Tuinieren; tips en trucs voor het telen van framboos

Tuinieren; tips en trucs voor het telen van framboos De frambozenstruik is een enorm leuke én lekkere aanvulling op je moes- of groentetuin en kan ook nog dienen als natuurlijke bescherming voor groente- en fruitsoorten die uit de wind of in de schaduw moeten staan. Besluit je een frambozenstruik aan te schaffen houd er dan wel rekening mee dat je haar voldoende ruimte geeft aangezien ze behoorlijk groot (kan) worden als ze volwassen is. Voordeel hiervan is wel dat je - over het algemeen - jarenlang kunt genieten van verse frambozen

Inhoud


Informatie frambozenstruik & planten

De framboos is een plant die je niet zelf kunt zaaien maar opkweekt vanuit een zogenaamde stek. Pas als de stek groot en sterk genoeg is ga je haar planten en opkweken tot een struik.

Informatie frambozenstruik

De framboos is een zogenaamde zelfbestuiver die je niet kunt zaaien maar opkweekt vanuit een takje - stek genaamd. Het feit dat de framboos een zelfbestuiver is betekent dat je maar één plant nodig hebt om frambozen te kunnen telen in tegenstelling tot diverse andere fruitsoorten. Bij een goede verzorging kun je tot wel 10 jaar plezier hebben van je frambozenstruik, mits je haar maar beschermt tegen de gure oost/noordoostelijke wind.

Planten

Voor het telen van een framboos heb je een stek nodig die je kunt kopen bij het tuincentra of kunt vragen aan een andere tuinier. Na aanschaf plant je de stek direct op de juiste plaats in de tuin, hierbij rekening houdend met het feit dat de struik veel wortels zal gaan aanmaken. Zorg dat de grond goed is voorbereid en plant de stek niet al te diep, dit zal de groei vertragen. Plaats direct na het planten twee lange (!) palen naast de plant en span er een stevig touw tussen. Bind vervolgens nog twee à drie touwen op 30 à 35 cm. afstand boven elkaar zodat je een stevig 'geraamte' hebt waar je de framboos aan kunt opbinden zodra ze begint met groeien.

Teeltwijze

De frambozenplant kan onderverdeeld worden in twee soorten namelijk de zomer- en de winterframboos die beide een eigen manier van telen hebben.

Zomer-framboos

Het voordeel van de zomer-framboos is dat je al hetzelfde jaar van het planten frambozen kunt oogsten, maar het grote nadeel is dat ze maar eenmalig vrucht draagt per zomer. Een zomer-framboos is daarom een leuke plant om mee te beginnen maar besef wel dat de hoeveelheid werk qua opbinden en verzorging net zo veel is als bij de winter-framboos en dat voor 'maar' één jaar. De zomer-framboos bloeit in het voorjaar en kun je vaak oogsten in rond de maand juni.

Winter-framboos

De winter-framboos plant je - zoals het woord het al zegt - in de wintermaanden oktober tot en met februari waarbij het belangrijk is dat je rekening houdt met mogelijke vorst in de grond. Zorg dat je de tere frambozenstekken plant voor de nachtvorst begint zodat ze al goed geworteld zijn als de kou komt. Zorg ook bij het planten van een winter-framboos dat de grond goed is voorbewerkt en plant bij meerdere frambozen de stekken op één à anderhalve meter van elkaar in een rij. Plaats na het planten direct twee palen en de span een viertal touwen op 30 a 35 cm. van elkaar om de frambozenstruik(en) aan op te binden. De winter-framboos kun je oogsten in de maanden augustus en bij een goede zomer ook in september.

Bodem & bemesting

De framboos houdt van een luchtige en lichtzure bodem, bij voorkeur rijk aan humus voor de nodige voedingstoffen. Probeer het kalkgehalte zo laag mogelijk te houden aangezien het de groei van de struik belemmert. Houd de grond vrij van onkruid en bemest de grond in het voorjaar met een handje koemestkorrels voor een gezonde bloei.

Teeltzorgen

De framboos heeft niet veel last van ernstige plagen en/of ziekten maar wordt wel graag in de watten gelegd bij het verzorgen.

Woekeren

De frambozenstruik heeft de neiging te gaan 'woekeren' wat betekent dat ze enorm veel wortels aanmaakt die overal dwars doorheen groeien. Een woekerende frambozenstruik kan de andere planten in de (moes)tuin ernstig beschadigen voorkom dit dus door de uitlopers van de struik dicht bij de plant te houden. Met andere woorden bind een uitloper niet op in de breedte, maar in de hoogte, dicht bij de stam van de struik. Mocht je toch een 'op hol geslagen' uitloper hebben dan kun je deze opgraven en het uiteinde plaatsen in een pot. De uitloper zal dan haar eigen wortels aanmaken waarna je deze - als ze stevig genoeg is - kunt los knippen van de moederplant en kunt gebruiken als stek. Vind je dit te veel werk of wil je geen stekken, dan kun je de uitloper ook simpelweg (kort) afsnoeien.

