Komkommers telen

Komkommers telen Het is erg leuk om komkommers te telen, want de planten groeien snel en de oogst laat niet lang op zich wachten. De komkommers groeien zonder dat er bevruchting of bestuiving nodig is, waardoor ze erg makkelijk te telen zijn. Ze gedijen het best bij warmte, daardoor kunnen ze in Nederland het beste in een kas gekweekt worden.

Zaden

De zaden van komkommers kan je het beste gewoon kopen. De komkommers die je in de winkel koopt zijn van vrouwelijke onbevruchte bloemen, dus de zaden die daar in zitten zijn leeg. Komkommerzaden zijn relatief duur, in een pakje zitten vaak maar een stuk of 10 zaden en die zullen niet allemaal ontkiemen. Bedenk je echter wel dat je van één komkommerplant waarschijnlijk genoeg komkommers hebt voor een heel gezin voor een jaar (het zijn eenjarige planten).

Zaaien

De komkommerzaden kunnen het beste in april worden gezaaid. Dan kunnen ze namelijk wanneer ze groot genoeg zijn om uitgeplant te worden meteen naar buiten, want dan is het inmiddels warm genoeg. De komkommerzaden kunnen het beste binnenshuis worden gezaaid. De ideale temperatuur voor de komkommerzaden om te ontkiemen is 20-22 graden, dus in een kas is het vaak nog te koud. De minimale temperatuur 's nachts moet 15 graden zijn, maar 20 is nog beter.

Komkommerplanten houden er niet van om verspeend te worden, dus je kunt ze het beste direct in een bloempotje zaaien, met maar één zaadje per pot. Vul het bloempotje met zaaipotgrond. Als de grond koud is, laat het dan een paar dagen staan totdat de grond op kamertemperatuur is. Maak een klein gaatje van 1-1,5 cm diep in de aarde en leg daar het zaadje in. Bedek het zaadje met een laagje aarde. Bevochtig de grond, maar maak het niet te nat, want dan kunnen de zaden gaan rotten. Tijdens het ontkiemen is het belangrijk dat de aarde vochtig en warm blijft.

Uitplanten

Als de planten vier tot zes bladeren hebben kunnen ze worden uitgeplant. De grondtemperatuur in de kas moet dan wel minstens 15 graden zijn, maar 18 graden is nog beter. De luchttemperatuur moet ook hoog genoeg zijn, ook 's nachts. Meestal kunnen ze vanaf half mei naar buiten. Zet de planten niet de dicht bij elkaar. De planten worden erg breed en ook de wortels hebben voldoende ruimte nodig in de grond. Zorg voor minstens een meter afstand tussen twee planten. De planten groeien snel en de stam is niet erg stevig. De planten hebben dus ondersteuning nodig. Daarvoor kun je ze opbinden aan een stok.

Onderhouden en oogsten

Komkommerplanten zijn gulzige planten. Het ligt voor de hand dat ze veel water nodig hebben, maar het is ook nodig om ze regelmatig te bemesten. De eerste bloempjes die uit kunnen groeien tot komkommers ontstaan al als de plant eigenlijk nog te klein is om vruchten te dragen. Het is belangrijk om deze weg te halen, anders is de kans groot dat de eerste komkommer ook meteen de laatste is. Aan het begin moeten ook alle zijscheuten verwijderd worden. Zo krijgt de plant de kans om goede bladeren te vormen en een stevige stam te krijgen. De richtlijn is om dit te doen bij de eerste zes of zeven bladoksels.

Ook is het verstandig om niet alle vruchten te laten uitgroeien, maar ze uit te dunnen. Als je grote komkommers wilt en een goed groeiende plan, dan is het het beste om als richtlijn aan te houden dat je één vrucht weghaalt per vrucht die je laat staan.

Bewaren

De komkommers zijn natuurlijk het lekkerst wanneer ze vers zijn, maar op een koele donkere plaats kunnen ze maximaal een week worden bewaard.
© 2015 - 2024 Domi83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is komkommer gezond?Is komkommer gezond?Is komkommer gezond? Ja! Komkommers zijn zeer gunstig voor de algehele gezondheid. Komkommers zijn namelijk rijk aan nut…
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van komkommerTuinieren; tips en trucs voor het telen van komkommerKomkommers kunnen zowel op de 'koude grond' als 'onder glas' geteeld worden waarbij de eerste manier betekent dat je de…
De komkommer komt oorspronkelijk uit IndiaDe komkommer komt net als de augurk, de pompoen, de meloen en de courgette uit de familie van de komkommerachtigen. Dit…
Gezond snacken, heerlijk en gemakkelijkWie wil het niet, gezond kunnen snacken. Dit kan ook, als je snacks maar met beleid samenstelt en klaarmaakt. Er zijn me…

Koi Dome, een glazen koepel in je vijverKoi Dome, een glazen koepel in je vijverEen Koi Dome is een met water gevulde bol welke drijft aan het oppervlak van de vijver. De vissen in de vijver kunnen in…
Elektrische heggenschaar meestal voorkeur boven handschaarElektrische heggenschaar meestal voorkeur boven handschaarVeel tuinliefhebbers verkiezen een heg als afscheiding van hun gebied in plaats van een schutting. Gelukkig zijn de beto…
Bronnen en referenties
Domi83 (20 artikelen)
Laatste update: 26-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.