Komkommers telen
Het is erg leuk om komkommers te telen, want de planten groeien snel en de oogst laat niet lang op zich wachten. De komkommers groeien zonder dat er bevruchting of bestuiving nodig is, waardoor ze erg makkelijk te telen zijn. Ze gedijen het best bij warmte, daardoor kunnen ze in Nederland het beste in een kas gekweekt worden.
Zaden
De zaden van komkommers kan je het beste gewoon kopen. De komkommers die je in de winkel koopt zijn van vrouwelijke onbevruchte bloemen, dus de zaden die daar in zitten zijn leeg. Komkommerzaden zijn relatief duur, in een pakje zitten vaak maar een stuk of 10 zaden en die zullen niet allemaal ontkiemen. Bedenk je echter wel dat je van één komkommerplant waarschijnlijk genoeg komkommers hebt voor een heel gezin voor een jaar (het zijn eenjarige planten).
Zaaien
De komkommerzaden kunnen het beste in april worden gezaaid. Dan kunnen ze namelijk wanneer ze groot genoeg zijn om uitgeplant te worden meteen naar buiten, want dan is het inmiddels warm genoeg. De komkommerzaden kunnen het beste binnenshuis worden gezaaid. De ideale temperatuur voor de komkommerzaden om te ontkiemen is 20-22 graden, dus in een kas is het vaak nog te koud. De minimale temperatuur 's nachts moet 15 graden zijn, maar 20 is nog beter.
Komkommerplanten houden er niet van om verspeend te worden, dus je kunt ze het beste direct in een bloempotje zaaien, met maar één zaadje per pot. Vul het bloempotje met zaaipotgrond. Als de grond koud is, laat het dan een paar dagen staan totdat de grond op kamertemperatuur is. Maak een klein gaatje van 1-1,5 cm diep in de aarde en leg daar het zaadje in. Bedek het zaadje met een laagje aarde. Bevochtig de grond, maar maak het niet te nat, want dan kunnen de zaden gaan rotten. Tijdens het ontkiemen is het belangrijk dat de aarde vochtig en warm blijft.
Uitplanten
Als de planten vier tot zes bladeren hebben kunnen ze worden uitgeplant. De grondtemperatuur in de kas moet dan wel minstens 15 graden zijn, maar 18 graden is nog beter. De luchttemperatuur moet ook hoog genoeg zijn, ook 's nachts. Meestal kunnen ze vanaf half mei naar buiten. Zet de planten niet de dicht bij elkaar. De planten worden erg breed en ook de wortels hebben voldoende ruimte nodig in de grond. Zorg voor minstens een meter afstand tussen twee planten. De planten groeien snel en de stam is niet erg stevig. De planten hebben dus ondersteuning nodig. Daarvoor kun je ze opbinden aan een stok.
Onderhouden en oogsten
Komkommerplanten zijn gulzige planten. Het ligt voor de hand dat ze veel water nodig hebben, maar het is ook nodig om ze regelmatig te bemesten. De eerste bloempjes die uit kunnen groeien tot komkommers ontstaan al als de plant eigenlijk nog te klein is om vruchten te dragen. Het is belangrijk om deze weg te halen, anders is de kans groot dat de eerste komkommer ook meteen de laatste is. Aan het begin moeten ook alle zijscheuten verwijderd worden. Zo krijgt de plant de kans om goede bladeren te vormen en een stevige stam te krijgen. De richtlijn is om dit te doen bij de eerste zes of zeven bladoksels.
Ook is het verstandig om niet alle vruchten te laten uitgroeien, maar ze uit te dunnen. Als je grote komkommers wilt en een goed groeiende plan, dan is het het beste om als richtlijn aan te houden dat je één vrucht weghaalt per vrucht die je laat staan.
Bewaren
De komkommers zijn natuurlijk het lekkerst wanneer ze vers zijn, maar op een koele donkere plaats kunnen ze maximaal een week worden bewaard.