Stekken van planten zonder stekpoeder en met veel water

Stekken van planten zonder stekpoeder en met veel water Het stekken van zomerplanten, zoals geraniums en fuchsia’s, lukt meestal goed als er maar zorgvuldig te werk gegaan wordt. Het lijkt vaak moeilijker dan het is. Het enige dat u ervoor nodig hebt is bloemengrond, een bak met potjes, een paar gieters water en een scherp mesje. De stekken hebben wel een plekje op de vensterbank nodig en de hele winter een wekelijkse verzorging met water. Met weinig kosten hebt u in het voorjaar dan een schat aan planten. Ook speciale en oude soorten, die u niet altijd in de moderne tuincentra vindt, kunt u zich op die manier jaren lang laten voortplanten. Daarnaast geeft het veel voldoening om te zien hoe de planten zich in de volle grond verder ontwikkelen. In de herfst hebt u dan weer mogelijkheden genoeg om nieuwe stekken te nemen.

De beste tijd om planten te stekken

De beste tijd om de diverse soorten geraniums en fuchsia’s te stekken is de maand september, maar ook in augustus is stekken al mogelijk. U loopt dan alleen het risico dat de planten al in december te lang worden, terwijl ze eigenlijk op hun best pas gekopt kunnen worden in januari, als de groei weer in de planten zit. In september hebben de buitenplanten bovendien al meer zijscheuten gevormd, waardoor het gemakkelijker wordt om genoeg stekken te vinden.

Stek in september bij mooi weer

Stek altijd als het een paar dagen mooi weer is. Het mag niet te donker en regenachtig zijn, want dan krijgen de jonge stekjes niet genoeg licht om in leven te blijven. Dat is ook de reden dat u niet te laat in het jaar mag stekken. De dagen worden na september snel korter en hoe minder licht de stekjes krijgen, des te meer raakt u er kwijt..

Het nemen van stekken in oktober is vaak wat te laat

Ook in oktober kunt u nog planten stekken, maar dan gaan er dus vaak wel wat meer stekjes kapot. Zoek daarvoor een paar dagen uit dat het niet te fris is en de zon nog wat warmte geeft. Achter glas kunnen de stekjes het dan nog warm genoeg krijgen om te kunnen wortelen, maar houd wel rekening met wat meer verlies.

Benodigdheden voor het stekken van geraniums en fuchsia's

Voor het stekken hebt u een of meer dichte plantenbakken nodig, wat zand, plastic plantenbakjes of koffiebekertjes, bloemengrond en een scherp mes, bijvoorbeeld een aardappelschilmesje. Vul de plantenbak met een laag zand van ongeveer twee centimeter dik. Maak met een priem aan de onderkant van elk koffiebekertje een gat. Gebruikt u plantenbakjes met een gat, dan hoeft daar niets aan te gebeuren. Vul de koffiebekertjes (of plantenbakjes) met een mengsel van potgrond en wat zand en zet ze dicht tegen elkaar aan in de plantenbak.

Hoe het precies moet gebeuren

Snijd van elke plant die u wilt overhouden een scheut af, ruim onder een bladknoop. Maak de stek “schoon” door er het teveel aan blaadjes vanaf te halen. Als er drie tot vier grote blaadjes overblijven is dat ruim genoeg. Anders zou de stek teveel vocht en energie moeten steken in het onderhouden van het blad en niet genoeg wortelen. Kijk de stek ook na op ongeregeldheden. Soms zit er al een klein rupsje of wat luisjes op, die u dan nog kunt weghalen. Elk ongedierte is net teveel voor een stek die moet gaan wortelen.

Niet te weinig blad laten zitten

Te weinig blad is ook niet goed, want via het blad krijgt de stek voldoende licht. Haal ook de schutblaadjes rond de knoop weg en snijd de stek ongeveer een halve centimeter onder de schone bladknoop recht af. Maak met een vinger of een stokje een gat in de potgrond van een bakje, zet de stek erin en druk de grond rondom voorzichtig, maar stevig aan.

