Kindertuin creëren

Kindertuin creëren Wanneer er kinderen zijn, is het leuk om een tuin te ontwerpen waarin kinderen heerlijk kunnen spelen. Het mooie onberispelijke gazon zal je niet aantreffen in een kindertuin, maar dit betekent niet dat de tuin er niet mooi en gezellig kan uitzien. Sommige belangen van kinderen en volwassenen komen gelukkig overeen, zodat ook een kindertuin een gezellige tuin kan zijn.

Het gazon

Speelgazon

Verwacht in een kindertuin niet een perfect strak grasveld: vaak wordt er met een fiets of step overheen gereden of wordt er op gevoetbald. Wanneer je toch een mooi strak gazon wil hebben, waar toch kinderen op mogen spelen, dan kan je speciaal graszaad inzaaien voor speelgazon. Het speelgazon bestaat uit verschillende sterke grassoorten door elkaar. Deze grassoorten kunnen intensief belopen worden, hoeven niet vaak besproeid te worden en herstellen relatief snel.

Kunstgras

Een andere mogelijkheid is het neerleggen van kunstgras. De moderne varianten van het kunstgras zijn niet van echt te onderscheiden. Voordelen zijn dat het kunstgras weinig onderhoud nodig heeft, het hoeft bijvoorbeeld niet gemaaid te worden en er zal ook geen onkruid in gaan groeien. Ook op plekken waar veel gelopen en gespeeld wordt, blijft het er mooi en strak uitzien.

Denk bij het aanleggen van het kunstgras al aan de toekomst. Als de kinderen groot zijn, kan het kunstgras vervangen worden door echt gras, of misschien is het leuk om op die plek een grote vijver te graven. Denk daarom ook aan de vorm en de plek waar het kunstgras neergelegd wordt.

Terras

Zowel volwassenen als kinderen willen graag een plekje hebben waar ze kunnen zitten. Zorg er dan ook voor dat er in de tuin een terras is waar zowel zon als schaduw te vinden is. Het terras kan dan uitstekend dienst doen voor de box van kleine kinderen, of voor een speelplek voor grotere kinderen. En ’s avonds kunnen de volwassenen op het terras gezellig zitten of barbecueën.

Speelattributen

Als er ruimte is in de tuin is het leuk om in de kindvriendelijke tuin ook speeltoestellen te zetten, zoals een schommel, glijbaan, trampoline of een wip. Het is ook leuk om verschillende verstopplaatsen te creëren in de jungle: plant verschillende grootbladerige planten in tuin en zet op verschillende plaatsen attributen neer waar kinderen zich achter kunnen verstoppen.

Boom

Een boom met een stevige tak kan omgetoverd worden tot een schommel door er een gekochte schommel in te hangen, of door er een autoband in te hangen. Er kan ook een stevig touw met eventueel knopen aan gehangen worden, waarmee de kinderen kunnen slingeren of omhoog kunnen klimmen. In de boom kan ook een boomhut gebouwd worden door wat oudere kinderen.

Planten en beplanting

Zoals al gezegd is het voor kinderen leuk om verschillende verstopplaatsen te hebben in de tuin. Zet daarom in de tuin verschillende hoge planten neer waar achter verstopt kan worden. Let er wel op dat het planten moeten zijn die tegen een stootje kunnen en die niet gevaarlijk, giftig of vol met doorns, zijn. Denk dan ook aan verschillende soorten grassen of bamboe. Het is ook leuk om verschillende fruitbomen in de tuin te planten. Het is leuk om in de herfst samen met de kinderen te oogsten.

Zandbak

Een zandbak is altijd goed in een speeltuin: geef een kind zand en water en ze spelen heerlijk. Let er wel op dat de zandbak afgedekt kan worden. Het is natuurlijk niet prettig wanneer de zandbak als kattenbak gebruikt wordt door katten. Maak de zandbak ook zo groot dat ook vriendjes in de zandbak kunnen zitten en er ook nog ruimte is om zandtaartjes te bakken.

Speelhuisje

Ook een speelhuisje is erg leuk. Kinderen kunnen hierin zelf een klein huisje maken en gezellig limonade drinken met de ‘visite’. Een groot nadeel van een permanent speelhuisje is dat het vaak veel ruimte in de tuin inneemt. Je kunt ook een stukje van de tuin reserveren en daar door de kinderen een wigwam of een tent laten bouwen van doeken.

Veiligheid

De kindertuin moet voornamelijk een veilige tuin zijn. Plaats daarom een goed en stevig hek om de tuin, zeker wanneer de tuin aan het water grenst. Het hek kan eventueel nog begroeien met planten zodat het hek minder opvalt.

Ook moeten de speeltoestellen op een zachte ondergrond, zoals gras of houtsnippers, geplaatst worden. Zet geen planten met scherpe doornen in de buurt van de speeltoestellen.

Water is gevaarlijk voor (kleine) kinderen. Zet een eventuele vijver goed af, of wacht met het nemen van een vijver tot de kinderen groter zijn. Het is natuurlijk wel leuk om een plekje in de tuin te creëren waar op mooie zomerdagen een opblaasbaar zwembadje neergezet kan worden. Maar ook dan geldt dat er altijd een volwassene in de buurt moet zijn om op te letten.

Zorg er ook voor dat het hout waar de zandbak of schommel van gemaakt is, niet kan splinteren. Controleer ook regelmatig of de glijbaan of schommel nog stevig staat en er geen houtrot is.

Zelf tuinieren

Vaak vinden wat oudere kinderen het leuk om zelf te tuinieren. Geef de kinderen een lapje grond waar ze zelf gemakkelijke eenjarige bloemen of groenten kunnen verbouwen. Het prettigste is wanneer het lapje grond in de zon ligt en er water in de buurt is zodat het kind zelf de planten kan water geven.
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop een tuin aanleggenGoedkoop een tuin aanleggenEen tuin is voor mensen een ideale locatie om te ontspannen. Belangrijk is dan wel dat de tuin er netjes bij ligt met pl…
De klassieke formele tuin en de georganiseerde tuinDe klassieke formele tuin en de georganiseerde tuinDe formele tuin kenmerkt zich door symmetrie, herhaling en orde. De tuin wordt opgedeeld in verschillende kamers met in…
Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuinTips voor een onderhoudsvriendelijke tuinEen mooie tuin is waar velen van dromen, maar het werk dat men moet verrichten om dit te realiseren is minder aanspreken…
Een cottagetuin / landelijke tuinEen cottagetuin / landelijke tuinEen cottagetuin heeft een losse, informele uitstraling. In deze tuin staan de borders vol met bloeiende planten, groente…

Bladblazers: functies, soorten, gebruik en de juiste kiezenBladblazers: functies, soorten, gebruik en de juiste kiezenOok tuingenieters mopperen wel eens over hun tuin als ze ’s morgens na een nacht met veel wind opstaan en naar buiten ki…
Een vlinderstruik eenvoudig stekkenEen vlinderstruik eenvoudig stekkenAls er een plant is die zeer makkelijk gestekt kan worden, dan is het wel de vlinderstruik. Gedurende de lente en de zom…
Bronnen en referenties
4chevaux (102 artikelen)
Laatste update: 12-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.