianthus Kahori is een anjer die in 2007 is geïntroduceerd in ons land. Kahori betekent geurend en dat past goed bij…
Glansmispel of Red Robin: Verzorging, standplaats en snoeiGlansmispel of Red Robin: Verzorging, standplaats en snoeiDe Glansmispel of Photinia Fraseri Red Robin is een winterharde, groenblijvende struik. Je kunt ze kopen als heester of…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Foto infoteur
 • Boek: Tuinieren het hele jaar
 • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
Reacties

Monte Hallema, 10-09-2015
Ik heb schimmel in de hortensia's. Ik heb de hortensia's 2 jaar terug net boven de grond af geknipt en de rest van de planten en de grond rondom gesproeid met een van de vakman gekregen middel tegen schimmel. Nu 2 jaar later bloeien de planten weer, maar helaas komt er ook weer schimmel voor. Hoe voorkom ik dat er schimmel in de hortentia's komt en hoe krig ik de schimmel er uit zonder de hortensia's bij de grond af te moeten knippen? Wat kan de oorzaak van de schimmel zijn? Reactie infoteur, 12-09-2015
Wat jammer dat er weer schimmel in de hortensia's komt. Ik weet niet om wat voor schimmel het gaat. Op hydrangeakwekerij.nl kunt u mogelijk tips vinden om het probleem op te lossen. Met vriendelijke groet,

Greet, 27-07-2010
Hallo, ik heb een vraagje over de hortesia, het is een binnen hortensia die ik in het voorjaar naar buiten in een grote pot heb gezet.
er komen nu bloemschermen in, maar de randen van de bladeren worden een beetje geel.
voor de rest doet hij het goed, wat kan ik doen aan de bladeren? Reactie infoteur, 28-07-2010
Leuk dat je een vraag hebt gesteld.

Ik heb het nagevraagd bij een hoveniersbedrijf omdat ik zelf het antwoord ook niet exact wist.

Het antwoord:
Binnenhortensia's moeten eerst wennen. meestal laten zij hun blad vallen, of ze verkleuren. Daarna komt er meestal nieuw blad. Je moet er wel opletten dat de plant niet in de volle zon mag staan, dan wordt het blad ook geel.

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 13-08-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.