Zomerplanten niet voor de ijsheiligen in de grond zetten

Zomerplanten niet voor de ijsheiligen in de grond zetten Zomerplanten geven kleur aan de tuin. Als het langzaam wat warmer wordt, worden er overal zomerplanten aangeboden. Vlijtige liesjes, geraniums, lobelia’s, afrikaantjes, begonia's, fuchsia's en nog veel meer zomerbloeiers worden in april en begin mei al in diverse zaken verkocht. Het nadeel is alleen dat de planten dan nog niet in de volle grond gezet mogen worden. Tot 15 mei moeten ze op een andere plaats in leven gehouden worden. Beschut tegen de laatste nachten met vorst, want daar kunnen al die planten niet tegen. Wie ze toch in de volle grond zet loopt het risico dat de tere planten na een nacht met wat vorst bruine bladeren hebben. Als ze dan al niet kapot zijn, duurt het toch nog een maand, voordat ze weer knoppen dragen. Niet doen dus.

Ook bouwmarkten en supermarkten leveren vaak al heel vroeg zomerplanten

Niet alleen in tuincentra en op weekmarkten worden de planten in grote hoeveelheden aangeboden, maar vooral de bouwmarkten stunten met de prijzen om zoveel mogelijk klanten naar hun zaak te trekken, die dan hopelijk niet alleen plantjes, maar tegelijk ook andere tuindecoraties en eventueel bouwmateriaal kopen. De zomerplanten zijn voor hen dus bijzaak en geen hoofdzaak. Soms is dat ook te merken aan de verzorging van die planten.

De run op goedkope plantjes

De plantjes van bouwmarkten zoals Praxis, Karwei, Gamma en Hornbach trekken veel aandacht van tuinliefhebbers die wel planten willen, maar er niet graag veel geld aan kwijt willen zijn. De plantjes zijn inderdaad goedkoop en vaak ook nog in goede staat, hoewel er goed gekeken moet worden naar de kwaliteit. Soms hebben de plantjes op hun weg naar de consument te weinig, of ook op verkeerde tijden, water gehad en zien er niet al te fris meer uit.

Bekijk de aanbiedingen goed

U kunt op een aantal zaken letten, zodat u geen miskoop doet. Let bijvoorbeeld op te droge grond, op geel of slap blad. Let ook op al verdroogde bloemknoppen. Planten met die kenmerken zijn niet goed verzorgd geweest. Neem die plantjes dan ook niet, want vaak hebben de wortels door de droogte dan een fikse tik gehad en komen de hele zomer niet goed meer op dreef. Dan is goedkoop duurkoop dus.

Zomerplanten niet voor de ijsheiligen planten

Een oud gezegde dat nog steeds geldt, is de uitspraak dat men de zomerplanten niet in de volle grond mag zetten voordat de ijsheiligen voorbij zijn. Die “ijsheiligen” zijn de H. Mamertus, H. Pancratius, H. Servatius en de H. Bonifatius. Hun feestdagen vallen respectievelijk op 11, 12, 13 en 14 mei. Het is verstandig om zich aan die regel te houden.

Vlak voor de ijsheiligen kan het nog even vriezen

Het was immers ook in vroegere tijden al bekend dat het na die dagen bijna nooit meer ’s nachts vriest. Op de dagen vlak voor 15 mei kan een stevig nachtvorstje de pret nog wel eens flink bederven, ook al heeft het daarvoor al in geen weken meer ’s nachts gevroren. Soms kan het begin mei zelfs al heel zacht zijn met zomerse temperaturen van rond de 20 graden. Laat u daardoor echter niet verleiden om de plantjes in de grond te zetten.

Vorst aan de grond

Zomerplanten zoals geraniums, fuchsia’s en dergelijke kunnen zoals bekend weinig of geen vorst verdragen en kunnen van wat nachtvorst dan ook een flinke tik krijgen. Ze hoeven er niet meteen van kapot te gaan, maar ze krijgen vaak wel bruine blaadjes. Omdat de plantjes zich eerst van de vorst moeten herstellen, bloeien ze dan ook later en bloeien dan meestal de hele zomer ook niet meer zo uitbundig als normaal het geval is.

Een waargebeurd voorbeeldje uit de praktijk

Voor een feestje op 10 mei had een gelukkig getrouwd stelletje een leuk dagje georganiseerd. Alles was geregeld, alleen de tuin lag er nogal winters bij. Het had al in geen weken meer gevroren, dus kocht het paar rond zeven mei in het tuincentrum flink wat zomerbloeiers om hun tuin alvast in te richten. Het kostte een dag werk, maar toen zag de tuin er ook fleurig uit. De nacht voor hun feestje vroor het echter een paar graden aan de grond.

