Een sfeervol huis verkopen lukt beter dan een onbewoond huis

Een sfeervol huis verkopen lukt beter dan een onbewoond huis Wie een nieuw huis gekocht heeft en het oude wil verkopen doet er goed aan om eens vanuit een objectief oogpunt naar dat eigen huis te kijken. Een nieuwe koper moet het gevoel hebben dat hij “thuiskomt”. Hij en vooral zij, moeten zich in het huis prettig voelen. Natuurlijk moet ook de bouw en indeling bevallen, maar vooral vrouwen zijn heel sfeergevoelig en willen zich meteen “thuis” voelen als ze in hun eventuele toekomstige woning binnenkomen. Of iemand een huis prettig vindt en er zin in heeft, wordt meestal al in de eerste minuten bepaald door het gevoel van degene die binnenkomt. Vooral de indruk die de hal, de woonkamer en de keuken maken, is bepalend voor het gevoel van "thuiskomen" en moeten dus niet alleen met verstand maar ook met gevoel klaargemaakt worden voor de ontvangst van eventuele kopers.

Bij het kopen van een huis is de sfeer doorgaans niet onbelangrijk voor de kopers

Het gaat bij de verkoop van een huis niet alleen om de ruimte en de mogelijkheden die het huis biedt, maar ook om de sfeer. Niet iedere koper is er zich bewust van, maar de eerste indruk is heel belangrijk en werkt voornamelijk op het gevoel. Het is daarom heel belangrijk om een prettige, aangename en huiselijke sfeer te scheppen in een huis dat u wilt verkopen. Een huis moet zich eigenlijk als een warme jas om iemand heen vouwen. Kunt u dat gevoel aan potentiële kopers geven, dan hebt u het pleit al half gewonnen.

Zorg voor een aangename warmte

Een huis dat wat langer onbewoond is kan vooral in de winter onaangenaam koud aanvoelen. Veel eigenaren zetten de verwarming dan op een stand die ervoor zorgt dat de leidingen niet bevriezen. Dat is echter te laag om op koude winterdagen een aangename indruk van het huis te geven. Het huis hoeft niet heel warm te zijn, maar mag ook niet koud aanvoelen.

Uw huis verkopen gaat lastiger als het al langer onbewoond is en muf ruikt

Heel belangrijk is vooral de geur van een huis. Een frisse lucht doet het veel beter dan een muf geurtje van een huis dat een tijd lang leeg gestaan heeft. Vooral als u al ergens anders woont, of als u het huis van uw overleden ouders moet verkopen is het verstandig om voor een bezichtiging altijd een tijd lang de ramen te openen en het huis te luchten.

Hulpjes bij het luchten

Zet eventueel ook de wasemkap daarbij aan, zodat de circulatie van de lucht wat sneller en beter verloopt. Zorg regelmatig voor een schoongemaakt toilet en voorkom onfrisse geurtjes in de badkamer. Ze ook bij beiden de ventilator aan en laat ook daar de lucht circuleren. Na verloop van tijd kunnen vooral in een leegstaande, oudere woning gemakkelijk onaangename luchtjes optreden. Mocht u de lucht niet snel genoeg ververst krijgen, zet dan een ventilator bij het open raam. Dat werkt wat sneller.

Verse koffie, vers gebak en bloemen zorgen voor een sfeervol huis

De geur van vers gezette koffie en/of vers gebakken brood of cake wekken in een bezoeker een gevoel van behaaglijkheid op. Makelaars adviseren daarom vaak om voor een bezichtiging brood in de broodbakmachine te bakken, zodat dit ongeveer afgebakken wordt tijdens de bezichtiging en het huis daar lekker naar ruikt. Nodig de kijkers eventueel uit voor een bakje koffie met iets erbij, vooral als u merkt dat het huis wel bevalt.

Zet al op tijd bloemen in de woonkamer

Bloemen zorgen voor iets extra’s, zeker als de kleuren ervan bij de inrichting passen. Heeft uw huis veel donkerbruine, houten meubelen, of hebt u donkerbruine parket of laminaat, zet dan een bos mooie, gele bloemen in een vaas. De kleur geel haalt het bruine hout op en geeft een zonnige indruk aan het geheel. Ook lichte kussens in een donkere bank hebben hetzelfde effect.

