Leuk en veilig: mijn tuin is mijn speeltuin!

Leuk en veilig: mijn tuin is mijn speeltuin! Het is heerlijk om lekker buiten in de tuin te zijn, als het weer een beetje meewerkt. Ook je kinderen spelen graag buiten. Als je de kinderen in de eigen tuin kunt laten spelen, kunnen ze een stuk veiliger spelen én kun je ze veel beter in de gaten houden. Het is een gemakkelijke en veilige oplossing: Je maakt van je tuin een speeltuin!

Multi-tuin

Je gebruikt je tuin voor allerlei dingen. Je geniet van het groen, van de bomen, struiken en bloemdragende planten. Geur en kleur op je heen, heerlijk. Je wil ook lekker buiten kunnen ontspannen, dus er moet ruimte zijn voor tuinstoelen en een tuintafel. Maar daarnaast moeten ook je kinderen lekker kunnen spelen. Dat betekent een aanvulling op je tuinontwerp. Je tuin wordt een multi-tuin, maar een belangrijk onderdeel wordt: de speeltuin.

Ideeën voor je eigen speeltuin

Voor je begint met allerlei spullen in je tuin te slepen, begin je met een inventarisatie. Bedenk goed, dat bepaalde speeltoestellen meer geschikt zijn voor bepaalde leeftijden dan andere. Niet alle kinderen vinden zandbakken leuk, niet alle kinderen zitten te wachten op een kunststof glijbaan van 80 centimeter hoogte. Je kent zelf je kind het beste, dus je kunt enigszins inschatten welke speeldingen voor je kind het leukste zijn. Misschien zoek je het niet in speeltoestellen, maar meer in fietsjes, karren, steppen of een basketbalboard. Als je alle ideeën bij elkaar hebt gezet, ga je bekijken wat in jouw tuin realistisch is. Niet alles zal erin passen.

Elementen

Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan één of meerdere van deze speel-elementen:
  • Zandbak
  • Schommel
  • Speelhuisje
  • Glijbaan
  • Basketbalboard
  • Parcours voor fietsjes, e.d.
  • Zwembad(je)
  • Rekstokken
  • Klimboom
  • Speelrek
  • Dartboard
Ongetwijfeld is er nog heel wat meer te bedenken.

Veiligheid

Een van de allerbelangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden als je de tuin als speeltuin gaat inrichten, is de veiligheid. Dat gaat naar twee kanten. Wat is veilig voor het spelende kind, maar ook: wat is veilig voor de kinderen die erbij staan. Om maar een voorbeeld te noemen: een schommel kan heel leuk zijn, maar de 'baan' van de schommel moet niet net langs of over de zandbak lopen. Let behalve op andere spelende kinderen ook op schuttingen en tuinpaden. Ook niet onbelangrijk: zet geen struiken met scherpe dorens waar kinderen vlakbij spelen. Als je met speeltoestellen in je tuin aan de gang gaat, bedenk wat er onder komt te liggen. Ligt er gras, dan worden eventuele ongelukjes beter opgevangen dan wanneer er steen onder ligt. Nog beter (maar ook duurder) is het, als je gebruik maakt van speciale rubberen tegels.

Beperk de speelplek

Hoewel je de kinderen graag een speelplek in je tuin gunt, wil je ook zelf in je tuin kunnen zitten of werken. Zorg dat je meteen bij het inrichten hiermee rekening houdt: één deel van de tuin is voor de kinderen, ándere delen zijn voor jou. Als kinderen hiermee worden opgevoed, kunnen ze hier prima mee omgaan.

Planning

Je hebt je ideeën op een rijtje. Het is slim om nu eerst een plattegrond te maken. Hierop teken je op schaal waar de speelplekken van de kinderen zijn, en waar juist níet. Door het maken van de plattegrond kun je extra letten op de veiligheidsaspecten van de speelplek.

Een glijbaan / Bron: IMSI Master ClipsEen glijbaan / Bron: IMSI Master Clips
Schommel / Bron: IMSI Master ClipsSchommel / Bron: IMSI Master Clips
Schommelen. Zo kan het ook... / Bron: Kokabdeen, PixabaySchommelen. Zo kan het ook... / Bron: Kokabdeen, Pixabay

Speeltoestellen

Als je hebt gekozen om speeltoestellen te plaatsen in je persoonlijke speeltuin, dan heb je de keuze uit verschillende soorten en maten. Eenvoudige modellen van kunststof zijn vooral voor jongere kinderen geschikt. Voor de iets oudere jeugd kun je denken aan speelhuisjes, die ofwel van kleurig kunststof of van hout zijn. Rekstokken en schommels behoren ook tot de mogelijkheden.