De eerste verzorging van de stekken in de plantenbak met veel water

Zijn alle stekken geplant, geef ze dan water. Gebruik daarvoor de gieter, waar u de kamerplanten mee water geeft. Andere gieters gieten vaak te hard. De grond krijgt dan minder gelegenheid om het water op te nemen. Als u alle plantjes begoten hebt, doet u het nog eens over en daarna ook nog een derde keer. Na die derde keer ziet u het water beneden op het zand verschijnen. Dat is goed. Stekken moeten in het water staan. Niet alleen om zelf genoeg vocht op te kunnen trekken, maar ook om wortels te kunnen maken.

Alleen naar de plantenbak met stekken kijken, maar zonder daar de eerste drie weken iets aan te doen

Zet de bakken binnen op een vensterbank. In elk geval moeten ze zoveel mogelijk licht krijgen. De eerste twee tot drie weken hebt u er geen werk aan, want u hoeft ze geen water te geven. Wel opletten, want soms zit er wel eens een rupsje of wat luis in, die u bij het stekken over het hoofd gezien hebt. Even opletten dus of er blaadjes aangevreten worden of dat u andere ongerechtigheden ziet. Pas als er duidelijk groei in de plantjes zit en de grond redelijk opgedroogd is, mag u elk stekje eenmaal per week bovenop de grond weer water geven.

Langer licht

In september is het nog niet al te vroeg donker en krijgen de stekken wat langer licht dan in oktober. Om te overleven en te kunnen wortelen hebben de stekken het licht even hard nodig als het vocht. Hoe later in de herfst, des te minder licht krijgen de stekken per dag. Wel even iets om rekening mee te houden. Ook de temperatuur en het zonlicht helpen mee om de stekken goed te laten wortelen. Daarom is het ook verstandig om de jonge stekken binnen op de vensterbank te laten aangaan. Vooral de nachtelijke kou is niet goed voor jonge stekjes die nog moeten wortelen.

Het stekken van planten met stekpoeder is niet echt nodig

De ervaring leert dat het weinig uitmaakt of er met of zonder stekpoeder gewerkt wordt. Sommige mensen zweren bij stekpoeder. Wie echter wel stekpoeder gebruikt, maar niet zorgvuldig is bij het behandelen van de stekken en/of de stek aan de onderkant niet glad afsnijdt, zal evengoed planten verliezen. Stekpoeder kopen is dus niet echt noodzakelijk.

Koop goede potgrond en vermeng die met zand

Goede potgrond bevat vaak ook de benodigde mineralen en andere voedingsstoffen voor de plantjes. Vermeng de grond met een beetje zand, zodat de grond niet al te zwaar wordt. Door het gieten kan die anders in de loop van de winter te vast worden. Op een bloemenbak gevuld met potgrond zijn drie scheppen (met een schepje van Gardena) al voldoende.

Kop de stekken pas in januari

Vanaf begin januari zit er weer echte groei in de planten en dat is meteen ook te zien. Van tevoren groeien de planten ook wel, maar minder hard. Het is verstandig om de koppen van de planten er pas in januari uit te halen. De plant schiet dan naar de zijkanten uit en wordt voller van vorm. Houd dan ook het vochtgehalte in de gaten, want als de planten harder groeien hebben ze ook meteen meer vocht nodig.

De fuchsia stekken staan na het wortelen vaak te nat

Twee keer per weekwater geven is meestal wel voldoende. Geeft u teveel water, dan krijgen de planten vaak bladluis en moeten dan gespoten worden. Dat kan niet binnen, maar moet beslist in de buitenlucht gedaan worden. Als het vriest, gaat dat echter niet. Vooral de stekken van de fuchsia’s zijn erg gevoelig voor bladluis. Geef daarom altijd met twee handen water: een hand om te voelen hoe droog of nat de grond is en een hand om water te gieten.

