Een vijver in je tuin!

Een vijver in je tuin! Kan een tuin eigenlijk wel zonder vijver? Een vijver maakt een tuin pas echt compleet. Een vijver is heel wat méér dan alleen maar water met vissen. Ook waterplanten en andere dieren voelen zich in de tuinvijver prima op hun plaats. Een vijver kun je laten aanleggen, maar dat kun je natuurlijk ook zelf doen. Wie veel plezier van een vijver wil hebben, moet zich dan wel goed voorbereiden.
Bron: Cegoh, PixabayBron: Cegoh, Pixabay

Een eigen vijver

Voor veel mensen is het een lang gekoesterde droom, een eigen vijver in de tuin. Goudvissen, kikkers en andere dieren zorgen voor beweging en afwisseling en de grote verscheidenheid aan mogelijke waterplanten zorgt ervoor, dat de tuin een nog leukere plaats wordt, dan deze al was. Genieten, dus! Het aanleggen van een vijver is niet zo moeilijk, maar het gaat niet vanzelf.

Het ontwerp

Voordat je de schop in de grond steekt, moet je beginnen met het maken van een ontwerp. Bepaal waar je in je tuin de vijver wilt. Bedenk ook, dat er voorgevormde vijverbodems in de handel zijn. Als je zo'n model kiest, dan ligt de vorm vast. De vijvervorm is vaak in verschillende maten te krijgen. Wil je een eigen ontwerp? Dan kan ook. Bedenk ook welke vissen en waterplanten je in je vijver wilt. Als je hier zelf niet zoveel verstand van hebt, is het een goed idee je te laten informeren door specialisten. Als al dit soort vragen zijn beantwoord en je weet waar en hoe groot je vijver moet gaan worden, dan kan het werk gaan beginnen.

Noodzakelijke voorbereiding

Een vijver moet worden uitgegraven. Dat houdt natuurlijk in, dat je veel zand zult gaan overhouden. Bedenk voor je begint met graven, wat je met dat zand gaat doen. Heb je een grote tuin met laaggelegen stukken, dan kun je dit zand gebruiken om delen van de tuin op te hogen. Heb je een kleinere tuin, dan zul je veel zand over houden. Je kunt een container huren, waarmee je het overtollige zand kunt laten afvoeren. Let ook op de hoogte van het grondwater. Het is niet handig als tijdens het graven de kuil steeds volloopt met grondwater.

Bron: Miraplacheta, PixabayBron: Miraplacheta, Pixabay

Paaltjes

Breng je ontwerp van je vijver over op je tuin. Dat kun je doen door een aantal piketpaaltjes te plaatsen. Je ziet dan precies waar je wel of juist niet moet graven. Eventueel kun je linten spannen tussen de paaltjes om de vorm van de vijver nog duidelijker in beeld te brengen. Pas op tijdens het graven, of je dan die linten nog nodig hebt. Linten zijn verduidelijkend, maar ook dingen waar je tijdens het werk over kunt struikelen.

Het graafwerk begint

Dank zij de paaltjes is duidelijk waar de schop de grond in moet. Let op, dat je voldoende ruimte hebt om te graven. Bedenk waar je het overschot aan zand kunt laten. Ofwel op een zandhoop naast de vijver, maar misschien wel meteen in een kruiwagen waarmee je het zand richting tuin of container kunt verplaatsen. Dat scheelt weer een keer extra scheppen. Nu kan het werk beginnen, de vijver kan worden uitgegraven. Als je een vijver met verschillende niveaus maakt, zorg dan dat deze niveaus goed horizontaal zijn. De randen van de toekomstige vijver zijn van zand, dus kunnen gemakkelijk afkalven. Om dit te voorkomen is het beter om ineens door te werken. Dat maakt ook duidelijk, dat het niet handig is, om met het graafwerk te beginnen, als er grote kans is op regen. Bij een flinke regenbui gaan de pas gegraven vijverkanten bijna zeker afkalven.

Nieuw zand erin

Als je vijver op de gewenste diepte is, dan ben je er nog niet. Graaf nog zo'n tien centimeter verder. Als dat is gebeurd, dan breng je een laag van tien centimeter grof wit zand aan op de horizontale delen van de vijver. Deze laag zorgt voor stabiliteit en voorkomt verzakkingen.

Bron: IMSI Master ClipsBron: IMSI Master Clips

De vijverbodem

Maak je gebruik van een voorgevormde vijver, dan heb je zo goed mogelijk de vijvervorm uitgegraven. Na het witte zand te hebben aangebracht, kun je de vijvervorm voorzichtig in de uitgegraven vijver laten zakken. Voorzichtig, want je wil niet dat de vijverranden kunnen instorten of afkalven.

Folie

Heb je een eigen vijver bedacht, dan heb je geen voorgevormde vijverbak. Je zult vijverfolie moeten aanbrengen. De folie zorgt ervoor, dat het water straks ook in de vijver blijft en niet in de bodem wegzakt. Zorg dat de randen van de folie een stuk buiten de vijver uitsteken, dat geeft je nu wat speling. Als de hele vijver klaar is, kun je die randen altijd wegwerken, bijvoorbeeld in de bestrating, of door er zand op aan te brengen. Om verschuiven van de folie te voorkomen, leg je op de folie in de vijverbodem enkele betontegels. Dit is niet alleen goed voor de stevigheid, maar geeft je ook letterlijk een goed standpunt, als je voor onderhoud in de vijver moet gaan staan.

Aankleden

De basis is nu klaar. De vijver is netjes uitgegraven en voorzien van een goede bodem. Het wordt tijd voor één van de belangrijkste ingrediënten van de vijver: het water. Vervolgens komen de waterdieren die je in je vijver wilt en de planten. Waterdieren vinden begroeiing in de vijver prettig, dus er moeten waterplanten in de vijver komen staan. Vraag bij de aankoop van de vissen goed na, welke waterplanten jouw nieuwe vissen prettig vinden, of juist niet. Voor een filter of een fontein in de vijver kun je een speciale vijverpomp gebruiken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een vijver aanleggenHoe leg je zelf een vijver aan? Het is vrij eenvoudig. Maak eerst een keuze in vijvervorm. Een kant en klare (prefab) vi…
Ontwerp een vijverOntwerp een vijverEen vijver in je tuin is een eyecatcher, dus wat voor vijver het wordt en waar je hem aanlegt of aan laat leggen is van…
Hoe hou ik die reiger weg bij mijn tuinvijver?Hoe hou ik die reiger weg bij mijn tuinvijver?De laatste jaren neemt het aantal reigers in Nederland hand over hand toe. Dat lijkt mooi, maar mensen met een mooie tui…
Het aanleggen van een tuinvijverHet aanleggen van een tuinvijverEen mooie vijver kan een groot verschil maken voor het aanzien van een tuin. Het geeft een tuin meer rust en zorgt daarn…

Het is hier veel te warm!Het is hier veel te warm!Toegegeven, hele warme dagen komen niet al te veel voor in onze lage landen, hittegolven nog minder. Toch kan de zomerse…
Huis verkopen – huis leeg of bewoond in de verkoop?Huis verkopen – huis leeg of bewoond in de verkoop?Is het eenvoudiger om een gemeubileerd huis te verkopen? Of moet u juist het huis leeg maken om het geheel groter te lat…
Bronnen en referenties
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 26-08-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.