Ik wil een privé-terras!

Ik wil een privé-terras! Als het weer dan eindelijk beter wordt, is het heerlijk zitten op een terrasje. Gezellig samen onder het genot van een koffie, thee of ander drankje genieten van de buitenlucht. Daar hoef je allemaal niet ver de deur voor uit. Als je een eigen tuintje hebt, creëer je je eigen terras, een plekje waar je heerlijk kunt ontspannen.

Geen tuin zonder...

Een eigen tuin biedt allerlei leuke mogelijkheden. Kinderen kunnen op je grasveldje spelen, bomen en struiken kleuren alles groen en planten met bloemen fleuren alles op. Een tuinpad verbindt het woonhuis met het schuurtje, het poortje, of slingert zich tussen alle groene tuinelementen door. En natuurlijk wil je van al dat moois ook kunnen genieten, dus je wil een eigen terras.

Kinderkopjes...Kinderkopjes...

In de zon of juist niet?

Zonaanbidders zullen op hun terras graag zon hebben, schaduwliefhebbers juist weer niet. Wil je een terras aanleggen, dan zul je hiermee rekening moeten houden. Ligt je tuin op het noorden of het zuiden? In een tuin op het noorden staat zo goed als geen zon op de achterkant van het huis, maar achter in de tuin vaak wel. Kijk naar hoge bomen of gebouwen in je buurt, die kunnen een gewenste zonneplek meer beschaduwen dan je eigenlijk wil. Houd er ook rekening mee, dat de zon in de zomer hoger staat dan in de winter en een langere baan beschrijft. Met midzomer komt de zon op in het noordoosten en gaat onder in het noordwesten. Met midwinter is die baan veel korter, van zuidoosten naar zuidwesten.

Schetsen

Als je de ideale plaats voor je terras gevonden hebt, dan is het slim een plattegrond te maken. Maak de plattegrond meteen op schaal, dat maakt straks het uitrekenen van de benodigde hoeveelheden zand en bestrating wat gemakkelijker. Teken precies in waar je het terras wilt aanleggen. Vaak zul je een tuinpad aanleggen dat het terras met het huis of de schuur verbindt. Als je nieuwe bestrating voor je terras bedacht had, dan wil je het tuinpad misschien ook meteen vernieuwen. Teken dus ook het tuinpad op schaal in je plattegrond.

Een houten terras

Een terras van houten elementen geeft een bijzonder effect. Je kunt hout toepassen, door gebruik te maken van houten tegels, of je maakt een houten veranda. Het houten materiaal dat je hiervoor gebruikt is vaak voorzien van ribbels, dat het regenwater afvoert en de planken bij vochtig weer minder glad maken. Houd er rekening mee, dat mos en algengroei op het houten materiaal de loopvlakken toch glad kunnen maken. Een ander nadeel van hout is ook, dat het materiaal nu eenmaal minder lang meegaat door het natuurlijke verweringsproces.

Gebakken klinkersGebakken klinkers

Een vaste grond

Een wat duurzamere terrasoplossing is het gebruikmaken van tegels of klinkers. Een terras van steen gaat veel langer mee. Er zijn verschillende stenen terrasoplossingen:
  • Asfalt
  • Grind
  • Tegels
  • Klinkers

In de praktijk komt een terras van asfalt overigens niet veel voor.

Grind

Een terras van grind bestaat uit heel veel kleine steentjes, in feite afzettingsgesteente dat door rivieren uit de bergen is meegenomen. Verschillende rivieren komen uit verschillende bergen, dus het gewonnen steenslag uit de Rijn is anders van kleur en samenstelling dan steenslag uit de Maas. Onhoorbaar over grind lopen valt niet mee. Als je over grind loopt, hoor je de steentjes langs elkaar schuiven. Voordeel van een terras op grind is, dat de tuinstoelen en tuintafel altijd zo op de steentjes te zetten zijn, dat ze niet meer wiebelen.

