Uw huis verkopen tegen de best mogelijke prijs

Uw huis verkopen tegen de best mogelijke prijs De verkoop van een huis is niet altijd gemakkelijk, maar met de goede strategie en maatregelen is bijna elk huis tegen een goede prijs aan de man te brengen. Ook uw huis dus. Dat betekent echter dat u een open oog moet hebben voor de unieke mogelijkheden van uw huis en dat u ook de negatieve kanten ervan niet uit het oog mag verliezen. Een goed inlevingsvermogen in eventuele kopers is bovendien noodzakelijk, maar niet zo moeilijk. U hoeft immers alleen maar te bedenken, waarom u het huis indertijd gekocht hebt, wat u er leuk aan vond en welke voordelen het voor u had. Zijn er eventuele verborgen gebreken, geef die dan ook aan, want daar kunt u anders na de verkoop van het huis nog schadevergoeding voor moeten geven.

Verkoop uw huis met verstand

De meeste mensen nemen een makelaar in de arm om hun huis te verkopen, maar het is verstandig om eerst zelf even grondig onderzoek te doen. De makelaar wil uw huis graag snel verkopen tegen een prijs, waar gemakkelijk kopers op af komen, maar dat is niet altijd de prijs die uw huis waard is.

Veel huiseigenaren schatten hun huis te hoog in

Veel huiseigenaren schatten de waarde van hun huis veel hoger in dan de werkelijke waarde is. Die hangt immers mede af van de groei (of recessie) van de economie op dat moment, de grote of kleine vraag naar koophuizen en de toekomstvisie van de politiek, de marktcijfers, enzovoort. Het is daarom verstandig om ook zelf een realistische prijs in uw achterhoofd te hebben, voordat u met een makelaar in zee gaat.

Blijf erbij als de makelaar komt

Makelaars hebben niet altijd behoefte aan "pottenkijkers", ook al zijn dat de eigenaars zelf. Vaak wordt er dan ook gevraagd of u als eigenaar dan het huis van tevoren wilt verlaten. Het is te begrijpen, want dan kan de makelaar natuurlijk zijn gang gaan, zoals deze wil, maar u bent er dan ook niet zeker van, dat hij/zij uw huis naar behoren aanprijst. Zo gebeurt het wel eens dat de makelaar het huis mankementen toedicht, die er niet zijn, omdat hij of een ander het huis tegen een lagere prijs in bezit wil krijgen. Na verloop van tijd moet u dan wel met de prijs zakken als er geen enkele koper wil kopen.

De makelaar verdient aan de verkoop van uw huis

Daarnaast verdient de makelaar elke maand geld, zolang het huis in de verkoop staat. Hoe langer het huis in de verkoop staat, des te meer verdient de makelaar eraan, of u moet al een complete prijs afgesproken hebben en dat ook op contract hebben staan. Het is dan ook verstandig om erbij te blijven, maar u buiten het praatje van de makelaar op te stellen. Het is tenslotte uw huis.

Let op de huizenprijzen

Zoek van tevoren eerst even op internet naar prijzen van vergelijkbare huizen in uw omgeving, want ook de plaats waar u woont, heeft immers invloed op de prijs. Een huis of appartement in de Randstad wordt immers veel hoger geschat dan een huis in een van de uithoeken van het land.

Vergelijk aangeboden huizen met dat van u

Bekijk daarbij ook de foto’s van de bijgevoegde huizen en vergelijk daarbij hun badkamers, keukens, de ruimte van de woonkamer en de eventuele buitenruimte met die van uw eigen huis. Op die manier hebt u al een indruk van de prijs, waartegen u uw huis te koop kunt aanbieden. Probeer daarbij wel in elk geval objectief te kijken met de ogen van een buitenstaander. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar een koper heeft nu eenmaal niet altijd uw smaak.

