Hoe mijn tuin eruit ziet? Dat bepaal ik zelf!

Hoe mijn tuin eruit ziet? Dat bepaal ik zelf! Een tuin is een heerlijk bezit. Een plekje je te midden van het groen kunt ontspannen en waar je kinderen kunnen spelen. Veel tuinen, zeker bij nieuwbouwhuizen, hebben vaak een nogal standaard indeling. Bij het huis een terras, een tuinpad naar een poortje of schuurtje. Daartussen ruimte voor het grasveldje. Beetje saai, dus. Maar let op: je maakt zelf wel uit hoe je tuin er uit moet zien! Ontwerp je eigen tuin!

Standaard ontwerp tuin

Veel tuinen hebben een traditioneel ontwerp, vaak nog daterend uit de bouwfase van het bijbehorende huis. Heel begrijpelijk, een aannemer legt standaardzaken op een uniforme wijze aan. Dat is prima, maar daar hoef je het niet bij te laten. Het standaardterras, aansluitend aan het huis, ligt misschien altijd in de schaduw, het pad teveel naar links of rechts. Allemaal zaken waar je zelf wat aan kunt doen. Stap af van het traditionele tuinontwerp en maak je tuin tot jouw persoonlijke groen-ervaring.

Trapje van betontegelsTrapje van betontegels

Een brainstorm van ideeën

Begin niet te snel met beplanten en bestraten. Grote kans, dat je achteraf tot de ontdekking komt dat diverse elementen niet staan waar ze uiteindelijk moeten staan. Nog grotere kans, dat je later ontdekt dat je niet van het bestaan van bepaalde elementen hebt afgeweten. De eerste fase is daarom simpelweg het verzamelen van ideeën. Maak een lijstje van allerlei zaken, die je in je tuin zou willen of kunnen realiseren. Het is niet erg, als er dingen op het lijstje komen, die niet realistisch of zelfs wenselijk zijn. Door een inventarisatie te maken, kom je vanzelf op ideeën, die wél haalbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan:
 • Speeltoestel, glijbaan, schommel
 • Speelhuisje
 • Zandbak
 • Terras
 • Pergola
 • Zonnewijzer
 • Tuinhuisje
 • Tuinbank, boombank
 • Grasveld
 • Vijver
 • Fontein
 • Fruitbomen
 • Groentetuin
 • Konijnenhok (of: kippenhok, hondenhok, etc.)
 • Heesters
 • Eenjarig zaaigoed
 • Fietsenrek

Je kunt de lijst zo lang maken als je wil, mogelijkheden genoeg.

Een vijver in je tuin! / Bron: IMSI Master ClipsEen vijver in je tuin! / Bron: IMSI Master Clips
KonijnenhokKonijnenhok
En de bijbehorende konijnenEn de bijbehorende konijnen

Informatie verzamelen

Je hebt je ideeënlijstje. Ga nu bij elk idee na, wat er nodig is om dit idee te realiseren. Bijvoorbeeld:
 • Een speelhuisje is leuk, maar hoeveel ruimte vraagt zo'n huisje?
 • Is de bodem van je tuin wel geschikt voor de fruitbomen die je graag wil? Zo niet, zijn er mogelijkheden om dat op te lossen?
 • Een zonnewijzer is prachtig, maar heb je ook genoeg zon in je tuin?
 • Hoeveel ruimte heb je nodig voor een terras? Pas de afmetingen als proefje even af. Hoe groot moet het zijn, als je er met een bepaald aantal stoelen en een tafeltje om moet kunnen?
 • Op welke plekken in je tuin staat er zon en op welke momenten van de dag? In een tuin op het zuiden heb je vaak de hele dag zon, behalve als er gebouwen of bomen voor staan. In een tuin op het noorden heb je de zon meestal alleen achter in de tuin. Deze informatie is van belang als je een terras in de zon of juist in de schaduw wilt maken.

