Hoe mijn tuin eruit ziet? Dat bepaal ik zelf!
Een tuin is een heerlijk bezit. Een plekje je te midden van het groen kunt ontspannen en waar je kinderen kunnen spelen. Veel tuinen, zeker bij nieuwbouwhuizen, hebben vaak een nogal standaard indeling. Bij het huis een terras, een tuinpad naar een poortje of schuurtje. Daartussen ruimte voor het grasveldje. Beetje saai, dus. Maar let op: je maakt zelf wel uit hoe je tuin er uit moet zien! Ontwerp je eigen tuin!
Standaard ontwerp tuin
Veel tuinen hebben een traditioneel ontwerp, vaak nog daterend uit de bouwfase van het bijbehorende huis. Heel begrijpelijk, een aannemer legt standaardzaken op een uniforme wijze aan. Dat is prima, maar daar hoef je het niet bij te laten. Het standaardterras, aansluitend aan het huis, ligt misschien altijd in de schaduw, het pad teveel naar links of rechts. Allemaal zaken waar je zelf wat aan kunt doen. Stap af van het traditionele tuinontwerp en maak je tuin tot jouw persoonlijke groen-ervaring.
Trapje van betontegels
Een brainstorm van ideeën
Begin niet te snel met beplanten en bestraten. Grote kans, dat je achteraf tot de ontdekking komt dat diverse elementen niet staan waar ze uiteindelijk moeten staan. Nog grotere kans, dat je later ontdekt dat je niet van het bestaan van bepaalde elementen hebt afgeweten. De eerste fase is daarom simpelweg het verzamelen van ideeën. Maak een lijstje van allerlei zaken, die je in je tuin zou willen of kunnen realiseren. Het is niet erg, als er dingen op het lijstje komen, die niet realistisch of zelfs wenselijk zijn. Door een inventarisatie te maken, kom je vanzelf op ideeën, die wél haalbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan:
- Speeltoestel, glijbaan, schommel
- Speelhuisje
- Zandbak
- Terras
- Pergola
- Zonnewijzer
- Tuinhuisje
- Tuinbank, boombank
- Grasveld
- Vijver
- Fontein
- Fruitbomen
- Groentetuin
- Konijnenhok (of: kippenhok, hondenhok, etc.)
- Heesters
- Eenjarig zaaigoed
- Fietsenrek
Je kunt de lijst zo lang maken als je wil, mogelijkheden genoeg.
Een vijver in je tuin! /
Bron: IMSI Master ClipsKonijnenhok
En de bijbehorende konijnen
Informatie verzamelen
Je hebt je ideeënlijstje. Ga nu bij elk idee na, wat er nodig is om dit idee te realiseren. Bijvoorbeeld:
- Een speelhuisje is leuk, maar hoeveel ruimte vraagt zo'n huisje?
- Is de bodem van je tuin wel geschikt voor de fruitbomen die je graag wil? Zo niet, zijn er mogelijkheden om dat op te lossen?
- Een zonnewijzer is prachtig, maar heb je ook genoeg zon in je tuin?
- Hoeveel ruimte heb je nodig voor een terras? Pas de afmetingen als proefje even af. Hoe groot moet het zijn, als je er met een bepaald aantal stoelen en een tafeltje om moet kunnen?
- Op welke plekken in je tuin staat er zon en op welke momenten van de dag? In een tuin op het zuiden heb je vaak de hele dag zon, behalve als er gebouwen of bomen voor staan. In een tuin op het noorden heb je de zon meestal alleen achter in de tuin. Deze informatie is van belang als je een terras in de zon of juist in de schaduw wilt maken.
Door elk idee te onderzoeken, krijg je een veel beter idee van wat echt mogelijk is, waar je kunstgrepen voor moet toepassen, of wat zo onrealistisch is, dat je er verder geen tijd in hoeft te inventariseren.
Plattegrond op schaal
Je hebt een lijstje met mogelijke ideeën overgehouden. Dat wil nog niet zeggen, dat alles ook echt gerealiseerd kan worden. Misschien heb je een flinke lijst ideeën, maar toch niet zo'n grote tuin. In de volgende fase ga je een plattegrond maken. Dat doe je keurig op schaal. Begin met de elementen die je echt noodzakelijk vindt. Daarna komen die dingen, die je erg leuk zou vinden. Sommige ideeën zullen met elkaar onverenigbaar blijken. Geen probleem, je hebt immers een flinke lijst waaruit je kunt putten.
Een leuke boombank rond de walnotenboom
Controle
Als je plattegrond helemaal naar wens is, loop er dan eens mee de tuin in. Probeer je voor te stellen hoe alles eruit zal zien, als alles gerealiseerd is. Door het ruimtelijk voor te stellen, kom je er soms achter dat een idee op papier er beter uitziet, dan in de werkelijkheid. Het kan helpen als je met paaltjes of stenen afpast waar je terras, het grasveld, etc. komt te liggen. Is alles naar tevredenheid, kijk dan de dag erop nog eens. Klopt het nog steeds? Bedenk, dat je nú nog alles kunt wijzigen.
Aanschaf van materialen
Ben je tevreden met je ontwerp, dan kun je de nodige materialen gaan aanschaffen. Je kunt voor veel dingen in bouwmarkten of tuincentra terecht. Wil je bepaalde speeltoestellen voor je kinderen, dan moet je ook gaan kijken bij bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn.
Beplanten
Na de aanleg van alle vaste elementen kun je beginnen aan de beplanting. Uiteraard is planten en zaaien afhankelijk van het jaargetijde en het weer. Vraag bij het tuincentrum even na wat de beste tijd is om de door jou gewenste planten te zetten.
Genieten
Na alle arbeid kun je eindelijk in je tuinstoel op je eigen terras van al het moois in je eigen tuin genieten. Voor wie wel graag ontwerpt, maar terugschrikt voor het aanleggen, is er altijd de mogelijkheid dat je hulptroepen inschakelt. Ook dán is het heerlijk om in je zelf ontworpen tuin te genieten!
Lees verder