Uw huis verkopen tegen de best mogelijke prijs

Zet de vraagprijs niet te hoog, maar ook niet te laag. Een te hoge prijs schrikt de kopers al bij voorbaat af. Ze komen dan nog niet eens naar uw huis kijken en uw huis staat langer te koop. Op termijn moet u dan toch met de prijs zakken en dat dan vaak verder, dan wanneer u het voor een realistische prijs zou hebben neergezet.

Een te lage prijs vragen wekt vaak argwaan

Sommige verkopers zetten hun huis juist tegen een lagere prijs dan het waard is op internet. Dat gebeurt wel eens als mensen schulden hebben en snel van de hoge hypotheeklast af willen, of als ze gaan scheiden en de zaak snel geregeld willen zien. Toch is ook dat niet verstandig, want het wekt vaak argwaan bij de koper, die dan automatisch gaat zoeken naar mankementen en die dan vast en zeker ook zal vinden.

Eerst opwaarderen, dan pas verkopen

Om uw huis te verkopen moeten er natuurlijk mooie foto’s van gemaakt worden, maar daarvoor moet het huis wel eerst in optimale conditie zijn. Een verveloze voordeur of een verveloos kozijn moet bijvoorbeeld eerst een lik verf krijgen en kapotte onderdelen moeten van tevoren vervangen worden. Ook binnen mag het huis er niet uitzien alsof er nodig iets aan gedaan moet worden.

Opwaarderen helpt uw huis verkopen

Denk nooit dat het niets uitmaakt als er wat behang los hangt of als het schilderwerk er slecht uitziet, want echte mankementen aan uw huis zijn voor de koper de punten, waarop hij/zij kan afdingen en dat bedrag is meestal hoger dan het bedrag waarvoor u zelf de mankementen herstelt. Het loont dus altijd om er iets aan te doen.

De tuin rondom uw huis

Een goed verzorgde tuin geeft elk huis iets extra’s. Een mooie tuin maakt uw huis aantrekkelijker. Vaak maken planten en bloemen de contouren van een huis wat zachter en dat maakt de aanblik van het geheel aangenamer. Vergeet niet dat de eerste indruk van de koper telt: het bevalt, of juist niet. Denk dus niet dat u er niets meer aan hoeft te doen nu u zelf gaat verhuizen, maar houd de tuin zorgvuldig bij zolang het huis nog niet verkocht is. Het geeft de koper het gevoel dat hij of zij er zo in kan trekken. Maak dus pas foto’s van uw huis als de tuin net een goede opknapbeurt gehad heeft.

Foto’s van uw huis (laten) maken

Kunt u zelf niet goed fotograferen of laat u dat het bedrijf van de makelaar doen, zorg dan dat uw huis er zo voordelig mogelijk op komt te staan. Vaak worden de foto’s tegenwoordig gemaakt met een groothoeklens, waardoor de kamers en het huis zelf een andere dimensie krijgen.

Zorg voor mooie, maar normaal aandoende foto's en overdrijf daarin niet

Dat mag natuurlijk niet al te overdreven gebeuren. Ook de foto’s van het vooraanzicht en de achterkant, evenals die van de tuin, moeten er zo voordelig mogelijk uitzien. Laat daarop ook een gedeelte van de straat zien en neem die foto schuin, dus niet langs de gevel af, want dat zorgt voor een saai imago.

Luchtfoto

Staat uw huis in een mooie, goed verzorgde wijk die de waarde van uw huis verhoogt, laat dan eens een luchtfoto maken. Er zijn fotografen die de mogelijkheid en de apparatuur hebben om uw huis en de directe omgeving van een flinke hoogte te fotograferen. Dat kan een verrassend effect geven. Op internet kunt u gemakkelijk een dergelijke fotograaf vinden. Ook de kosten van een dergelijk foto zijn vaak niet moeilijk op te sporen.

Zorg dat de weide omtrek uw huis in de verkoop op internet kan vinden

Zet bijvoorbeeld eens een plattegrondje op internet, waarop u aangeeft, waar uw huis ligt en zorg ervoor dat het huis niet alleen in uw woonplaats, maar in de verre omgeving bekend raakt. Vaak zijn er kopers van verder weg juist op zoek naar een woning in uw regio en dan zou het toch jammer zijn als uw huis niet op internet te vinden is.

