De hortensia ofwel de hydrangea plant bloeit in de zomer

De hortensia ofwel de hydrangea plant bloeit in de zomer In de zomer bloeien in veel tuinen hydrangea's in mooie kleuren. We noemen ze in de volksmond hortensia. Er zijn veel soorten en velen vragen zich af of ze gesnoeid moeten worden na de bloei en hoe het onderhoud dient te zijn. Een paar soorten hortensia's zijn bekend, maar het onderhoud en de manier van snoeien is soms minder bekend. Hortensia's kunnen heel groot worden en het is dan ook wel van belang om ze in toom te houden.

Verschillende soorten hortensia of hydrangea

De naam hortensia is afgeleid van de tweede naam van Hydrangea. Er waren twee plantkundigen Von Siebold en Smith en zij noemden de plant respectievelijk Hydrangea hortensia en Hydrangea hortensis. Dit zou afgeleid kunnen zijn van het Griekse woord hudor hetgeen water betekent en angeion wat vaatje is. De plant werd in 1767 in China ontdekt.

We kennen verschillende soorten hortensia's
  • Hydrangea Annabella
  • Hydrangea heteromalla
  • Hydrangea paniculata
  • Hydrangea serrata,
  • Hydrangea macrophylla
  • Hydrangea sargentiana
  • Hydrangea annabella

Hydrangea heteromalla

Dit is een hortensia die afkomstig is uit de Himalaya. Deze plant kan wel tot 4 meter hoog worden en is daarom alleen geschikt voor een grote tuin. We zien ze in Nederland wel in parken en soms nog wel bij oude boerderijen.Plant deze niet in een te kleine tuin want dan gaat ze andere planten overwoekeren en is lastig te verwijderen.

Hydrangea paniculata

Hier zien we diverse soorten met pluimbloemen van wit tot lichtroze. De plant is afkomstig uit China en Japan en kan twee tot vier meter hoog worden. Deze plant wil graag zon of half schaduw. We kunnen hier dan ook spreken over een heester. Van deze heester kunnen we de hele zomer genieten omdat de kleuren zo bijzonder mooi zijn.

Hydrangea serrata

Dit noemt men de berghortensia. Deze plant heeft dunnere takken dan de macrophylla en is beter winterhard. De plant is bekend om zijn prachtige herfstkleuren.

de Hydrangea macrophylla

De hydrangea macrophylla zien we het meest in Nederland en ze worden prachtig blauw als we ze planten op licht zure grond, waar wat ammoniak-aluin is toegevoegd. In voor- en najaar kun je wat aluin aan het gietwater toevoegen. We zien deze hortensia vaak op het platteland en ze is erg geschikt voor de boerentuin. Deze plant is ook te gebruiken als kamerplant of op een balkon. De hortensia macrophylla staat mooi als hij symmetrisch is geplant bijvoorbeeld. op een rechthoekig stuk of aan een oprit.

Hydrangea sargentiana

De hydrangea sargentiana is afkomstig uit China en kan wel twee en een halve meter hoog worden. Ze bloeit met platte bloemen in wit en lichtroze en kan gedijen in zowel zure als in kalkrijke grond. Het is een langzaam groeiende plant.

Hydrangea Annabella

De hydrangea annabella is de laatste jaren vooral erg populair geworden in onze tuinen. Het is dan ook een prachtige plant die de gehele zomer bloeit. Als we planten in klei- of zandgrond dan is het noodzakelijk om turfmolm toe te voegen in het plantgat. De plant dient beschermt te worden tegen de volle zon omdat ze kan verbranden. Daarom is een lichte schaduwplek het meest ideaal. De plant vraagt om zure grond. Het bemesten doen we in april, zo mogelijk met koemest. De Annabella mag gesnoeid worden in maart of april bijna in zijn geheel tot tien centimeter boven de grond. Dit in tegenstelling tot andere hortensia's die een andere manier van snoeien vragen. We zien hierbij prachtige dikke witte bloemen die ook mooi te gebruiken zijn in een boeket. Wel is het jammer dat bij veel regen en storm de Annabella al snel haar schoonheid verliest omdat de stelen niet zo sterk zijn. De plant gaat dan snel liggen. Je kunt de plant daarom misschien een beetje hulp bieden door haar wat op te binden.

Snoeien van de plant

In ons klimaat kan men de plant het beste in het voorjaar snoeien. De hortensia bloeit op het hout van het voorgaande jaar. Als we in het najaar snoeien dan kunnen in de winter de uitlopers bevriezen. Tevens is het een erg mooi gezicht als de sneeuw in de winter op de bloemen ligt. Bij veel oude scheuten aan de struik snoeien we deze terug tot ongeveer vijf centimeter boven de grond. De andere takken tot ongeveer dertig centimeter boven de grond. Het is gemakkelijk om te kijken naar een zgn. buitenoog omdat hieruit weer nieuwe bloeischeuten gaan groeien. Het snoeien doen we om de struik te verjongen.

Stekken

Men kan de hortensia zelf stekken onder glas. Neem een stengel en snijd deze af met een scherp mes vlak onder het oog. Plant de stekken in een bak met turfmolm (zuurgraad of PH5) vermengd met zand. Na ongeveer drie weken zal de stek worteltjes krijgen en kan je de jonge plant in een grotere pot zetten. Als potgrond neem je kamerplantengrond die je vermengt met turfmolm. Begiet de planten regelmatig. In de zomer beschermen tegen fel zonlicht. In het voorjaar kan men de planten dan in de tuin zetten.

Bemesten

Wil je een mooie volle bloei krijgen dan is het noodzakelijk om de plant twee keer per jaar te bemesten. Dit kan het beste in maart voor de eerste keer en daarna in juni nogmaals een beetje. Hiervoor kun je koemest gebruiken maar er is ook specifieke mest te koop voor hortensia's.
© 2011 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hortensia of hydrangeaHortensia of hydrangeaDeze winterharde tot zeer winterharde struik valt op door zijn mooie bloemen. De plant komt niet uit onze cultuur maar u…
Hydrangea arborescens AnnabelleHydrangea arborescens AnnabelleHydrangea Annabelle is een zeer populaire Hortensia soort, vanwege de zeer rijke en langdurige bloei met grote bolvormig…
Hydrangea anomala petiolaris of klimhortensiaHydrangea anomala petiolaris of klimhortensiaHydrangea anomala petiolaris of klimhortensia is een gemakkelijke klimplant, geschikt voor de begroeiing van een muur. D…
Hydrangea quercifolia, bijzonder blad en witte bloempluimenHydrangea quercifolia, bijzonder blad en witte bloempluimenHydrangea quercifolia of Eikenbladhortensia is een aanwinst in je tuin vanwege het mooi gevormde blad, wat in de herfst…

Je eigen moestuin: potten en bakkenJe eigen moestuin: potten en bakkenVeel mensen denken dat je een grote tuin nodig hebt als je zelf groenten, fruit en kruiden wilt gaan kweken. Dit is echt…
Kamperfoelie of Lonicera: verzorging en bloeiKamperfoelie of Lonicera: verzorging en bloeiKamperfoelie is verkrijgbaar als klimplant en in struikvorm. Verder is er ook nog keuze uit soorten die hun blad behoude…
Bronnen en referenties
  • www.neerlands tuin/ snoeien en stekken hortensia.
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 14-08-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.