Alle rommel opruimen

Zorg dat het huis een lichte en vooral opgeruimde indruk maakt. Een rommelige kamer geeft bovendien vaak een kleinere indruk dan een opgeruimde, lichte kamer. Ruim dus rondslingerend speelgoed van kinderen op, leg de opgevouwen kranten en bladen in de lectuurmand en vergeet ook niet de papieren op het eventuele bureau op te ruimen. Vaak is met een paar handgrepen al een hoop recht te trekken. Zorg in de keuken voor een opgeruimde en schone aanrecht.

Een mooie tuin of balkon kunnen helpen het huis te verkopen

Veel mensen doen niets meer aan hun oude tuin als ze denken dat het huis toch verkocht gaat worden, maar dat is niet zo slim. Een tuin geeft vaak karakter en vooral meerwaarde aan het huis. Een goedverzorgde tuin laat mogelijke kopers nieuwsgieriger worden naar het huis en zijn indeling. Het hangt er natuurlijk vanaf wat die kopers willen: een “onderhoudsvriendelijke” tuin, of een groene tuin, maar over het algemeen geeft een groene tuin meer “versiering” aan het huis als een betegelde tuin met wat potten groen en bloemen.

Kopers letten ook op een schoon en vriendelijk balkon

Ook een eventueel balkon van een appartement moet er vooral schoon, vriendelijk en uitnodigend uitzien. Daar hoeft vaak niet veel werk aan gedaan te worden. Een paar potten of bakken bloemen en een sproeibeurt met water en schoonmaakazijn is meestal al voldoende.

Probeer eventuele kopers beter in te schatten

Kijk ook eens nuchter naar het huis dat u wilt gaan verkopen. Wat zou u niet bevallen als u het huis zelf zou moeten kopen en is er aan die minpunten nog iets te doen voordat er kopers in het huis komen? U hebt immers een tijd lang in het huis gewoond. Misschien zijn er hier en daar verbeterpunten. Kleine minpuntjes kunnen vaak gemakkelijk gecamoufleerd worden, maar echte mankementen vallen een koper meteen op.

Beschadigd schilderwerk

De meeste kopers willen niet al teveel werk hebben als ze in een nieuw huis trekken. Is het buitenschilderwerk nodig aan een beurt toe, dan schrikt dat de kopers al bij aankomst af en komen ze meteen al met een negatieve indruk binnen. Al uw werk om binnenshuis sfeer te scheppen haalt dan al niets meer uit. Een paar potten verf kosten niet zo veel. Het betekent wat extra uurtjes werk, maar het huis ziet er met weinig kosten wel stukken beter uit.

Kijk welke aanpassingen met weinig kosten gedaan kunnen worden

Het is meestal de moeite waard om met kleine klussen en wat onkosten het huis sneller en beter te kunnen verkopen. Soms is het al genoeg om een nieuw behangetje te organiseren of een lelijke vloerbedekking eruit te halen. Kijk daarom altijd met de ogen van een mogelijke koper naar het huis. Op die manier ziet u meer.

Zet het huis tegen een reële prijs te koop

Zet de prijs niet te laag, maar beslist ook niet te hoog, want dan haken eventuele kopers al snel af. Een huis dat twee of drie keer in prijs gezakt is, doet potentiële kopers achter hun oren krabben. Die vragen zich dan af wat er met dat huis mis is en komen al niet eens meer kijken. Kopers zijn immers vaak al weken bezig met het zoeken in advertenties en op de sites van makelaars op internet. Die onthouden deze dingen wel, vooral als de buitenkant van het huis hen bevalt.

Laat het huis taxeren

Weet u niet goed of de door u bedachte prijs wel klopt met wat uw makelaar zegt, laat het huis dan taxeren. Dat kost meestal wel wat, maar daarvoor zit u dan meestal met de prijs wel in de goede richting. Het valt namelijk bij aspirant kopers al snel op als u twee tot drie keer met de prijs moet zakken, omdat er niemand wil kopen. Ook makelaars kunnen soms een te laag bedrag noemen, omdat ze het huis graag snel willen verkopen, om zo hun provisie sneller binnen te halen.