Verkoop uw huis met warmte en gezelligheid

Vooral als een huis niet meer bewoond wordt, doet men vaak de gordijnen half dicht of laat de rolluiken een stuk zakken. Kopers die dan binnenkomen, krijgen al meteen een ongunstige, ongezellige en donkere indruk van. Het is voor hen dan moeilijk in te denken hoe het huis er na hun opknapbeurt en hun verhuizing uit zal zien. Zorg daarom binnen voor een warme, lichte en gezellige sfeer.

Kijkers goed ontvangen

Woont u nog in het huis en krijgt u kijkers die eventueel willen kopen op bezoek, maak dan op tijd koffie. De geur van koffie komt de mensen meteen al aan de voordeur tegen en tijdens het koffiedrinken na de bezichtiging kunnen ze bovendien op hun gemak de kamer rondkijken. Wie een broodbakmachine heeft kan ook drie uur van tevoren een brood inzetten, want er gaat niets boven de heerlijke geur van een versgebakken brood. Het huis maakt zo de best mogelijke indruk op de bezoekers.

Voordelen van het huis en de omgeving benadrukken

Laat eventuele kopers tijdens het koffiedrinken weten welke unieke voordelen de ligging van het huis heeft. Zijn er dichtbij scholen, winkels, supermarkten, een winkelcentrum, sportcentrum, of andere nutsvoorzieningen, noem ze dan, want ook dat verhoogt de waarde van de woning. Hetzelfde geldt voor een nabij gelegen wandelgebied of watersportgebied.

Geef goede suggesties

U hebt lang genoeg in uw huis gewoond om er de eventuele tekortkomingen van te kennen. Zoek daar goede aanpassingen en/of verbouwingsmogelijkheden voor en biedt ze de koper als suggestie aan. Dat kost de koper niets, maar hij of zij krijgt wel ideeën om straks nog prettiger te kunnen wonen. Had u al een bouwplan klaarliggen ingeval de woning niet verkocht zou kunnen worden, biedt ook dat dan de koper aan. Zelf kunt u er daarna toch niets meer mee doen.

Verkoop nooit uw eigendom zonder garanties

Als uw huis door een makelaar verkocht wordt, zal deze ook voor de zekerheid van betaling zorgen, maar verkoopt u uw huis in eigen beheer, zorg dan dat u zelf zekerheid van betaling krijgt. Zet bij de notaris daarom nooit uw handtekening als u er niet zeker van bent dat de koper u de volledige koopsom zal betalen tegen de in de koopakte vermelde voorwaarden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen om wel een makelaar in te schakelenRedenen om wel een makelaar in te schakelenEen makelaar is een grote kostenpost bij het verkopen van uw huis. Een alternatief is om uw huis zelf te verkopen, maar…
De beste verkoopstrategie bij verkopen van een huisAls verkoper probeert u uw huis te verkopen tegen de hoogste prijs. Het kan geen kwaad om de onderhandelingen hard in te…
Wat doet mijn makelaar voor mij?Een makelaar schakelt u in voor het verkopen of het aankopen van een huis. Hij moet de waarde van het huis bepalen, en u…
Verkopen zonder makelaar: Zelf je huis verkopen!Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun huis zonder makelaar te verkopen. Je betaalt toch al snel een paar duizen…

Een olijvenplantage beginnenEen olijvenplantage beginnenBijna iedereen heeft op vakantie wel eens een olijvenplantage gezien. Misschien zelfs wel eens een rondleiding gehad of…
Problemen van huurders in Vlaanderenmijn kijk opProblemen van huurders in VlaanderenVeel mensen die een woning huren zijn nog niet genoeg op de hoogte van hun rechten. Als gevolg hiervan zien we dat huurd…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 29-01-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.