Het gevolg van te vroeg planten

Op de dag zelf waren de blaadjes van de geraniums allemaal rood/bruin, de lobelia’s waren kapot gevroren en de vlijtige liesjes stonden erbij alsof ze nog niet wisten wat ze zouden gaan doen. Het paar besloot alles maar te laten staan en pas na vier weken kwam de eerste bloem van de geraniums uit. Een paar vlijtige liesjes hadden het eveneens gered, maar van de lobelia’s kwam die hele zomer niets meer terecht.

Let goed op het weerbericht rond de data van de ijsheiligen

Het is dus verstandig om de weerberichten goed in de gaten te houden en pas te planten als er in de dagen rond 15 mei geen vorst aan de grond meer te verwachten is. Laat de plantjes tot die tijd gewoon even op een beschutte plaats, of als het vriest ook eventueel in de garage, in hun bakjes staan, maar zorg wel dat ze voldoende vocht hebben en de oude bloemen er regelmatig uit gehaald worden. Ze houden het op die manier gerust vier weken uit.

De plantjes van de zomerbloeiers zorgvuldig planten

Als u de plantjes uit hun potje haalt om ze in de grond te zetten, worden de wortels zonder opzet nogal eens beschadigd. Het is de bedoeling dat die wortels zich zo snel mogelijk kunnen herstellen en daarom moeten de plantjes op een bepaalde manier gepoot worden.

Eerst water in het kuiltje doen

Maak voor elk plantje een ruim kuiltje en giet daar eerst water in. Zet daar het plantje in en schuif de uitgehaalde grond er weer omheen. Druk de grond licht aan. Geef na een uurtje de grond rond het plantje nog eens wat water. Doe dat met een gieter, zodat het water langzaam de grond in kan, anders spoelt u de grond rond het plantje weer weg. Op die manier heeft het plantje de beste mogelijkheid om snel te wortelen.

Zomerplanten niet meteen in de volle zon zetten

Om dezelfde reden is het beter om niet te planten als de zon direct op de grond schijnt. Plaatsen die de hele dag in de volle zon liggen, kunnen beter ’s avonds beplant worden. De planten zullen er niet meteen van dood gaan als ze in de volle zon gepoot worden, maar ze krijgen van het overplanten altijd een tik.

Geef wat extra water

Soms zien pas geplante plantjes er na een paar uur toch wat slap uit. Zeker als u weinig tijd had en ze, ondanks de zonneschijn, toch in de volle zon geplant hebt. Is dat gebeurd en waren de plantjes voordat u ze kocht ook al niet al te goed verzorgd, dan zullen ze sneller de knopjes van de bloemen en ook de blaadjes slap laten hangen. Ze hebben dan dus wat meer tijd (en water) nodig om te herstellen.

Geef de planten ook de tijd om te gaan bloeien

Plant altijd met verstand en heb geduld om te wachten tot de tijd daarvoor rijp is. Uw plantjes zijn er u dankbaar voor en zullen u belonen met een overdaad aan bloemen, want daar staan de zomerplanten om bekend, zeker als ze in goed bewerkte, volle grond staan.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IJsheiligen achter de rug ... plantjes zetten!IJsheiligen achter de rug ... plantjes zetten!Van oudsher kennen we wel dat wanneer het “IJsheiligen” is geweest – en het betreft hier enkele verschillende heiligen -…
Een hanging basket beplantenEen hanging basket beplantenEen uitbundig bloeiende hanging basket kan de hele tuin opvrolijken. Je kunt de basket vullen met eenjarige planten maar…
IJsheiligen: houd rekening met 15 meiIJsheiligen: houd rekening met 15 meiIJsheiligen vallen van 11 tot en met 14 mei en staat voor een aantal Heiligen. Maar de periode na IJsheiligen vanaf 15 m…
Koude nacht met vorst aan de grond in de lenteKoude nacht met vorst aan de grond in de lenteDe wind valt weg en het is helder buiten. Het vriest. Vriesweer ’s winters juichen we toe maar in de lente? Liever niet.…

Turf en compost laten de planten in uw tuin stralenTurf en compost laten de planten in uw tuin stralenTurf en compost geven voeding en bescherming aan uw planten en zijn goede grondverbeteraars in uw tuin. Het zijn allebei…
Rhododendrons en azalea's zijn mooie voorjaarsbloeiersRhododendrons en azalea's zijn mooie voorjaarsbloeiersIn het voorjaar zien we in veel tuinen rhododendrons bloeien. Als deze goed zijn aangeplant dan kan men jarenlang plezie…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 18-11-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.