Zorg voor een goede en eerlijke makelaar

Niet alle makelaars zijn van goede wil. Er zijn ook malafide makelaars die niet alle aanbiedingen doorgeven aan de huiseigenaar. Een koper kan bij hen soms met een bedrag onder tafel door wel eens een goede slag slaan. U hoort en ziet daar dan niets van, maar krijgt op die manier vaak minder geld voor uw huis, dan u eigenlijk had kunnen krijgen.

Bij vrienden en kennissen informeren

Informeer bij vrienden, familie en kennissen naar wie er goede ervaringen heeft met een makelaar. Dat is beter dan zomaar een makelaar opdracht te geven. Niet alle makelaars hebben goede bedoelingen en er wordt vaak geld verdiend door rare capriolen. Soms is een makelaar zelf geïnteresseerd in het huis en heeft in zijn achterhoofd al de winst die hij op de verkoop kan maken.

Voorbeeld

Een makelaar heeft het oude huis van uw ouders onder zijn hoede. U gaat ervan uit dat hij het hoogste bedrag er voor u uit zal halen, maar na een paar weken hoort u vreemde verhalen. Bovendien wil de makelaar voor de tweede keer alweer een verlaging van de verkoopprijs met 5000 euro op de site zetten, omdat hij het huis blijkbaar niet tegen de afgesproken prijs verkocht krijgt.

De oorzaak

Van geïnteresseerde kopers hoort u dat de makelaar allerlei mankementen van het huis opdreunt. Hij vertelt dat er nog oude bedrading voor de elektriciteit in zit en dat die helemaal vernieuwd moet worden. Dat, terwijl die vier jaar geleden helemaal vernieuwd is door een erkende elektricien. Ook zou er helemaal niet geïsoleerd zijn, terwijl u zeker weet dat de spouw vorig jaar helemaal ingespoten is. U hebt er zelf de rekening nog van gezien. Een vreemd verhaal. Bij onderzoek blijkt die makelaar regelmatig zelf huizen op te kopen die een aantal malen in prijs gezakt zijn, omdat ze maar niet verkocht werden. Het was dus eigenbelang en geen hulp aan u voor de verkoop van het huis. In dat geval moet er meteen een andere makelaar gezocht worden.

Met een reële instelling lukt de verkoop beter

Een huis verkopen is niet altijd gemakkelijk, maar als u met een reële instelling, met nuchter verstand en met gevoel te werk gaat, moet het lukken. Zich rijk rekenen aan een oud huis, dat lange tijd leeg gestaan heeft, is niet realistisch. Soms kunt u er wel nog wat aan doen door bijvoorbeeld de tuin op orde te brengen en, zoals boven al beschreven werd, wat schilderwerk te doen. Dat haalt voor het oog het huis op en zal zeker in de verkoopprijs te zien zijn.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkocht onder voorwaarde van verkoop woningEen huis verkopen aan een koper die eerst nog zijn eigen huis moet verkopen, is niet de oplossing. Dit soort situaties o…
De beste verkoopstrategie bij verkopen van een huisAls verkoper probeert u uw huis te verkopen tegen de hoogste prijs. Het kan geen kwaad om de onderhandelingen hard in te…
Onder voorbehoud verkopen van een huisOnder voorbehoud verkopen van een huisEen huis wordt vaak verkocht onder een voorbehoud van bepaalde vereisten. Voorbehouden hebben vaak te maken met de finan…
Redenen om wel een makelaar in te schakelenRedenen om wel een makelaar in te schakelenEen makelaar is een grote kostenpost bij het verkopen van uw huis. Een alternatief is om uw huis zelf te verkopen, maar…

Koopwoning ruilen: veilig verhuizen in de crisisEen nieuw huis kopen en je oude kwijtraken: in tijdens van crisis een ongewisse onderneming. Raak je je oude woning wel…
Inruilmakelaar: koop nieuwe woning en ruil je oude huis inDe financiële crisis heeft de Nederlandse woningmarkt geen goed gedaan. Weinig mensen die een huis willen kopen, durven…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 29-01-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.