Tuinplanten voor vlinders

Tuinplanten voor vlinders De vlindertuin in de dierentuin maakt een mooie indruk op iedereen, dus laat staan dat je je eigen tuin tot vlindertuin kan maken! Om dit te kunnen doen zijn de juiste planten erg belangrijk. Met tuinplanten die aantrekkelijk zijn voor vlinders, is de kans veel groter dat verschillende soorten vlinders je tuin bezoeken. Vlinders hebben bloemen nodig voor nectar, hier leven ze vaak van. Niet alle planten beschikken over nectar, daarom is het belangrijk om de goede planten te kiezen. Echter willen we niet alleen de vlinders blij maken, maar ook onszelf. Deze planten moeten er natuurlijk ook een beetje mooi uitzien. Hieronder volgt een overzicht van de beste en leukste vlinderplanten:

Bron: JePe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: JePe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vlinderstruik

Hoogte: 3 meter (zonder snoeien)
Bloei: juli t/m september
De naam zegt het al, de vlinderstruik, een erg aantrekkelijke plant voor vlinders. Het is een erg gevarieerde plant, hij is namelijk in veel verschillende kleuren beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn wit, roze en paars. Doordat de bloembuis van deze plant zo lang is, kunnen alleen insecten met een lange tong bij de nectar komen, vandaar dat deze perfect is voor vlinders. In Nederland wordt deze struik bezocht door de meeste voorkomende tuinvlinders. De struik moet wel een paar keer per jaar gesnoeid worden, anders kan deze erg groot worden. Daarbij is snoeien goed voor de conditie van de plant.

Beemdkroon

Hoogte: 15-60 cm
Bloei: juni t/m oktober
Niet alleen vlinders, maar ook bijen en hommels komen op deze plant af. In eerste instantie was deze plant niet erg populair voor in de tuin, maar toch komt deze hier steeds vaker voor. Voorheen was de plant vaak te vinden in vochtige gebieden, zoals dijken. Ondanks dat het in eerste instantie geen sierplant is, is het een erg leuke plant met een mooie lila bloem.


Bron: www.biolib.de, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: www.biolib.de, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Dropplant

Hoogte: 75 cm
Bloei: juli t/m september
Deze plant heeft zijn naam te danken aan de geur, die erg aan drop doet denken. Eigenlijk is deze plant een kruid waarvan de bladeren naar anijs smaken. Soms worden de bladeren als ingrediënt gebruikt in bijvoorbeeld cakes. Naast vlinders komen ook veel bijen op deze plant af. De plant kan je makkelijk in het midden van een plantenorder plaatsen, deze neemt namelijk niet teveel plek in beslag, maar is wel een goede opvulling.


Bron: Hectonichus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Hectonichus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Aster

Hoogte: 25-40 cm
Bloei: verschilt per aster
De aster is een prachtige plant, waardoor deze vaak als tuinplant wordt gebruikt. Dit komt door de mooie bloemetjes die aan de plant groeien. De kleuren van de bloem kunnen komen in het rood, roze, paars, blauw en wit. Een voordeel aan deze plant is dat sommige soorten in de herfst bloeien, waardoor je je tuin ook in dit seizoen een beetje kan opfleuren. De naam 'aster' komt van het Griekse woord aster, wat ster betekent. Dit refereert naar de vorm van de bloemen. De aster is beschikbaar in veel verschillende soorten, met verschillende voorkeuren. Daarom moet je goed opletten welke aster je koopt.

Bron: Rameshng, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Rameshng, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vlambloem

Hoogte: 30-40 cm
Bloei: mei t/m juni
De vlambloem is een plant waar erg veel soorten van zijn, namelijk zo'n zeventig soorten. Het is een vaste plant, wat inhoudt dat deze meerdere jaren meegaat. Ook wordt de plant vaak gebruik voor de siertuin, wat aangeeft dat het een mooie plant is. Meestal zijn de bloemen van deze plant roze. Een ander voordeel van deze plant is de heerlijke geur die door de hele tuin verspreidt. Deze plant is erg voedingsrijk, wat vlinders aantrekt. Echter moet je er wel voor zorgen dat de grond niet te droog is, want dan produceert de plant een stuk minder voedingsstoffen.

Bron: Atilin, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Atilin, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Roze zonnehoed

Hoogte: 60 cm
Bloei: juli t/m augustus
Deze vaste plant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is al lang geleden naar Europa gebracht. Ondertussen is het een populaire plant geworden onder de Europeanen. Dit komt omdat de bloemen erg groot en vrolijk zijn. Zelfs als de plant is uitgebloeid heeft deze nog een interessant uiterlijk. Wat deze plant extra leuk maakt, is dat er ook nog eens een heleboel vlinders op afkomen!
© 2014 - 2024 Nieks, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vlindertuin in LesparrouTussen Montségur en Puivert, ongeveer anderhalf uur rijden ten Zuiden van Toulouse, ligt Lesparrou. In Lesparrou is een…
Vlindervriendelijke tuinVlindervriendelijke tuinVlinders in de tuin zal je niet snel zien als je alles betegeld hebt. Voor voedsel hebben vlinders nectar uit bloemen no…
Vlinders in de tuinVlinders in de tuinVeel mensen vinden vlinders in de tuin leuk, sierlijk en vooral gewoon mooi. De tuin krijgt een meer natuurlijk beeld, h…
Koninginnenpage, koningin der vlindersVlinders brengen kleur en beweging in je tuin. Een van de mooiste vlindersoorten is de koninginnenpage. Ook de rupsen va…

Tuinieren; tips en trucs voor het telen van komkommerTuinieren; tips en trucs voor het telen van komkommerKomkommers kunnen zowel op de 'koude grond' als 'onder glas' geteeld worden waarbij de eerste manier betekent dat je de…
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van aardbeienTuinieren; tips en trucs voor het telen van aardbeienDe aardbei, het vrolijkste plant in de tuin. Aardbeien kunnen in elke soort (moes)tuin gehouden worden maar zijn ook al…
Bronnen en referenties
  • http://www.wikipedia.nl
  • http://www.vlinderstichting.nl/steundvs.php?id=84
  • http://www.vlinderstichting.nl/content.php?id=97
  • http://www.tuinadvies.nl/vlinderplanten_lokken_vlinders_aantrekken.html
  • Afbeelding bron 1: JePe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: www.biolib.de, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Hectonichus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Rameshng, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 5: Atilin, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Nieks (11 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.