Een hanging basket beplanten

Een hanging basket beplanten Een uitbundig bloeiende hanging basket kan de hele tuin opvrolijken. Je kunt de basket vullen met eenjarige planten maar ook met kruiden of groenten. Voor een mooie, volle basket heb je ongeveer vijftien plantjes nodig. Wil je de mand vullen met zomerbloeiers? Doe dit dan na ijsheiligen, dan is de kans op vorst nagenoeg voorbij. De meeste zomerbloeiers houden van een plekje in de zon en uit de wind. Bloeiende planten hebben wel veel verzorging nodig. Om ze mooi te houden haal je elke dag de dode bloemen eruit en voeg je regelmatig plantenvoeding toe.

Wat heb je nodig voor het beplanten van een hanging basket?

Voor het beplanten van een hanging basket heb je de volgende materialen nodig:
 • Een hanging basket met een voering van mos, kokos of sisal.
 • Beplanting (een stuk of 15 plantjes per hanging basket) zoals bijv. geranium, vlijtig liesje, petunia of groenten en kruiden zoals bieslook, peterselie, munt, tomaten en aardbeien.
 • Potgrond
 • Schaar
 • Rond vel plastic (vuilniszak)
 • Een pot om de basket op te zetten tijdens het planten.
 • Water
 • Evt. plantenvoeding in tabletvorm

Het beplanten van de hanging basket

Een hanging basket beplanten is niet zo moeilijk. Gebruik voldoende planten voor een goed resultaat. Na ijsheiligen (half mei) kunnen de eenjarige planten naar buiten. De kans op vorst is nagenoeg voorbij. Tuincentra verkopen dan ook weer volop zomerbloeiers. Na het kopen van de planten kunnen de hanging baskets worden gevuld.

Een hanging basket kan op twee manieren worden beplant

 • Door de wortels van de plant van buitenaf door de voering naar binnen te steken. Spoel de wortelkluit wel eerst goed af met water. Deze methode is geschikt voor kleine en grotere planten.
 • Bij kleine plantjes kan een stuk papier als een koker om de stengels worden gewikkeld. De plantjes kunnen van binnenuit naar buiten gestoken worden door de voering.

Water geven

Planten in de hanging basket drogen snel uit omdat ze dicht op elkaar staan. Geef ze dagelijks water en bij warm weer twee keer per dag. Er zijn ook gelkorrels verkrijgbaar, die het water vasthouden en langzaam aan de plant afgeven. Week de gelkorrels voor en vermeng ze met de potgrond.

Hoe vaak hebben de planten voeding nodig?

Tijdens de groei- en bloei periode hebben de planten elke week voeding nodig. Dit kan aan het water worden toegevoegd. Er zijn ook voedingstabletten verkrijgbaar die de voeding langzaam afgeven en een werking hebben van enkele maanden.

Waar kun je de hanging basket ophangen?

Een hanging basket kan in principe overal hangen, maar bij voorkeur op een plek uit de wind en (gedeeltelijk) in de zon. Een hanging basket die het grootste gedeelte van de dag in de volle zon hangt heeft veel water nodig. Heb je geen plek in de zon? Hang de mand dan op een lichte plek.

Hoe vul je een hanging basket?

 • Zet de basket op een pot. Knip de voering zo nodig passend in de hanging basket en leg hierop het rondje plastic voorzien van een paar gaatjes zodat overtollig water kan worden afgevoerd. Het plastic houdt het water beter vast. Leg wat potgrond op de bodem van de basket.
 • Knip rondom aan de zijkant van de basket enkele plantgaten in de voering. Doe dit in een T-vorm. Maak evt. twee lagen met plantgaten waarbij de bovenste verspringen ten opzichte van de onderste.
 • Maak de wortelkluiten van de planten goed schoon met water. De plant is dan gemakkelijker in de basket te plaatsen. Zorg ervoor dat de planten niet beschadigen.
 • Begin met het planten van de onderste laag. Steek de wortels van buiten naar binnen door de voering. Ga hierbij voorzichtig te werk. Vul de laag aan met aarde en begin met het beplanten van de volgende laag.
 • Als de zijkant rondom beplant is kan de bovenkant worden beplant. Hier is ruimte voor wat grotere planten. Het is handig om middenin de basket een leeg plantpotje te plaatsen zodat het water geven gemakkelijker gaat. Vul de basket op met aarde. Geef de planten tot slot voldoende water en haal geregeld de dode bloemen of blad weg
© 2011 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen kan ook op tuinieren, met bezuinigingstipsGeld besparen kan ook op tuinieren, met bezuinigingstipsOp tv en radio, hoort u veel bespaartips. Bijvoorbeeld in een programma als 'Een dubbeltje op zijn kant'. Maar die tips…
Het aanleggen en beplanten van een boomspiegelHet aanleggen en beplanten van een boomspiegelEen boomspiegel is een stuk grond rondom een boom dat vrij is van gras, onkruid of bestrating. Zuurstof, water en voedin…
Eenjarige planten voor in de schaduwEenjarige planten voor in de schaduwHet lijkt tegenstrijdig, eenjarige voor in de schaduw. Maar je zult er van op kijken hoeveel eenjarige planten wel degel…
Experimenteren met plant en pot combinatiesExperimenteren met plant en pot combinatiesMet een paar potten en bakken breng je sfeer en kleur in je tuin. De beplanting kun je aanpassen aan de seizoenen. Potte…

Salvia of SalieSalvia of SalieSalvia is een geslacht van eenjarig, tweejarige en vaste planten met bloemen die er zeer verschillend uitzien, wat betre…
Gras: aanleggen van een kunstgrasveldGras: aanleggen van een kunstgrasveldSteeds meer particulieren gaan kunstgras aanleggen in hun tuin. Dat hoeft niet per se heel duur te zijn. De particuliere…
Bronnen en referenties
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 23-10-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.