Vocht

De frambozenstruik vindt het prettig als haar onderkant wordt beschermd door een zogenaamde 'mulchlaag'; een laagje houtsnippers, stro of bladeren. De mulchlaag zorgt ervoor dat de grond onkruidvrij blijft en houdt vocht was waardoor water geleidelijker aan de frambozenstruik wordt afgegeven.

Oogst & bewaren

De framboos is helaas geen vrucht die je lang kunt bewaren. Het beste is om de geplukte frambozen meteen dezelfde dag nog te eten. Heb je te veel geplukt? Dan kun je ze uiterlijk één dag in de koelkast bewaren. Je plukt ze met de hand door ze voorzichtig los te trekken van de tak, voel je nog weerstand, laat de framboos dan nog even hangen, ze is dan nog niet rijp. Leg de frambozen na het plukken uitgespreid op een bord in de schaduw. De beestjes die in de frambozenplant leven, hebben dan de tijd om eruit te kruipen. Was de frambozen niet na het plukken, hierdoor gaan ze schimmelen. Wil je ze toch schoonmaken, veeg ze dan voorzichtig schoon met een kwastje.

Laat rijpe frambozen niet te lang aan de struiken hangen, ze zullen dan gaan schimmelen en dat is zonde van de oogst!

Lees verder

© 2014 - 2024 Marjolijnr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van tomatenTuinieren; tips en trucs voor het telen van tomatenHoe lekker zou het zijn om deze zomer je pizza- en pastasauzen, salades en soep te bereiden van verse tomaten? Oké laten…
Het zaaien en oogsten van groenten met een korte teeltijdHet zaaien en oogsten van groenten met een korte teeltijdTeel je eigen groenten met snel resultaat. Snelgroeiende groenten zoals sla, tuinkers, raapstelen, spinazie, andijvie, r…
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van wortelTuinieren; tips en trucs voor het telen van wortelDe wortel, zoals wij die vandaag de dag eten, is van oorsprong afkomstig uit Iran en was alles behalve oranje van kleur.…
Komkommers telenKomkommers telenHet is erg leuk om komkommers te telen, want de planten groeien snel en de oogst laat niet lang op zich wachten. De komk…

Algemene informatie over het telen van kruidenAlgemene informatie over het telen van kruidenVoor het telen van kruiden hoef je niet eens een tuin tot je beschikking te hebben aangezien een zonnige plaats op venst…
Tuinplanten voor vlindersTuinplanten voor vlindersDe vlindertuin in de dierentuin maakt een mooie indruk op iedereen, dus laat staan dat je je eigen tuin tot vlindertuin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Klimkin, Pixabay
  • Foto inleiding: http://plazilla.com/tagged/frambozen
  • Foto opbinden: http://www.fruitbomen.net/informatie/p/22/een-frambozenplant-kopen-planten-en-verzorgen/
Reactie

David van Leirberghe, 08-04-2019
"Zomer-framboos
Het voordeel van de zomer-framboos is dat je al hetzelfde jaar van het planten frambozen kunt oogsten, maar het grote nadeel is dat ze maar eenmalig vrucht draagt. Een zomer-framboos is daarom een leuke plant om mee te beginnen maar besef wel dat de hoeveelheid werk qua opbinden en verzorging net zo veel is als bij de winter-framboos en dat voor 'maar' één jaar. De zomer-framboos bloeit in het voorjaar en kun je vaak oogsten in rond de maand juni."

Ik heb zo'n plant gekocht (Malling Promise).
Ik had graag geweten, ter verduidelijking, geeft de plant maar 1 keer PER jaar vruchten OF geeft zo'n plant maar 1 keer vruchten en is deze dan verloren?

Alvast bedankt voor het antwoord Reactie infoteur, 09-04-2019
Goedemiddag David,

Een zomer-framboos geeft maar 1 keer vruchten per zomer (jaar), meestal tussen eind juni en begin augustus. De plant is hierna zeker niet verloren, u kunt er bij een goede verzorging zeker meerdere jaren plezier van hebben en dus meerdere zomers genieten van verse frambozen!

Veel tuinplezier gewenst :-)
Groetjes,
Marjolijn

P.S. ik zal de tekst in het artikel aanpassen zodat het duidelijker is!

Marjolijnr (218 artikelen)
Laatste update: 09-04-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.