Zandbak

Veel kinderen vinden het heerlijk om met zand te spelen. Je hebt ze liever niet tussen de viooltjes en de ligusterheg, dus je zorg voor een zandbak. Je hebt twee mogelijkheden. Ofwel je kiest voor een verplaatsbare zandbak van kunststof. Je hebt hier modellen in, die met een soort deksel Afgesloten kunnen worden, zodat er geen regen, vallende bladeren, of katten in kunnen komen. De zandbak kun je, door gebruik te maken van houten zandbak-elementen, ook integreren in het speelcomplex van huisje, glijbaan of wat je nog meer bedacht had. De zandbak vul je met speciaal speelzand, dat de kleren minder vuil maakt, en niet de scherp is voor tere kinderhuidjes. Neem je te grof zand, dan loop je het risico op uitglijden. Hoewel zand uiteraard in de zandbak hoort, zal er ongetwijfeld ook het een en ander náást de bak terecht komen.

Fietsen en karren

Kinderen spelen graag met schommels en zandbakken, maar vinden het ook prettig als er ruimte is om te bewegen. Denk aan kleine fietsen voor je jongste kinderen, of aan karren, speelgoedauto's of stepjes. Voor al deze voertuigen is uiteraard wel ruimte nodig, liefst niet langs de dure planten die je ook in je tuin gepland hebt. Let goed op de bewegingsroute die de kinderen met al deze speelvoertuigen kunnen nemen, dat ze niet vlak bij of onder andere speeltoestellen door kunnen. Kinderen zien de gevaren vaak niet, dat moeten we als volwassenen dus doen.

Aan het werk

Nu alles is bedacht, ingetekend en gepland, kunnen de materialen in huis worden gehaald. Of eigenlijk: in de tuin worden gehaald. Laat de kinderen zien waarmee je bezig bent, voorpret is voor iedereen leuk. Als je kinderen ook een beetje kunt laten meehelpen, voelen ze zich meer verbonden met het speelmateriaal en zijn er dan misschien wat voorzichtiger mee.

Genieten!

Als alles klaar is kunnen je kinderen van hun nieuwe speeltuin genieten. En jij als ouder geniet mee. Het is heerlijk als je kinderen zonder zorgen kunnen spelen!

Lees verder

© 2013 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig buitenspeelgoed voor het kindVeilig buitenspeelgoed voor het kindKinderen leven zich graag uit op speeltoestellen. Van zandbak tot klimtoren. Buiten spelen is gezond. Het prikkelt de fa…
Kindertuin creërenKindertuin creërenWanneer er kinderen zijn, is het leuk om een tuin te ontwerpen waarin kinderen heerlijk kunnen spelen. Het mooie onberis…
Speeltuinen in Zeeuws-VlaanderenSpeeltuinen in Zeeuws-VlaanderenWanneer de kinderen wat energie kwijt moeten en de ouders wat tijd voor zichzelf willen hebben, is een speeltuin ideaal.…
3D tuinontwerp voordelen en nadelen3D tuinontwerp voordelen en nadelenTegenwoordig zijn er programma’s op de markt die het voor iedereen mogelijk maken om op een computer in 3D een tuin te o…

Een vijver met Koikarpers, wat komt er allemaal bij kijken?Een vijver met Koikarpers, wat komt er allemaal bij kijken?Een prachtige vijver vol met grote gekleurde vissen. Het klinkt geweldig en de meeste mensen vinden dat ook. Het lijkt s…
Bemesting van de grond door klaverBemesting van de grond door klaverKlaver is een veelvoorkomend plantje dat vaak te vinden is in grasvelden. Velen weten niet dat klaver nog een belangrijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: IMSI Master Clips
  • Afbeelding bron 1: IMSI Master Clips
  • Afbeelding bron 2: IMSI Master Clips
  • Afbeelding bron 3: Kokabdeen, Pixabay
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 26-08-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.