Door elk idee te onderzoeken, krijg je een veel beter idee van wat echt mogelijk is, waar je kunstgrepen voor moet toepassen, of wat zo onrealistisch is, dat je er verder geen tijd in hoeft te inventariseren.

Plattegrond op schaal

Je hebt een lijstje met mogelijke ideeën overgehouden. Dat wil nog niet zeggen, dat alles ook echt gerealiseerd kan worden. Misschien heb je een flinke lijst ideeën, maar toch niet zo'n grote tuin. In de volgende fase ga je een plattegrond maken. Dat doe je keurig op schaal. Begin met de elementen die je echt noodzakelijk vindt. Daarna komen die dingen, die je erg leuk zou vinden. Sommige ideeën zullen met elkaar onverenigbaar blijken. Geen probleem, je hebt immers een flinke lijst waaruit je kunt putten.

Een leuke boombank rond de walnotenboomEen leuke boombank rond de walnotenboom

Controle

Als je plattegrond helemaal naar wens is, loop er dan eens mee de tuin in. Probeer je voor te stellen hoe alles eruit zal zien, als alles gerealiseerd is. Door het ruimtelijk voor te stellen, kom je er soms achter dat een idee op papier er beter uitziet, dan in de werkelijkheid. Het kan helpen als je met paaltjes of stenen afpast waar je terras, het grasveld, etc. komt te liggen. Is alles naar tevredenheid, kijk dan de dag erop nog eens. Klopt het nog steeds? Bedenk, dat je nú nog alles kunt wijzigen.

Aanschaf van materialen

Ben je tevreden met je ontwerp, dan kun je de nodige materialen gaan aanschaffen. Je kunt voor veel dingen in bouwmarkten of tuincentra terecht. Wil je bepaalde speeltoestellen voor je kinderen, dan moet je ook gaan kijken bij bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn.

Beplanten

Na de aanleg van alle vaste elementen kun je beginnen aan de beplanting. Uiteraard is planten en zaaien afhankelijk van het jaargetijde en het weer. Vraag bij het tuincentrum even na wat de beste tijd is om de door jou gewenste planten te zetten.

Genieten

Na alle arbeid kun je eindelijk in je tuinstoel op je eigen terras van al het moois in je eigen tuin genieten. Voor wie wel graag ontwerpt, maar terugschrikt voor het aanleggen, is er altijd de mogelijkheid dat je hulptroepen inschakelt. Ook dán is het heerlijk om in je zelf ontworpen tuin te genieten!

Lees verder

© 2013 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bestaande tuin veranderen: stappenplanBestaande tuin veranderen: stappenplanWilt u uw bestaande tuin veranderen of misschien wel een nieuwe tuin aanleggen? Ga dan te werk volgens een goed doordach…
3D tuinontwerp voordelen en nadelen3D tuinontwerp voordelen en nadelenTegenwoordig zijn er programma’s op de markt die het voor iedereen mogelijk maken om op een computer in 3D een tuin te o…
Houtskeletbouw tuinhuis - tips en adviezenEen houtskeletbouw tuinhuis en/of blokhut kan worden gebruikt voor een breed scala aan activiteiten; als een tuin decora…
Bouwen van een tuinhuisBouwen van een tuinhuisVeel meer mensen dan vroeger laten tegenwoordig een tuinhuisje bouwen. Dit kan zelf worden gebouwd of worden uitbesteed…

Een vijver met Koikarpers, wat komt er allemaal bij kijken?Een vijver met Koikarpers, wat komt er allemaal bij kijken?Een prachtige vijver vol met grote gekleurde vissen. Het klinkt geweldig en de meeste mensen vinden dat ook. Het lijkt s…
Bemesting van de grond door klaverBemesting van de grond door klaverKlaver is een veelvoorkomend plantje dat vaak te vinden is in grasvelden. Velen weten niet dat klaver nog een belangrijk…
Bronnen en referenties
 • Afbeelding bron 1: IMSI Master Clips
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 19-11-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.