Klinkers in 'visgraat'-patroonKlinkers in 'visgraat'-patroon

Tegels en klinkers

Veel terrassen zijn volgelegd met tegels of klinkers. Je hebt een drietal hoofdsoorten:
  • Gebakken tegels of klinkers
  • Betonnen tegels of klinkers
  • Natuurstenen tegels of klinkers

Gebakken tegels

Klei is de basis voor dit type tegels. De klei wordt in machines in de juiste vorm gekneed en vervolgens gebakken. Omdat klei door rivieren wordt afgezet en rivieren hun eigen oorsprong hebben, kan de afgezette klei bij al die rivieren anders van samenstelling zijn. Soms is de klei meer of minder kalkhoudend, en wel of niet voorzien van allerlei mineralen. De gebruikte klei heeft daarom consequenties voor kleur en structuur van de uiteindelijke tegels.

Begonnen tegels

Beton is een veelgebruikt materiaal voor tuintegels. Beton is hard, stevig, robuust en gaat lang mee. In de productiefase van beton is het toevoegen van kleurstoffen heel goed mogelijk. Wil je een kleurtje op je terras, dan kom je vaak op beton uit.

Natuursteen

De bergen zijn een bron van prachtig gesteente. In steengroeves worden deze stenen uitgekapt. Logisch, dat aan een terras van natuursteen wel een steviger prijskaartje hangt dan aan een terras dat is volgelegd met betonklinkers.

Nog een keuze

Op je plattegrond heb je precies ingetekend waar je terras- en overige tuinbestrating wilt aanleggen. Je hebt nu ook al bedacht welke type verharding je gaat toepassen. Voor je nu de schop in de grond steekt om met het voorbereidende werk te beginnen, vraag je meteen af of je ook tuin- of terrasverlichting wilt toepassen. Als je toch moet graven, kun je eventuele leidingen meteen in het karwei meenemen.

Aan het werk!

Het karwei gaat beginnen. Graaf het teveel aan tuingrond weg. Eerst breng je een laag wit zand aan. Dit zand zorgt voor stevigheid en gaat daardoor ongewenste verzakkingen tegen. Span een touwtje precies op de hoogte van de bovenkant van je toekomstige terras. Let goed op naar welke kant je terras moet aflopen. Je wil niet, dat regenwater in plassen tegen je huis aanstaat, maar juist dat het afloopt in de richting van de tuin. Om het touwtje goed te spannen, moet je dus gebruik maken van een waterpas.

Stenen

Breng de stenen aan. Met een rubberhamer tik je de stenen vast. Controleer regelmatig of je je netjes aan de door het touwtje aangegeven hoogte houdt. Als je hele terras ligt, dan strooi je wit zand over de stenen. Met een zachte bezem veeg je dit zand in de voegen. Hierdoor komen de stenen nog veel vaster te liggen.

Zelf doen?

Zoals je ziet, je kunt een terras heel goed zelf aanleggen. Toch moet er veel met zand en stenen worden gesjouwd. Als je dat allemaal toch te zwaar is, kun je natuurlijk een expert inschakelen die het karweitje voor je doet, meestal in een veel kortere tijd dan wanneer je zelf aan de gang gaat.

Lees verder

© 2013 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Licht in de tuinLicht in de tuinDe juiste lampen in de tuin kunnen het gewenste beeld van een tuin afmaken, maar dit moet wel met beleid. Het moet opgen…
Zelf terras of tuinpad aanleggenZelf terras of tuinpad aanleggenHet zelf aanleggen van een terras, oprit of tuinpad is betrekkelijk eenvoudig. Het vraagt echter wel om de nodige voorbe…
Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?De uitstraling van een tuin wordt voor een groot gedeelte bepaald door de bestrating. Je kunt de stenen of tegels in een…
Bestrating: bestraten van tuin en opritBestrating: bestraten van tuin en opritHet kan erg voordelig zijn om uw tuin of oprit te bestraten. Het kan namelijk behoorlijk wat onderhoudswerk schelen. Wie…

Leuk en veilig: mijn tuin is mijn speeltuin!Leuk en veilig: mijn tuin is mijn speeltuin!Het is heerlijk om lekker buiten in de tuin te zijn, als het weer een beetje meewerkt. Ook je kinderen spelen graag buit…
Bemesting van de grond door klaverBemesting van de grond door klaverKlaver is een veelvoorkomend plantje dat vaak te vinden is in grasvelden. Velen weten niet dat klaver nog een belangrijk…
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 26-08-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.