Winterharde planten en kamerplanten stekken

Ook andere planten, zoals lavendel en zelfs een aantal kamerplanten, zoals de siernetel, het Kaaps viooltje en de lidcactus kunnen op een eenvoudige manier vermeerderd worden. Lavendel en siernetel kunt u stekken door een takje met twee uiteinden net onder de knoop af te snijden en op dezelfde manier te planten als de geraniums en de fuchsia’s.

De lidcactus stekken is geen probleem

Neem voor een stek van de lidcactus een takje met een uitloop van twee blaadjes naast elkaar en snijd het blad, waaruit ze voortgekomen zijn met een scherp mes middendoor. Plant het en houd het goed vochtig, tot u ziet dat het in de groei is. Ook het Kaaps viooltje heeft aan een half doorgesneden blad al genoeg om wortels te ontwikkelen.

Stekken is ook leuk

Stekken is gewoon leuk om te doen. Het is grappig om te zien hoe u met weinig kosten en moeite planten kunt vermeerderen. Geef eens een zelf getrokken plantje, dat goed uitgegroeid is en bloeit, mooi ingepakt als cadeautje voor een verjaardag.

Kinderen stekken graag

Laat uw kinderen helpen bij het stekken. Kinderen vinden het leuk om alles te zien groeien en bloeien. Ze krijgen meer interesse voor de natuur als ze er zelf mee aan de slag kunnen gaan. Ze zijn apetrots als ze hun plantjes zien groeien en bloeien. Ook ene eigen tuintje vinden ze vaak leuk. Zeker als ze daar na verloop van tijd eigen aardbeien, frambozen en radijsjes uit kunnen halen.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Planten stekken en verzorgen, hoe doe je dat?Planten stekken en verzorgen, hoe doe je dat?Mooie, gezonde planten kun je vermeerderen door ze te stekken. Je krijgt dan nieuwe planten met de eigenschappen van de…
Tijd voor de tuin: zo kiezen we de juiste potgrondTijd voor de tuin: zo kiezen we de juiste potgrondBinnenkort starten we weer volop met het zaaien en planten van groenten, met het vullen van bloembakken, het stekken van…
Geraniums zijn planten voor in de tuin of op het balkonGeraniums zijn planten voor in de tuin of op het balkonGeraniums zijn planten die men zowel in de tuin kan planten als op een balkon. Er is altijd wel een plaatsje te vinden.…
Het stekken van vaste planten en struikenHet stekken van vaste planten en struikenZelf stekken is niet moeilijk. Het benodigde gereedschap bestaat uit een snoeischaar, een gewone schaar, een scherp mes,…

Bramen - bramenpluk en BrommelfestivalBramen - bramenpluk en BrommelfestivalNa de zomer begint het bramenseizoen. In het zuiden van het land is het zomerfruit en in het noorden zijn de vruchten he…
Een moestuin beginnen zonder te spittenHet algemene idee is dat een moestuin opstarten heel veel werk betekent. Het eerste begin is meteen de zwaarste klus: he…
Reactie

Verhaeghe Roger, 16-10-2018
Moeten de geraniumstekken, die geplant zijn in stekgrond, na een tijdje verpot worden in gewone potgrond? Reactie infoteur, 16-10-2018
Beste meneer Verhaeghe,
Ik zou het niet weten, want ik heb zelf nog nooit stekgrond gebruikt, aangezien ik daar het nut niet van inzag. Bij anderen zag ik dat het met stekgrond en stekpoeder evenveel resultaat gaf als zonder. De hoeveelheid water die de stekken in het begin nodig hebben, is echter cruciaal. Door teveel water gaan de stekken rotten, door te weinig water kunnen ze niet wortelen. Daar helpt ook geen stekpoeder aan.
Veel succes!

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 26-05-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.